Panierka z KFC - jak zrobić? Prosty przepis na kurczaka
KFC nie udało się utrzymać w tajemnicy przepisu na kultową panierkę. Już wiadomo, jakich przypraw potrzeba, aby smakowała tak, jak w popularnym fast foodzie. Jak zatem zrobić panierkę z KFC? Receptura jest prosta.
KFC swój specyficzny smak panierki zawdzięcza kompozycji wielu przypraw. Przez lata tajny przepis chroniony był przez rodzinę założycieli popularnej sieci fast foodów i nikt do końca nie wiedział, jak go odtworzyć. Teraz, podobno z winy jednego z krewnych Colonela Sandersa, wiadomo, co znajduje się w panierce, którą obtacza się kurczaka w KFC. Oto przepis na kurczaka z KFC. Uwaga - składników jest sporo.
Panierka z KFC - przepis
Składniki:
- 4 łyżki słodkiej papryki
- łyżka soli czosnkowej
- łyżka czarnego pieprzu
- łyżka soli selerowej
- łyżka mielonego imbiru
- pół łyżki soli zwykłej (kamiennej lub himalajskiej)
- pół łyżki tymianku
- pół łyżki bazylii
- pół łyżki mielonej gorczycy
- pół łyżki oregano
Do tego:
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki (ok. 125 ml) maślanki
Kurczak z KFC - sposób przygotowania
- Kurczaka mocz w maślance przez kilka godzin.
- Mąkę zmieszaj z przyprawami.
- Panieruj kurczaka najpierw w jajku, a potem w mące z przyprawami.
- Odstaw zapanierowanego kurczaka na kilkanaście minut, aby panierka dobrze przywarła.
- Smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Według relacji zagranicznych mediów przepis ten miał ujawnić krewny założyciela KFC podczas pokazywania dziennikarzowi rodzinnego albumu. Nie wiadomo, ile w tym prawdy, ale wykonany w ten sposób kurczak naprawdę smakuje jak w KFC.