Sekretna panierka do schabowych. Wystarczy jeden szczegół, by były kruche i soczyste
Kotlet schabowy to klasyka. Kruchy i jednocześnie soczysty, zadowoli najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. Najważniejsza w idealnym schabowym jest jego sekretna panierka. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Kotlet schabowy jest niewątpliwie jednym z ulubionych dań amatorów kuchni polskiej. Według tradycyjnej receptury naszych prababci ta klasyczna potrawa powinna być delikatna, lecz chrupiąca. Ten efekt ma zapewnić przygotowanie sekretnej panierki, o której obecnie mało kto pamięta, a w staropolskiej kuchni była podstawą.
Kotlety schabowe przepis
1 kg schabu
250 ml wody
2 żółtka i 2 białka
25 dag mąki
2 łyżki oleju
Na początek należy odpowiednio przygotować mięso. Tradycyjnie kroimy schab na mniejsze porcje, z których później powstaną kotlety. Następnie rozbijamy je i solimy. Kolejnym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie sekretnej panierki. Choć wiele osób jedynie obtacza mięso w jajku i bułce tartej, warto pokusić się o bardziej skomplikowane rozwiązanie. Zajmuje niewiele więcej czasu, a różnica jest zdecydowanie wyczuwalna w smaku.
Rozbijamy wodę i żółtka, a następnie dodajemy do nich mąkę i olej. Całość starannie mieszamy, pozbywając się grudek. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do masy i obtaczamy w niej kotlety. Od razu wrzucamy je na rozgrzany olej. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni i delektujemy się wyjątkowym smakiem.