Jak zrobić flammkuchen? Ta niemiecka pizza to hit
Flammkuchen, inaczej tarta flambee jest daniem pochodzącym z pogranicza kuchni francuskiej i niemieckiej. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić flammkuchen i czy jest to możliwe w domu. Nic prostszego!
Flammkuchen – przepis
Do wykonania flammkuchen wystarczy 250 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, małe opakowanie śmietany 18 proc., cebula, około 200 g boczku, pieprz i 2 łyżki oleju.
Najpierw wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odklei się od twoich dłoni. Następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój w paski boczek i cebulę.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Ciasto posyp mąką i jeszcze raz zagnieć. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Ułóż placki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz ozdób składnikami. Piecz przez około 10 minut. Nałóż na talerze i ciesz się pysznym smakiem tego prostego dania!
Trwa ładowanie wpisu: instagram