Trwa ładowanie...
d2q3mgg

Pasta z bobu. Jak ją przygotować?

Bób jest bardzo zdrowy i może zastąpić mięso w codziennej diecie. Warto się nimi nacieszyć, przygotowując fantastyczne letnie dania. Najsmaczniejszy jest młody bób. Możemy z niego przygotować pyszną pastę do pieczywa.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przepis na pastę z młodego bobu
Przepis na pastę z młodego bobu (Getty Images)
d2q3mgg

Pasta z bobu - jak ją przygotować?

Młody bób nie wymaga długiego gotowania. Na parze wystarczy mu kilkanaście minut, by nasiona tylko odrobinę zmiękły, a nie straciły chrupkości. W przeciwieństwie do starszych nasion, młodziutkich nie musimy nawet obierać.

Ugotowane i obrane ze skórki ziarenka wystarczy zblendować z dodatkiem odrobiny oliwy, czosnku i ulubionych ziół np. majeranku, kminku czy koperku. To "babciny" sposób na ułatwianie trawienia wzdymających czy ciężkostrawnych potraw. Taka pasta doskonale pasuje do pieczywa, grzanek, krakersów.

d2q3mgg

Bób doskonale komponuje się również z chili, serem feta, suszonymi pomidorami czy jajkami. Poza sezonem pastę kanapkową możemy przygotować z mrożonego bobu.

Bób w pierogach, sałatce i spaghetti. Pyszne przepisy gwiazdy blogosfery

Pasta z bobu z chili - przepis

Składniki:

  • szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • posiekane pół papryczki chilli lub suszone płatki chilli

Przygotowanie
1. Bób zblendować razem z oliwą i czosnkiem na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy, by otrzymać odpowiednią konsystencję
2. Dodać posiekaną papryczkę chili lub suszone płatki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce, podobno maksymalnie 2 dni.
4. Podawać do pieczywa lub grillowanych mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2q3mgg

Podziel się opinią

Share

d2q3mgg

d2q3mgg