Trwa ładowanie...

Pasta z bobu. Jak ją przygotować?

Bób jest bardzo zdrowy i może zastąpić mięso w codziennej diecie. Warto się nimi nacieszyć, przygotowując fantastyczne letnie dania. Najsmaczniejszy jest młody bób. Możemy z niego przygotować pyszną pastę do pieczywa.
Share
Przepis na pastę z młodego bobu
Przepis na pastę z młodego bobuŹródło: Getty Images
d3vmybn

Pasta z bobu - jak ją przygotować?

Młody bób nie wymaga długiego gotowania. Na parze wystarczy mu kilkanaście minut, by nasiona tylko odrobinę zmiękły, a nie straciły chrupkości. W przeciwieństwie do starszych nasion, młodziutkich nie musimy nawet obierać.

Ugotowane i obrane ze skórki ziarenka wystarczy zblendować z dodatkiem odrobiny oliwy, czosnku i ulubionych ziół np. majeranku, kminku czy koperku. To "babciny" sposób na ułatwianie trawienia wzdymających czy ciężkostrawnych potraw. Taka pasta doskonale pasuje do pieczywa, grzanek, krakersów.

d3vmybn

Bób doskonale komponuje się również z chili, serem feta, suszonymi pomidorami czy jajkami. Poza sezonem pastę kanapkową możemy przygotować z mrożonego bobu.

Bób w pierogach, sałatce i spaghetti. Pyszne przepisy gwiazdy blogosfery

Pasta z bobu z chili - przepis

Składniki:

  • szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • posiekane pół papryczki chilli lub suszone płatki chilli

Przygotowanie
1. Bób zblendować razem z oliwą i czosnkiem na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy, by otrzymać odpowiednią konsystencję
2. Dodać posiekaną papryczkę chili lub suszone płatki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce, podobno maksymalnie 2 dni.
4. Podawać do pieczywa lub grillowanych mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3vmybn

Podziel się opinią

Share
d3vmybn
d3vmybn
Więcej tematów