Parówek w takim wydaniu nie znasz. 3 przepisy, które pokochają duzi i mali

Czy tak popularny produkt, jak parówki jest w stanie czymś nas zaskoczyć? Przygotowaliśmy trzy przepisy, które są dowodem na to, że tak. Takich pomysłów na dania z parówkami na pewno nie znaliście. Pozostaje życzyć smacznego.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jestem pewna, że gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci, pytając, co najbardziej lubią jeść, na pierwszym miejscu, ex aequo z lodami, znalazłyby się parówki. Dzieciaki je uwielbiają! Na ciepło, na zimno albo w formie hot doga. A gdyby tak zaproponować parówki w innej niż dotychczas znanej odsłonie? Niekoniecznie z kleksem keczupu na talerzu, ale np. w sałatce albo… muffinkach? Na takich urozmaiceniach skorzystają nie tylko najmłodsi. Także rodzice mają szansę poznać parówki z innej, dotychczas nieznanej, ale równie smacznej strony.

Muffiny z parówkami

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       3 posiekane dymki

·       375 g mąki

·       2 łyżeczki proszku do pieczenia

·       szczypta soli

·       1 łyżeczka musztardy

·       125 g startego sera cheddar

·       2 jajka

·       250 ml mleka

·       125 g roztopionego masła

·       olej do smażenia

·       12 papilotek

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Dymkę posiekaj i przysmaż na niewielkiej ilości oleju.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę parówki, podsmażoną dymkę i starty ser żółty. Całość wymieszaj.

W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło przelej do suchych składników. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).

Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka – włóż drewnianą wykałaczkę w środek, jeśli po wyjęciu, patyczek będzie suchy, to znak, że muffiny są gotowe.

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ułóż na metalowej kratce do wystudzenia.

Parówkowe paluchy w cieście francuskim

Składniki:

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       kilka plastrów żółtego sera

·       1 opakowanie ciasta francuskiego

·       ketchup

·       1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Parówki przekrój na pół. Każdą połówkę owiń serem.

Ciasto rozwiń, posmaruj keczupem, zostawiając suchy margines na końcach i potnij na cienkie paski.

Każdą parówkę owiń kilkoma paskami ciasta.

Tak przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.

Makaronowa sałatka z parówkami

Składniki

·       mieszanka sałat

·       1 szklanka suchego makaronu w ulubionym przez dzieci kształcie

·       1 opakowanie parówek Sokoliki

·       150 g marchewki

·       1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

·       1 płaska łyżeczka syropu klonowego

·       2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

·       1 nieduża papryka czerwona

·       1 łyżka oleju z pestek winogron

·       2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu

·       sól

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

Marchewki obierz, pokrój w nieduże słupki, wymieszaj z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli. Marchewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika na 15 min, aż marchewka zmięknie.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Parówki pokrój na kawałki o długości 2 cm, natnij z obu stron na krzyż i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę.

Na półmisek wyłóż sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawaj z sosem pomidorowym.

Płatna współpraca z marką Sokołów

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów