Panga – charakterystyka, sposoby przyrządzenia

Panga może być podana w różnej formie. Warto ją usmażyć, ugotować lub zapiec. Najlepiej smakuje pokropiona cytryną.

PangaNa polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Panga – charakterystyka ogólna

Panga to handlowa lub zwyczajowa nazwa określająca gatunek ryb konsumpcyjnych. W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi:

  • Megalaspis cordyla – pochodzący z rodziny ostrobokowatych
  • suma rekiniego 
  • Pangasius pangasius sprowadzane z Wietnamu

Na polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu, która była niegdyś sprzedawana jako sola. Obecnie są sprzedawane jako wietnamski specjały. Panga jest łapana przez hodowców w trakcie wędrówki z Mekongu do Laosu oraz Chin. Po złowieniu ryby trafiają do specjalnych klatek lub stawów osadzonych w nurcie rzek w Azji. W nich pangi osiągają dojrzałość. Cechami charakterystycznymi pangi są płetwy grzbietowe z małymi kolcami oraz wąsy. Waga pangi wynosi ok. 40 kg i osiąga wzrost do 1,5 metra.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Panga – hodowlana czy niehodowlana?

Panga hodowlana zawiera sól, wodę i witaminę A, D oraz E. Jednak w jej składzie nie znajdują się cenne składniki, takie jak tłuszcze z grupy omega-3. Ze względu na zanieczyszczoną wodę Mekongu, do pasz, którymi karmione są pangi, dodaje się antybiotyki. Wobec powyższych informacji, warto wybierać pangę niehodowlaną, która posiada kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B12 i B13). W pandze niehodowlanej można znaleźć również składniki mineralne: fosfor odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz potas, który pomaga regulować pracę serca.

Panga – zastosowanie w kuchni

Panga stanowi konkurencję dla innych tusz i filetów rybnych, ponieważ cena za jeden kilogram wynosi około 18 złotych. Ponadto, nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego często jest wybierana przez Polaków.

Panga najlepiej smakuje smażona w panierce z bułki tartej. Można ją podać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pangę warto również upiec. Idealnie smakuje zapiekanka rybna z warzywami (pieczarkami, porami, oliwkami lub pomidorami). Do zapiekanej w folii aluminiowej pangi warto również dodać żółtego sera. Do gotowanej ryby pasuje ryż, makaron, frytki lub kluski. Pangę warto również zaserwować w formie roladek np. z cukinią.

Panga – z jakimi sosami najlepiej smakuje?

Panga wybornie smakuje podana z różnymi sosami. Najczęściej przyrządza się sos pieczarkowy lub śmietanowy. Można również zrobić pangę w kokosie lub w sosie cytrynowym. Idealnie komponuje się także z sosem ziołowo-koperkowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀