Panga – charakterystyka, sposoby przyrządzenia

Panga może być podana w różnej formie. Warto ją usmażyć, ugotować lub zapiec. Najlepiej smakuje pokropiona cytryną.

PangaNa polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Panga – charakterystyka ogólna

Panga to handlowa lub zwyczajowa nazwa określająca gatunek ryb konsumpcyjnych. W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi:

  • Megalaspis cordyla – pochodzący z rodziny ostrobokowatych
  • suma rekiniego 
  • Pangasius pangasius sprowadzane z Wietnamu

Na polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu, która była niegdyś sprzedawana jako sola. Obecnie są sprzedawane jako wietnamski specjały. Panga jest łapana przez hodowców w trakcie wędrówki z Mekongu do Laosu oraz Chin. Po złowieniu ryby trafiają do specjalnych klatek lub stawów osadzonych w nurcie rzek w Azji. W nich pangi osiągają dojrzałość. Cechami charakterystycznymi pangi są płetwy grzbietowe z małymi kolcami oraz wąsy. Waga pangi wynosi ok. 40 kg i osiąga wzrost do 1,5 metra.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Panga – hodowlana czy niehodowlana?

Panga hodowlana zawiera sól, wodę i witaminę A, D oraz E. Jednak w jej składzie nie znajdują się cenne składniki, takie jak tłuszcze z grupy omega-3. Ze względu na zanieczyszczoną wodę Mekongu, do pasz, którymi karmione są pangi, dodaje się antybiotyki. Wobec powyższych informacji, warto wybierać pangę niehodowlaną, która posiada kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B12 i B13). W pandze niehodowlanej można znaleźć również składniki mineralne: fosfor odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz potas, który pomaga regulować pracę serca.

Panga – zastosowanie w kuchni

Panga stanowi konkurencję dla innych tusz i filetów rybnych, ponieważ cena za jeden kilogram wynosi około 18 złotych. Ponadto, nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego często jest wybierana przez Polaków.

Panga najlepiej smakuje smażona w panierce z bułki tartej. Można ją podać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pangę warto również upiec. Idealnie smakuje zapiekanka rybna z warzywami (pieczarkami, porami, oliwkami lub pomidorami). Do zapiekanej w folii aluminiowej pangi warto również dodać żółtego sera. Do gotowanej ryby pasuje ryż, makaron, frytki lub kluski. Pangę warto również zaserwować w formie roladek np. z cukinią.

Panga – z jakimi sosami najlepiej smakuje?

Panga wybornie smakuje podana z różnymi sosami. Najczęściej przyrządza się sos pieczarkowy lub śmietanowy. Można również zrobić pangę w kokosie lub w sosie cytrynowym. Idealnie komponuje się także z sosem ziołowo-koperkowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja