Pasztet z fasoli. Wegetariańska propozycja nie tylko na święta
Pasztet z fasoli to intrygujący pomysł na smarowidło do chleba, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny pasztet. Jest kremowy i lekko słodki dzięki dodatkowi cebuli i jabłka oraz bardzo sycący za sprawą fasoli. Pasztet z fasoli niejednego fana pasztetów z mięsa zaskoczy swym smakiem.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 400 g drobnej fasoli
 - 3 duże cebule
 - 2 duże jabłka (powinny być soczyste i lekko kwaskowate)
 - 1/3 średniej wielkości selera
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 50 g ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej
 - 200 ml oleju
 - przyprawy: 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 - 100 g ziaren słonecznika i pestek dyni (może być także siemię lniane)
 
Przepis
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać fasolę i ugotować w świeżej wodzie wraz z selerem, pod koniec gotowania dodając sól.
 - Fasola powinna być lekko rozgotowana – wtedy można ją odlać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
 - W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na dużej ilości oleju.
 - Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka ze skórką.
 - Dusić wszystko razem, aż składniki będą miękkie. Zdjąć patelnię z palnika i do gorącej cebuli z jabłkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Fasolę zmielić ręcznym blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
 - Do zmielonej fasoli dodać pieprz, musztardę, majeranek, pieprz ziołowy i kminek.
 - Dodać cebulę z jabłkami i rozgotowaną kaszę jaglaną.
 - Dokładnie wyrobić masę, a na koniec skosztować – na tym etapie masa powinna być mocno słona i dobrze doprawiona. Po upieczeniu smak ten nieco złagodnieje.
 - Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub olejem i obsypanej połową ziaren.
 - Wyrównać powierzchnię pasztetu i wyłożyć resztę ziaren oraz pestek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 40 minut.
 - Po upływie 20 minut keksówkę nakryć folią aluminiową, żeby pasztet zanadto się nie spiekł z wierzchu.
 - Po wyjęciu pasztetu z piekarnika ostudzić go i wyjąć delikatnie z formy.
 - Pasztet z fasoli najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce co najmniej przez kilka godzin (lub przez całą noc).
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl