Letni przysmak. Co warto wiedzieć o kukurydzy?

Kukurydza jest zdrowa, sycąca i pełna błonnika. Poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu.

KukurydzaGotowana kukurydza
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kukurydza – kalorie i wartości odżywcze

Kukurydza to najpopularniejsze zboże na świecie. Jest bardzo wartościowa, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Polskie uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie, rodzima kukurydza jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia.

Najsmaczniejsza jest kukurydza w kolbach, pełna białka, lekkostrawnych tłuszczów i sycącego błonnika, poprawiającego trawienie. Zawiera witaminy z grupy B, wspomagające przemianę materii, miedź, ułatwiającą przyswajanie żelaza, regulującą pracę serca i mózgu, selen i kwas ferulowy, wpływające pozytywnie na układ odpornościowy i chroniące organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Kukurydza obniża cholesterol, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i uczestniczy w syntezie białek.

Kukurydza gotowana – jak ugotować kukurydzę

Do gotowania nadają się zarówno młodziutkie kolby kukurydzy, którym wystarczy jedynie 5 minut od ponownego zagotowania wrzątku, jak i starsze, potrzebujące do kwadransa gotowania. Jeśli woda zostanie wcześniej posolona, a kukurydza w kolbach będzie trzymana w garnku zbyt długo, jej ziarna zaczną twardnieć. Po odcedzeniu można ja od razu podawać. Najpyszniejsza kukurydza na gorąco to ta z tłuszczem, solą i szczyptą parmezanu. Kolby ugotowanej kukurydzy doskonale pasują do kotletów mięsnych z cząstkami ziemniaków bądź pieczonych kiełbasek z cebulą i chlebem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Kukurydza z grilla

Kukurydza jest warzywem, które idealnie nadaje się do grillowania. Nie warto usuwać wcześniej łupin – ochronią one ziarna przed działaniem temperatury i przypaleniem. Po kilkunastu minutach na ruszcie kolby kukurydzy są gotowe do podania. Wystarczy polać grillowaną kukurydzę odrobiną masła lub soku z limonki i posolić. Kukurydza z grilla będzie smaczna także ze słodkim sosem chilli, sosem barbecue lub dipem warzywnym.

Kukurydza prażona - popcorn

Ulubioną przekąska kinomanów jest popcorn – prażona kukurydza. Do jej przygotowania wybiera się specjalne odmiany kukurydzy. Ziarna poddawane są działaniu wysokiej temperatury, białkowo-skrobiowa masa wypychana jest na zewnątrz, sztywnieje i staje się chrupiąca. Samodzielnie przygotowana prażona kukurydza bez dodatku tłuszczu i soli jest zdrową przekąską, pełną błonnika i szybko sycącą. Gotowy popcorn występuje w rożnych wersjach, m.in. solonej, maślanej, serowej, toffi czy karmelowej.

Kukurydza w puszce

W USA kukurydzę jadano kiedyś na śniadanie jako przysmak z cukrem i śmietaną. Jej wartość odżywczą i leczniczą można podnieść, łącząc kukurydzę w potrawach, np. w sałatkach, z produktami pełnymi uzupełniających się aminokwasów. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, takie jak groszek, fasolka szparagowa, soczewica, fasola czy groch. Popularne są również sałatki z kukurydzy z dodatkiem sera lub szynki, ogórka konserwowego, czosnku oraz sosu majonezowego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀