Parówek w takim wydaniu nie znasz. 3 przepisy, które pokochają duzi i mali

Czy tak popularny produkt, jak parówki jest w stanie czymś nas zaskoczyć? Przygotowaliśmy trzy przepisy, które są dowodem na to, że tak. Takich pomysłów na dania z parówkami na pewno nie znaliście. Pozostaje życzyć smacznego.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jestem pewna, że gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci, pytając, co najbardziej lubią jeść, na pierwszym miejscu, ex aequo z lodami, znalazłyby się parówki. Dzieciaki je uwielbiają! Na ciepło, na zimno albo w formie hot doga. A gdyby tak zaproponować parówki w innej niż dotychczas znanej odsłonie? Niekoniecznie z kleksem keczupu na talerzu, ale np. w sałatce albo… muffinkach? Na takich urozmaiceniach skorzystają nie tylko najmłodsi. Także rodzice mają szansę poznać parówki z innej, dotychczas nieznanej, ale równie smacznej strony.

Muffiny z parówkami

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       3 posiekane dymki

·       375 g mąki

·       2 łyżeczki proszku do pieczenia

·       szczypta soli

·       1 łyżeczka musztardy

·       125 g startego sera cheddar

·       2 jajka

·       250 ml mleka

·       125 g roztopionego masła

·       olej do smażenia

·       12 papilotek

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Dymkę posiekaj i przysmaż na niewielkiej ilości oleju.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę parówki, podsmażoną dymkę i starty ser żółty. Całość wymieszaj.

W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło przelej do suchych składników. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).

Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka – włóż drewnianą wykałaczkę w środek, jeśli po wyjęciu, patyczek będzie suchy, to znak, że muffiny są gotowe.

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ułóż na metalowej kratce do wystudzenia.

Parówkowe paluchy w cieście francuskim

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       kilka plastrów żółtego sera

·       1 opakowanie ciasta francuskiego

·       ketchup

·       1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Parówki przekrój na pół. Każdą połówkę owiń serem.

Ciasto rozwiń, posmaruj keczupem, zostawiając suchy margines na końcach i potnij na cienkie paski.

Każdą parówkę owiń kilkoma paskami ciasta.

Tak przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.

Makaronowa sałatka z parówkami

Składniki

·       mieszanka sałat

·       1 szklanka suchego makaronu w ulubionym przez dzieci kształcie

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       150 g marchewki

·       1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

·       1 płaska łyżeczka syropu klonowego

·       2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

·       1 nieduża papryka czerwona

·       1 łyżka oleju z pestek winogron

·       2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu

·       sól

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

Marchewki obierz, pokrój w nieduże słupki, wymieszaj z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli. Marchewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika na 15 min, aż marchewka zmięknie.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Parówki pokrój na kawałki o długości 2 cm, natnij z obu stron na krzyż i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę.

Na półmisek wyłóż sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawaj z sosem pomidorowym.

Płatna współpraca z marką Sokołów

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast