Parówek w takim wydaniu nie znasz. 3 przepisy, które pokochają duzi i mali

Czy tak popularny produkt, jak parówki jest w stanie czymś nas zaskoczyć? Przygotowaliśmy trzy przepisy, które są dowodem na to, że tak. Takich pomysłów na dania z parówkami na pewno nie znaliście. Pozostaje życzyć smacznego.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jestem pewna, że gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci, pytając, co najbardziej lubią jeść, na pierwszym miejscu, ex aequo z lodami, znalazłyby się parówki. Dzieciaki je uwielbiają! Na ciepło, na zimno albo w formie hot doga. A gdyby tak zaproponować parówki w innej niż dotychczas znanej odsłonie? Niekoniecznie z kleksem keczupu na talerzu, ale np. w sałatce albo… muffinkach? Na takich urozmaiceniach skorzystają nie tylko najmłodsi. Także rodzice mają szansę poznać parówki z innej, dotychczas nieznanej, ale równie smacznej strony.

Muffiny z parówkami

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       3 posiekane dymki

·       375 g mąki

·       2 łyżeczki proszku do pieczenia

·       szczypta soli

·       1 łyżeczka musztardy

·       125 g startego sera cheddar

·       2 jajka

·       250 ml mleka

·       125 g roztopionego masła

·       olej do smażenia

·       12 papilotek

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Dymkę posiekaj i przysmaż na niewielkiej ilości oleju.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę parówki, podsmażoną dymkę i starty ser żółty. Całość wymieszaj.

W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło przelej do suchych składników. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).

Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka – włóż drewnianą wykałaczkę w środek, jeśli po wyjęciu, patyczek będzie suchy, to znak, że muffiny są gotowe.

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ułóż na metalowej kratce do wystudzenia.

Parówkowe paluchy w cieście francuskim

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       kilka plastrów żółtego sera

·       1 opakowanie ciasta francuskiego

·       ketchup

·       1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Parówki przekrój na pół. Każdą połówkę owiń serem.

Ciasto rozwiń, posmaruj keczupem, zostawiając suchy margines na końcach i potnij na cienkie paski.

Każdą parówkę owiń kilkoma paskami ciasta.

Tak przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.

Makaronowa sałatka z parówkami

Składniki

·       mieszanka sałat

·       1 szklanka suchego makaronu w ulubionym przez dzieci kształcie

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       150 g marchewki

·       1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

·       1 płaska łyżeczka syropu klonowego

·       2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

·       1 nieduża papryka czerwona

·       1 łyżka oleju z pestek winogron

·       2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu

·       sól

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

Marchewki obierz, pokrój w nieduże słupki, wymieszaj z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli. Marchewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika na 15 min, aż marchewka zmięknie.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Parówki pokrój na kawałki o długości 2 cm, natnij z obu stron na krzyż i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę.

Na półmisek wyłóż sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawaj z sosem pomidorowym.

Płatna współpraca z marką Sokołów
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę