Pasta z tuńczyka na 5 sposobów

Lubicie pasty kanapkowe? Można je zrobić z najróżniejszych produktów. Świetnie smakują te twarogowe, jajeczne czy też przygotowane na bazie ciecierzycy, bobu albo fasoli. Dzisiaj chcę przedstawić wam kilka pomysłów na pastę z tuńczyka, która jest nie tylko smaczna, ale też pasuje na różne okazje. Można ją serwować bezpośrednio na kanapkach, ale też np. jako farsz do jajek.

Pasta z tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk jest drapieżną rybą oceaniczną o czerwonym mięsie. Cenią go zarówno Europejczycy, jak i Amerykanie czy Azjaci. Japończycy uwielbiają mięso z tuńczyka na surowo w sushi. U nas częściej korzystamy z tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym. Tuńczyk błękitnopłetwy jest najbardziej pożądanym przedstawicielem gatunku i na targach rybnych (szczególnie tych w Japonii) osiąga niebotyczne ceny – od 360 do nawet 525 dolarów za kilogram.

Tuńczyk jest bogaty w witaminy A, D oraz E. To też doskonałe źródło kwasów omega-3, białka i witaminy PP. Wprowadzenie tej ryby do swojego menu pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zabezpieczy przed miażdżycą.

Tuńczyk doskonale sprawdza się zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Przygotowując pasty kanapkowe na bazie tej ryby, można puścić wodze fantazji i smaków. Zobacz, jakie połączenia są najbardziej polecane.

Pyszny sposób na rybkę. Nuggetsy z dorsza z sosem słodko-kwaśnym

Czosnkowa pasta z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju),
  • 1 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2-3 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • garść szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka przekładamy do miseczki i dodajemy do niego majonez oraz kwaśną śmietanę.
  2. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie dokładamy sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Wszystko miksujemy na gładką pastę. Mieszamy ze szczypiorkiem i gotowe.

Pasta z tuńczyka i awokado

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 awokado,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • trochę soku z cytryny,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajko gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem.
  2. Miąższ z awokado kroimy na drobne kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodając musztardę, sól i pieprz.
  3. Całość ma się połączyć, a awokado powinno się rozpaść, tworząc idealne spoiwo dla poszczególnych składników.
  4. Kanapki z taką pastą możemy podawać z dodatkiem kiełków, ogórków świeżych lub kiszonych albo rzodkiewki.

Pasta z tuńczyka po francusku

Składniki:

  • 140 g tuńczyka z puszki (w oleju lub w sosie własnym),
  • 50 g masła,
  • kremowy serek,
  • twarożek kozi albo serek mascarpone,
  • 3 fileciki anchois,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka osączamy z zalewy i wykładamy z puszki. Dodajemy masło albo wybrany serek i anchois. Całość miksujemy na gładką masę.
  2. Doprawiamy pieprzem, próbujemy i w razie konieczności dodajemy sól.
  3. Pastę przekładamy do zamykanego pojemniczka i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Podajemy z pieczywem.

Pasta z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju),
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobną kosteczkę.
  2. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
  3. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Pasta powinna być dosyć pieprzna. Podajmy ze szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki i cebulę drobno siekamy.
  2. Tuńczyka osączamy i przekładamy do miseczki. Rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki i majonez.
  3. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Pasty kanapkowe charakteryzują się tym, że można w nich łączyć rozmaite składniki, ciesząc się ich smakiem. Również do past na bazie tuńczyka można dodawać inne produkty, np. suszone pomidory, ogórki kiszone, ser biały lub żółty. Warto próbować różnych kompozycji smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości