Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi

Pasztet z grzybami leśnymi to smaczna i aromatyczna potrawa, która będzie stanowić doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Podawany na ciepło lub zimno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a sam przepis jest niezwykle prosty.

Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymiPasztet wielkanocny z grzybami leśnymi

Składniki

  • po 300 g mięsa bez kości: 300 g karkówki wieprzowej, 300 g wołowiny najlepiej pręgi
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 500 g surowego boczku
  • 5-6 suszonych grzybów leśnych
  • 3 cebule
  • 5-6 jaj
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy zimnotłoczony BIOOIL
  • przyprawa Richtig Ślonski Grincojg

Przepis

1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.

Przepis

2. Boczek chwilę gotujemy i wrzucamy pokrojone mięso, obraną cebulę, opłukane grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

Przepis

3. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby będą miękkie.

Przepis

4. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.

Przepis

5. Wszystkie składniki studzimy i 2-3 razy mielimy.

Przepis

6. Dodajemy jajka i majeranek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dla wzbogacenia aromatu - przyprawę. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy olej, aby pasztet po upieczeniu nie był suchy.

Przepis

7. Przekładamy masę do foremek i pieczemy 50-60 min w temperaturze około 160 stopni C

Przepis

Idą święta - ale pasztet już w niedzielę 20 marca o godz. 17:10 w TVS.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce