Jak zrobić flammkuchen? Ta niemiecka pizza to hit

Flammkuchen, inaczej tarta flambee jest daniem pochodzącym z pogranicza kuchni francuskiej i niemieckiej. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić flammkuchen i czy jest to możliwe w domu. Nic prostszego!

Jak zrobić flammkuchenJak zrobić flammkuchen
Źródło zdjęć: © Getty Images

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego, którego polskim odpowiednikiem może być podpłomyk. Tradycyjnie podawany jest z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą, a jego entuzjaści nazywają go "niemiecką pizzą" lub "tartą alzacką". Jak wykonać flammkuchen? Oto przepis.

Flammkuchen – przepis

Do wykonania flammkuchen wystarczy 250 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, małe opakowanie śmietany 18 proc., cebula, około 200 g boczku, pieprz i 2 łyżki oleju.

Najpierw wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odklei się od twoich dłoni. Następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój w paski boczek i cebulę.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Ciasto posyp mąką i jeszcze raz zagnieć. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Ułóż placki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz ozdób składnikami. Piecz przez około 10 minut. Nałóż na talerze i ciesz się pysznym smakiem tego prostego dania!

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory