Pasta z tuńczyka na 5 sposobów

Lubicie pasty kanapkowe? Można je zrobić z najróżniejszych produktów. Świetnie smakują te twarogowe, jajeczne czy też przygotowane na bazie ciecierzycy, bobu albo fasoli. Dzisiaj chcę przedstawić wam kilka pomysłów na pastę z tuńczyka, która jest nie tylko smaczna, ale też pasuje na różne okazje. Można ją serwować bezpośrednio na kanapkach, ale też np. jako farsz do jajek.

Pasta z tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk jest drapieżną rybą oceaniczną o czerwonym mięsie. Cenią go zarówno Europejczycy, jak i Amerykanie czy Azjaci. Japończycy uwielbiają mięso z tuńczyka na surowo w sushi. U nas częściej korzystamy z tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym. Tuńczyk błękitnopłetwy jest najbardziej pożądanym przedstawicielem gatunku i na targach rybnych (szczególnie tych w Japonii) osiąga niebotyczne ceny – od 360 do nawet 525 dolarów za kilogram.

Tuńczyk jest bogaty w witaminy A, D oraz E. To też doskonałe źródło kwasów omega-3, białka i witaminy PP. Wprowadzenie tej ryby do swojego menu pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zabezpieczy przed miażdżycą.

Tuńczyk doskonale sprawdza się zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Przygotowując pasty kanapkowe na bazie tej ryby, można puścić wodze fantazji i smaków. Zobacz, jakie połączenia są najbardziej polecane.

Pyszny sposób na rybkę. Nuggetsy z dorsza z sosem słodko-kwaśnym

Czosnkowa pasta z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju),
  • 1 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2-3 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • garść szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka przekładamy do miseczki i dodajemy do niego majonez oraz kwaśną śmietanę.
  2. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie dokładamy sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Wszystko miksujemy na gładką pastę. Mieszamy ze szczypiorkiem i gotowe.

Pasta z tuńczyka i awokado

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 awokado,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • trochę soku z cytryny,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajko gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem.
  2. Miąższ z awokado kroimy na drobne kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodając musztardę, sól i pieprz.
  3. Całość ma się połączyć, a awokado powinno się rozpaść, tworząc idealne spoiwo dla poszczególnych składników.
  4. Kanapki z taką pastą możemy podawać z dodatkiem kiełków, ogórków świeżych lub kiszonych albo rzodkiewki.

Pasta z tuńczyka po francusku

Składniki:

  • 140 g tuńczyka z puszki (w oleju lub w sosie własnym),
  • 50 g masła,
  • kremowy serek,
  • twarożek kozi albo serek mascarpone,
  • 3 fileciki anchois,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka osączamy z zalewy i wykładamy z puszki. Dodajemy masło albo wybrany serek i anchois. Całość miksujemy na gładką masę.
  2. Doprawiamy pieprzem, próbujemy i w razie konieczności dodajemy sól.
  3. Pastę przekładamy do zamykanego pojemniczka i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Podajemy z pieczywem.

Pasta z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju),
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobną kosteczkę.
  2. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
  3. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Pasta powinna być dosyć pieprzna. Podajmy ze szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki i cebulę drobno siekamy.
  2. Tuńczyka osączamy i przekładamy do miseczki. Rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki i majonez.
  3. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Pasty kanapkowe charakteryzują się tym, że można w nich łączyć rozmaite składniki, ciesząc się ich smakiem. Również do past na bazie tuńczyka można dodawać inne produkty, np. suszone pomidory, ogórki kiszone, ser biały lub żółty. Warto próbować różnych kompozycji smakowych.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć