Parówka - sprzedażowy hit mięsopodobny

Gdy w portfelu grosza zbyt dużo nie ma albo gdy głód ściska i chcemy zjeść coś na szybko, kupujemy parówki. Cienkie kiełbaski to też ulubione danie dzieci, dlatego mamy małych niejadków często sięgają po ten produkt w sklepie. Czy robią słusznie? Ile osób zdaje sobie sprawę z tego, że je produkt mięsopodobny?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Parówki dzielimy na: drobiowe, wieprzowe, mieszane (drobiowo-wieprzowe) oraz z cielęciną. Wbrew powszechnej opinii, nie ma parówek cielęcych, które w stu procentach zrobione są z cielęciny. Cielęcina jest zbyt droga, aby wykorzystywać ją do produkcji takiego produktu jak parówka – tłumaczy dr Anna Senderska, internista, dietetyk z CM ENEL-MED.

Kiełbaska z pazurem

Lekkie, dietetyczne, delikatne - tak najczęściej określa się cieniutkie, różowe kiełbaski. Kolorowo opakowane, zachęcają do jedzenia. Panie zwykle wybierają drobiowe, bo przecież drób jest zdrowy. Jakie niespodzianki kryją takie parówki?

- Do ich produkcji używa się MOM-u. To skrót od terminu „mięso oddzielone mechanicznie”. W skład MOM-u wchodzą części drobiu, nienadające się do samodzielnego spożycia tj. skóra, tłuszcz, kupry, kości – tłumaczy dietetyk. - MOM szybko się psuje, dlatego powinien być użyty do produkcji w ciągu 24 godzin. Dlatego parówki zawierają dodatkowo liczne konserwanty i utrwalacze.

Rozdrobnioną surową masę mięsno-tłuszczową producenci otrzymują z różnych elementów zwierzęcych. W zestawie mogą być jeszcze drobiowe flaczki, ścięgna, chrząstki. Są też pazurki, którymi kurczaki grzebią w ziemi. Przekrój jest spory, ponieważ żadne przepisy nie precyzują, ile odpadów (czyli MOM-u) można upakować w parówce. Odpady to w tym przypadku najlepsze określenie, ponieważ według norm Unii Europejskiej MOM mięsem nie jest. Produkt ten w hurcie kosztuje ok. 2,30 zł za kilogram.

Oczywiście dodatek MOM-u w wyrobach mięsnych wpływa znacząco nie tylko na ich jakość, która jest wyjątkowo niska, ale przede wszystkim na cenę.

- Po czym rozpoznać taką parówkę? Oczywiście po cenie, ale także po osłonce – poliamidowej (różowy plastik) oraz bladoróżowym kolorze i konsystencji plasteliny. Takie parówki należy omijać szerokim łukiem – mówi Anna Senderska. - Unikać należy również parówek z dodatkami - papryką, pieprzem, serem. Dodatki służą zamaskowaniu rzeczywistego smaku, konsystencji i wyglądu.

Czas na jakość

Czy złe opinie o parówkach oznaczają, że nie powinniśmy ich kupować? Nie, wystarczy tylko czytać etykiety i dość ostrożnie wybierać produkt. Czytanie etykiet nie oznacza, że mamy ulec hasłom „wyśmienite” albo „tradycyjne”. Musimy przede wszystkim sprawdzić, ile mięsa producent daje nam w parówce. Są jeszcze inne ważne elementy, na które należy zwracać uwagę.

- Dobra parówka ma swoim składzie min 70 proc. mięsa, ma osłonkę z jelita baraniego, czyli jadalną, przy przełamaniu słychać chrupnięcie, cena jest zdecydowanie wyższa. Jest sprężysta, twarda, w kolorze mięsa – informuje dietetyk. - Właśnie takie parówki mogą sporadycznie jadać dzieci, do kilku w miesiącu.

Dzieci zwykle są smakoszami parówek, jednak nie można ich karmić tym mięsnym smakołykiem zbyt często. Zresztą również dorośli nie powinni przesadzać z ich jedzeniem. Dlaczego?

- Wszystkie parówki zawierają azotany, azotyny - substancje rakotwórcze, barwniki, sztuczne aromaty – mówi dietetyk. – Poza tym, im krótszy skład w opisie, tym produkt jest zdrowszy. W składzie parówek należy też zwrócić uwagę na zawartość polifosforanów. To związki związujące wodę, powodując tym zwiększenie objętości, które zaburzają wchłanianie wapnia. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci i kobiety w ciąży. Polifosforany oznaczane są symbolami E450, 451, 452.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem