Panga – charakterystyka, sposoby przyrządzenia

Panga może być podana w różnej formie. Warto ją usmażyć, ugotować lub zapiec. Najlepiej smakuje pokropiona cytryną.

PangaNa polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Panga – charakterystyka ogólna

Panga to handlowa lub zwyczajowa nazwa określająca gatunek ryb konsumpcyjnych. W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi:

  • Megalaspis cordyla – pochodzący z rodziny ostrobokowatych
  • suma rekiniego 
  • Pangasius pangasius sprowadzane z Wietnamu

Na polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu, która była niegdyś sprzedawana jako sola. Obecnie są sprzedawane jako wietnamski specjały. Panga jest łapana przez hodowców w trakcie wędrówki z Mekongu do Laosu oraz Chin. Po złowieniu ryby trafiają do specjalnych klatek lub stawów osadzonych w nurcie rzek w Azji. W nich pangi osiągają dojrzałość. Cechami charakterystycznymi pangi są płetwy grzbietowe z małymi kolcami oraz wąsy. Waga pangi wynosi ok. 40 kg i osiąga wzrost do 1,5 metra.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Panga – hodowlana czy niehodowlana?

Panga hodowlana zawiera sól, wodę i witaminę A, D oraz E. Jednak w jej składzie nie znajdują się cenne składniki, takie jak tłuszcze z grupy omega-3. Ze względu na zanieczyszczoną wodę Mekongu, do pasz, którymi karmione są pangi, dodaje się antybiotyki. Wobec powyższych informacji, warto wybierać pangę niehodowlaną, która posiada kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B12 i B13). W pandze niehodowlanej można znaleźć również składniki mineralne: fosfor odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz potas, który pomaga regulować pracę serca.

Panga – zastosowanie w kuchni

Panga stanowi konkurencję dla innych tusz i filetów rybnych, ponieważ cena za jeden kilogram wynosi około 18 złotych. Ponadto, nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego często jest wybierana przez Polaków.

Panga najlepiej smakuje smażona w panierce z bułki tartej. Można ją podać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pangę warto również upiec. Idealnie smakuje zapiekanka rybna z warzywami (pieczarkami, porami, oliwkami lub pomidorami). Do zapiekanej w folii aluminiowej pangi warto również dodać żółtego sera. Do gotowanej ryby pasuje ryż, makaron, frytki lub kluski. Pangę warto również zaserwować w formie roladek np. z cukinią.

Panga – z jakimi sosami najlepiej smakuje?

Panga wybornie smakuje podana z różnymi sosami. Najczęściej przyrządza się sos pieczarkowy lub śmietanowy. Można również zrobić pangę w kokosie lub w sosie cytrynowym. Idealnie komponuje się także z sosem ziołowo-koperkowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟