Paprykarz szczeciński. Smak sprzed lat

"Paprykarz szczeciński, kultowa już konserwa z czasów PRL. Powstała w połowie lat sześćdziesiątych, jej receptura została opracowana przez Wojciecha Jakackiego (szefa produkcji PPDiUR Gryf), na podstawie 'Street foodu' z afrykańskich portów" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

sałatka z ryby i ryżusałatka z ryby i ryżu
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 650-700 g ryby – miruna, mintaj,
  • 1 cebula – około 140 g
  • 1 marchewka - około 130 g
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 ml ryżu (u mnie długoziarnisty)
  • pulpa pomidorowa (pomidory krojone) 400 g
  • 120 ml wody
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • harissa
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy

Przepis

Cebulę pokroić w kostkę, Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę pokroić w niezbyt duże i grube paski. Rybę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem. Przełożyć na talerz. Wrzucić do garnka cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i smażyć ze 2 -3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę, zamieszać. Wsypać ryż i przesmażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Wlać pomidory, wodę, dodać łyżeczkę papryki łagodnej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka harissy, sól, pieprz. Zamieszać, gdy się zagotuje przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać rybę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku (solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami). Odstawić do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast