Trwa ładowanie...

Jak zrobić flammkuchen? Ta niemiecka pizza to hit

Flammkuchen, inaczej tarta flambee jest daniem pochodzącym z pogranicza kuchni francuskiej i niemieckiej. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić flammkuchen i czy jest to możliwe w domu. Nic prostszego!

Jak zrobić flammkuchenJak zrobić flammkuchenŹródło: Getty Images
d4aa8oe
d4aa8oe

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego, którego polskim odpowiednikiem może być podpłomyk. Tradycyjnie podawany jest z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą, a jego entuzjaści nazywają go "niemiecką pizzą" lub "tartą alzacką". Jak wykonać flammkuchen? Oto przepis.

Flammkuchen – przepis

Do wykonania flammkuchen wystarczy 250 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, małe opakowanie śmietany 18 proc., cebula, około 200 g boczku, pieprz i 2 łyżki oleju.

Najpierw wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odklei się od twoich dłoni. Następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój w paski boczek i cebulę.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Ciasto posyp mąką i jeszcze raz zagnieć. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Ułóż placki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz ozdób składnikami. Piecz przez około 10 minut. Nałóż na talerze i ciesz się pysznym smakiem tego prostego dania!

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4aa8oe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aa8oe
Więcej tematów