Trwa ładowanie...
d1fez8e

Pasta umeboshi. Japoński przepis na zdrowie

Umeboshi, czyli kiszone morele japońskie, są od wieków znane w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ich wartości lecznicze i odżywcze były doceniane już przez samurajów. Pasta z tych owoców znajduje w kuchni coraz więcej zastosowań i kandyduje do grona "superfood". Teraz umeboshi ma także szansę zatrzymać się na dłużej także wśród wegan.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pasta umeboshi. Japoński przepis na zdrowie
(123RF)
d1fez8e

Pasta umeboshi, od wieków ceniona przez Japończyków, staje się coraz bardziej popularna w innych zakątkach świata. Czym jest ten "superfood"? Najprościej można ją opisać jako pastę z kiszonych moreli japońskich z dodatkiem shiso, czyli pachnotki zwyczajnej. Umeboshi charakteryzują się kwaśnym, czasem lekko słonym smakiem. W Kraju Kwitnącej Wiśni zazwyczaj możemy spróbować umeboshi jako dodatku do ryżu.

Umeboshi cenione są za szereg właściwości leczniczych. Zawierają wiele składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwasy organiczne, a także antyoksydanty. Dzięki temu eksperci zajmujący się medycyną naturalną polecają je osobom mającym problemy trawienne i z układem krwionośnym. Co więcej, umeboshi poprawiają energię i witalność, a także redukują uczucie zmęczenia.

Coraz częściej można spotkać się z wegańskimi przepisami, w których umeboshi dodawane jest do zup, sosów i dań z makaronem. 123RF
Coraz częściej można spotkać się z wegańskimi przepisami, w których umeboshi dodawane jest do zup, sosów i dań z makaronem.

Pasta z suszonych moreli świetnie sprawdzi się też w kuchni wegańskiej. Coraz częściej można spotkać się z wegańskimi przepisami, w których umeboshi dodawane jest do zup, sosów i dań z makaronem. Pasta umeboshi jest dostępna w Polsce. Możemy ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością za ok.10-15 złotych (opakowanie 50 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fez8e

Podziel się opinią

Share

d1fez8e

d1fez8e