Trwa ładowanie...

Parówek w takim wydaniu nie znasz. 3 przepisy, które pokochają duzi i mali

Czy tak popularny produkt, jak parówki jest w stanie czymś nas zaskoczyć? Przygotowaliśmy trzy przepisy, które są dowodem na to, że tak. Takich pomysłów na dania z parówkami na pewno nie znaliście. Pozostaje życzyć smacznego.

Płatna współpraca z marką Sokołów
 Źródło: Adobe Stock
d2f2g3m
d2f2g3m

Jestem pewna, że gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci, pytając, co najbardziej lubią jeść, na pierwszym miejscu, ex aequo z lodami, znalazłyby się parówki. Dzieciaki je uwielbiają! Na ciepło, na zimno albo w formie hot doga. A gdyby tak zaproponować parówki w innej niż dotychczas znanej odsłonie? Niekoniecznie z kleksem keczupu na talerzu, ale np. w sałatce albo… muffinkach? Na takich urozmaiceniach skorzystają nie tylko najmłodsi. Także rodzice mają szansę poznać parówki z innej, dotychczas nieznanej, ale równie smacznej strony.

Muffiny z parówkami

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       3 posiekane dymki

d2f2g3m

·       375 g mąki

·       2 łyżeczki proszku do pieczenia

·       szczypta soli

·       1 łyżeczka musztardy

·       125 g startego sera cheddar

·       2 jajka

·       250 ml mleka

d2f2g3m

·       125 g roztopionego masła

·       olej do smażenia

·       12 papilotek

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Dymkę posiekaj i przysmaż na niewielkiej ilości oleju.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę parówki, podsmażoną dymkę i starty ser żółty. Całość wymieszaj.

d2f2g3m

W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło przelej do suchych składników. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).

Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka – włóż drewnianą wykałaczkę w środek, jeśli po wyjęciu, patyczek będzie suchy, to znak, że muffiny są gotowe.

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ułóż na metalowej kratce do wystudzenia.

d2f2g3m

Parówkowe paluchy w cieście francuskim

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       kilka plastrów żółtego sera

·       1 opakowanie ciasta francuskiego

·       ketchup

·       1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Parówki przekrój na pół. Każdą połówkę owiń serem.

d2f2g3m

Ciasto rozwiń, posmaruj keczupem, zostawiając suchy margines na końcach i potnij na cienkie paski.

Każdą parówkę owiń kilkoma paskami ciasta.

Tak przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.

Makaronowa sałatka z parówkami

Składniki

·       mieszanka sałat

d2f2g3m

·       1 szklanka suchego makaronu w ulubionym przez dzieci kształcie

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       150 g marchewki

·       1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

·       1 płaska łyżeczka syropu klonowego

·       2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

·       1 nieduża papryka czerwona

·       1 łyżka oleju z pestek winogron

·       2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu

·       sól

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

Marchewki obierz, pokrój w nieduże słupki, wymieszaj z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli. Marchewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika na 15 min, aż marchewka zmięknie.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Parówki pokrój na kawałki o długości 2 cm, natnij z obu stron na krzyż i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę.

Na półmisek wyłóż sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawaj z sosem pomidorowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Płatna współpraca z marką Sokołów
d2f2g3m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2g3m
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj