Panga – charakterystyka, sposoby przyrządzenia

Panga może być podana w różnej formie. Warto ją usmażyć, ugotować lub zapiec. Najlepiej smakuje pokropiona cytryną.

PangaNa polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Panga – charakterystyka ogólna

Panga to handlowa lub zwyczajowa nazwa określająca gatunek ryb konsumpcyjnych. W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi:

  • Megalaspis cordyla – pochodzący z rodziny ostrobokowatych
  • suma rekiniego 
  • Pangasius pangasius sprowadzane z Wietnamu

Na polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu, która była niegdyś sprzedawana jako sola. Obecnie są sprzedawane jako wietnamski specjały. Panga jest łapana przez hodowców w trakcie wędrówki z Mekongu do Laosu oraz Chin. Po złowieniu ryby trafiają do specjalnych klatek lub stawów osadzonych w nurcie rzek w Azji. W nich pangi osiągają dojrzałość. Cechami charakterystycznymi pangi są płetwy grzbietowe z małymi kolcami oraz wąsy. Waga pangi wynosi ok. 40 kg i osiąga wzrost do 1,5 metra.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Panga – hodowlana czy niehodowlana?

Panga hodowlana zawiera sól, wodę i witaminę A, D oraz E. Jednak w jej składzie nie znajdują się cenne składniki, takie jak tłuszcze z grupy omega-3. Ze względu na zanieczyszczoną wodę Mekongu, do pasz, którymi karmione są pangi, dodaje się antybiotyki. Wobec powyższych informacji, warto wybierać pangę niehodowlaną, która posiada kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B12 i B13). W pandze niehodowlanej można znaleźć również składniki mineralne: fosfor odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz potas, który pomaga regulować pracę serca.

Panga – zastosowanie w kuchni

Panga stanowi konkurencję dla innych tusz i filetów rybnych, ponieważ cena za jeden kilogram wynosi około 18 złotych. Ponadto, nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego często jest wybierana przez Polaków.

Panga najlepiej smakuje smażona w panierce z bułki tartej. Można ją podać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pangę warto również upiec. Idealnie smakuje zapiekanka rybna z warzywami (pieczarkami, porami, oliwkami lub pomidorami). Do zapiekanej w folii aluminiowej pangi warto również dodać żółtego sera. Do gotowanej ryby pasuje ryż, makaron, frytki lub kluski. Pangę warto również zaserwować w formie roladek np. z cukinią.

Panga – z jakimi sosami najlepiej smakuje?

Panga wybornie smakuje podana z różnymi sosami. Najczęściej przyrządza się sos pieczarkowy lub śmietanowy. Można również zrobić pangę w kokosie lub w sosie cytrynowym. Idealnie komponuje się także z sosem ziołowo-koperkowym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru