Pasta umeboshi. Japoński przepis na zdrowie

Umeboshi, czyli kiszone morele japońskie, są od wieków znane w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ich wartości lecznicze i odżywcze były doceniane już przez samurajów. Pasta z tych owoców znajduje w kuchni coraz więcej zastosowań i kandyduje do grona "superfood". Teraz umeboshi ma także szansę zatrzymać się na dłużej także wśród wegan.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Pasta umeboshi, od wieków ceniona przez Japończyków, staje się coraz bardziej popularna w innych zakątkach świata. Czym jest ten "superfood"? Najprościej można ją opisać jako pastę z kiszonych moreli japońskich z dodatkiem shiso, czyli pachnotki zwyczajnej. Umeboshi charakteryzują się kwaśnym, czasem lekko słonym smakiem. W Kraju Kwitnącej Wiśni zazwyczaj możemy spróbować umeboshi jako dodatku do ryżu.

Umeboshi cenione są za szereg właściwości leczniczych. Zawierają wiele składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwasy organiczne, a także antyoksydanty. Dzięki temu eksperci zajmujący się medycyną naturalną polecają je osobom mającym problemy trawienne i z układem krwionośnym. Co więcej, umeboshi poprawiają energię i witalność, a także redukują uczucie zmęczenia.

Coraz częściej można spotkać się z wegańskimi przepisami, w których umeboshi dodawane jest do zup, sosów i dań z makaronem.
© 123RF

Pasta z suszonych moreli świetnie sprawdzi się też w kuchni wegańskiej. Coraz częściej można spotkać się z wegańskimi przepisami, w których umeboshi dodawane jest do zup, sosów i dań z makaronem. Pasta umeboshi jest dostępna w Polsce. Możemy ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością za ok.10-15 złotych (opakowanie 50 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥