Panga – charakterystyka, sposoby przyrządzenia

Panga może być podana w różnej formie. Warto ją usmażyć, ugotować lub zapiec. Najlepiej smakuje pokropiona cytryną.

PangaNa polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Panga – charakterystyka ogólna

Panga to handlowa lub zwyczajowa nazwa określająca gatunek ryb konsumpcyjnych. W Polsce można spotkać trzy gatunki pangi:

  • Megalaspis cordyla – pochodzący z rodziny ostrobokowatych
  • suma rekiniego 
  • Pangasius pangasius sprowadzane z Wietnamu

Na polskich stołach zazwyczaj pojawia się panga z Wietnamu, która była niegdyś sprzedawana jako sola. Obecnie są sprzedawane jako wietnamski specjały. Panga jest łapana przez hodowców w trakcie wędrówki z Mekongu do Laosu oraz Chin. Po złowieniu ryby trafiają do specjalnych klatek lub stawów osadzonych w nurcie rzek w Azji. W nich pangi osiągają dojrzałość. Cechami charakterystycznymi pangi są płetwy grzbietowe z małymi kolcami oraz wąsy. Waga pangi wynosi ok. 40 kg i osiąga wzrost do 1,5 metra.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Panga – hodowlana czy niehodowlana?

Panga hodowlana zawiera sól, wodę i witaminę A, D oraz E. Jednak w jej składzie nie znajdują się cenne składniki, takie jak tłuszcze z grupy omega-3. Ze względu na zanieczyszczoną wodę Mekongu, do pasz, którymi karmione są pangi, dodaje się antybiotyki. Wobec powyższych informacji, warto wybierać pangę niehodowlaną, która posiada kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B12 i B13). W pandze niehodowlanej można znaleźć również składniki mineralne: fosfor odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz potas, który pomaga regulować pracę serca.

Panga – zastosowanie w kuchni

Panga stanowi konkurencję dla innych tusz i filetów rybnych, ponieważ cena za jeden kilogram wynosi około 18 złotych. Ponadto, nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego często jest wybierana przez Polaków.

Panga najlepiej smakuje smażona w panierce z bułki tartej. Można ją podać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pangę warto również upiec. Idealnie smakuje zapiekanka rybna z warzywami (pieczarkami, porami, oliwkami lub pomidorami). Do zapiekanej w folii aluminiowej pangi warto również dodać żółtego sera. Do gotowanej ryby pasuje ryż, makaron, frytki lub kluski. Pangę warto również zaserwować w formie roladek np. z cukinią.

Panga – z jakimi sosami najlepiej smakuje?

Panga wybornie smakuje podana z różnymi sosami. Najczęściej przyrządza się sos pieczarkowy lub śmietanowy. Można również zrobić pangę w kokosie lub w sosie cytrynowym. Idealnie komponuje się także z sosem ziołowo-koperkowym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany