Letni przysmak. Co warto wiedzieć o kukurydzy?

Kukurydza jest zdrowa, sycąca i pełna błonnika. Poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu.

KukurydzaGotowana kukurydza
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kukurydza – kalorie i wartości odżywcze

Kukurydza to najpopularniejsze zboże na świecie. Jest bardzo wartościowa, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Polskie uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie, rodzima kukurydza jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia.

Najsmaczniejsza jest kukurydza w kolbach, pełna białka, lekkostrawnych tłuszczów i sycącego błonnika, poprawiającego trawienie. Zawiera witaminy z grupy B, wspomagające przemianę materii, miedź, ułatwiającą przyswajanie żelaza, regulującą pracę serca i mózgu, selen i kwas ferulowy, wpływające pozytywnie na układ odpornościowy i chroniące organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Kukurydza obniża cholesterol, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i uczestniczy w syntezie białek.

Kukurydza gotowana – jak ugotować kukurydzę

Do gotowania nadają się zarówno młodziutkie kolby kukurydzy, którym wystarczy jedynie 5 minut od ponownego zagotowania wrzątku, jak i starsze, potrzebujące do kwadransa gotowania. Jeśli woda zostanie wcześniej posolona, a kukurydza w kolbach będzie trzymana w garnku zbyt długo, jej ziarna zaczną twardnieć. Po odcedzeniu można ja od razu podawać. Najpyszniejsza kukurydza na gorąco to ta z tłuszczem, solą i szczyptą parmezanu. Kolby ugotowanej kukurydzy doskonale pasują do kotletów mięsnych z cząstkami ziemniaków bądź pieczonych kiełbasek z cebulą i chlebem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Kukurydza z grilla

Kukurydza jest warzywem, które idealnie nadaje się do grillowania. Nie warto usuwać wcześniej łupin – ochronią one ziarna przed działaniem temperatury i przypaleniem. Po kilkunastu minutach na ruszcie kolby kukurydzy są gotowe do podania. Wystarczy polać grillowaną kukurydzę odrobiną masła lub soku z limonki i posolić. Kukurydza z grilla będzie smaczna także ze słodkim sosem chilli, sosem barbecue lub dipem warzywnym.

Kukurydza prażona - popcorn

Ulubioną przekąska kinomanów jest popcorn – prażona kukurydza. Do jej przygotowania wybiera się specjalne odmiany kukurydzy. Ziarna poddawane są działaniu wysokiej temperatury, białkowo-skrobiowa masa wypychana jest na zewnątrz, sztywnieje i staje się chrupiąca. Samodzielnie przygotowana prażona kukurydza bez dodatku tłuszczu i soli jest zdrową przekąską, pełną błonnika i szybko sycącą. Gotowy popcorn występuje w rożnych wersjach, m.in. solonej, maślanej, serowej, toffi czy karmelowej.

Kukurydza w puszce

W USA kukurydzę jadano kiedyś na śniadanie jako przysmak z cukrem i śmietaną. Jej wartość odżywczą i leczniczą można podnieść, łącząc kukurydzę w potrawach, np. w sałatkach, z produktami pełnymi uzupełniających się aminokwasów. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, takie jak groszek, fasolka szparagowa, soczewica, fasola czy groch. Popularne są również sałatki z kukurydzy z dodatkiem sera lub szynki, ogórka konserwowego, czosnku oraz sosu majonezowego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm