Jak zrobić flammkuchen? Ta niemiecka pizza to hit

Flammkuchen, inaczej tarta flambee jest daniem pochodzącym z pogranicza kuchni francuskiej i niemieckiej. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić flammkuchen i czy jest to możliwe w domu. Nic prostszego!

Jak zrobić flammkuchenJak zrobić flammkuchen
Źródło zdjęć: © Getty Images

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego, którego polskim odpowiednikiem może być podpłomyk. Tradycyjnie podawany jest z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą, a jego entuzjaści nazywają go "niemiecką pizzą" lub "tartą alzacką". Jak wykonać flammkuchen? Oto przepis.

Flammkuchen – przepis

Do wykonania flammkuchen wystarczy 250 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, małe opakowanie śmietany 18 proc., cebula, około 200 g boczku, pieprz i 2 łyżki oleju.

Najpierw wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odklei się od twoich dłoni. Następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój w paski boczek i cebulę.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Ciasto posyp mąką i jeszcze raz zagnieć. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Ułóż placki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz ozdób składnikami. Piecz przez około 10 minut. Nałóż na talerze i ciesz się pysznym smakiem tego prostego dania!

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji