Sekretna panierka do schabowych. Wystarczy jeden szczegół, by były kruche i soczyste

Kotlet schabowy to klasyka. Kruchy i jednocześnie soczysty, zadowoli najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. Najważniejsza w idealnym schabowym jest jego sekretna panierka. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Sekretna panierka  zupełnie zmieni smak kotleta schabowegoSekretna panierka zupełnie zmieni smak kotleta schabowego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kotlet schabowy jest niewątpliwie jednym z ulubionych dań amatorów kuchni polskiej. Według tradycyjnej receptury naszych prababci ta klasyczna potrawa powinna być delikatna, lecz chrupiąca. Ten efekt ma zapewnić przygotowanie sekretnej panierki, o której obecnie mało kto pamięta, a w staropolskiej kuchni była podstawą.

Kotlety schabowe przepis

1 kg schabu

250 ml wody

2 żółtka i 2 białka

25 dag mąki

2 łyżki oleju

Na początek należy odpowiednio przygotować mięso. Tradycyjnie kroimy schab na mniejsze porcje, z których później powstaną kotlety. Następnie rozbijamy je i solimy. Kolejnym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie sekretnej panierki. Choć wiele osób jedynie obtacza mięso w jajku i bułce tartej, warto pokusić się o bardziej skomplikowane rozwiązanie. Zajmuje niewiele więcej czasu, a różnica jest zdecydowanie wyczuwalna w smaku.

Rozbijamy wodę i żółtka, a następnie dodajemy do nich mąkę i olej. Całość starannie mieszamy, pozbywając się grudek. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do masy i obtaczamy w niej kotlety. Od razu wrzucamy je na rozgrzany olej. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni i delektujemy się wyjątkowym smakiem.

Kotlety pożarskie krok po kroku

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia