Jak zrobić flammkuchen? Ta niemiecka pizza to hit

Flammkuchen, inaczej tarta flambee jest daniem pochodzącym z pogranicza kuchni francuskiej i niemieckiej. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić flammkuchen i czy jest to możliwe w domu. Nic prostszego!

Jak zrobić flammkuchenJak zrobić flammkuchen
Źródło zdjęć: © Getty Images

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego, którego polskim odpowiednikiem może być podpłomyk. Tradycyjnie podawany jest z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą, a jego entuzjaści nazywają go "niemiecką pizzą" lub "tartą alzacką". Jak wykonać flammkuchen? Oto przepis.

Flammkuchen – przepis

Do wykonania flammkuchen wystarczy 250 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, małe opakowanie śmietany 18 proc., cebula, około 200 g boczku, pieprz i 2 łyżki oleju.

Najpierw wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odklei się od twoich dłoni. Następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój w paski boczek i cebulę.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Ciasto posyp mąką i jeszcze raz zagnieć. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Ułóż placki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz ozdób składnikami. Piecz przez około 10 minut. Nałóż na talerze i ciesz się pysznym smakiem tego prostego dania!

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀