Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 5 papryk (żółte i czerwone)
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 250 g żółtego sera startego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki zielonej pietruszki
- Szczypta ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostra papryką.
W misce mieszamy przesmażone na cebulce mięso z ryżem i połową sera i pietruszką. Z papryk odcinamy górną część i wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy papryki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze