WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Traktujesz w ten sposób patelnię? Długo się nią nie nacieszysz!

Każdy już chyba wie, że patelnię teflonową z łatwością można uszkodzić, używając metalowych sztućców podczas smażenia. Co jeszcze szkodzi teflonowym i ceramicznym powierzchniom tego ważnego sprzętu kuchennego?

Patelnia w zlewieDobra patelnia to sprzęt na lata - ważne, by umieć o nią zadbać odpowiednio
Źródło zdjęć: © 123RF

Patelnia – jak o nią dbać

Dobra patelnia to sprzęt na lata – wie o tym każdy miłośnik kuchni. Ale czy każdy z nas na pewno wie, jak zadbać o patelnię?

Myj patelnię ciepłą wodą, unikaj wysokich temperatur i twardych gąbek – mogą zniszczyć powłokę. Patelnię myj ręcznie – zarówno temperatura w zmywarce, jak i detergent mogą uszkodzić patelnie teflonowe. Do mieszania czy obracania produktów na patelni używaj silikonowej szpatułki lub wykonanej z drewna łyżki. Delikatnie wkładaj do szafki – nie układaj na patelni garnków czy naczyń, bo może się odkształcić.

Ten błąd może zniszczyć patelnię

Zarówno mycie w zmywarce, jak i ostre, metalowe sztućce i inne kuchenne narzędzia mogą zaszkodzić patelni. Na uszkodzenia podatne są zwłaszcza patelni teflonowe i ceramiczne – a te szczególnie lubimy mieć na wyposażeniu swojej kuchni. Dla fanów patelni ze stali nierdzewnej i żeliwnych mamy dobre wieści – te są odporne na zarysowania, a także wszystkie inne czynniki mogące szkodzić teflonowi i ceramice.

Dlaczego więc sięgamy po właśnie te materiały chętnie? Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i to jej główny atut, z kolei patelnie ceramiczne są zupełnie neutralne dla zdrowia – wysokie temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji.

Każdy, kto ma w szafce kuchennej patelnię teflonową lub ceramiczną, z pewnością jednak choć raz popełnił pewien błąd. Błąd, który może skrócić żywot patelni. O jaki błąd chodzi? Zazwyczaj zaraz po użyciu patelni wkładamy ją do zlewu i zalewamy lodowatą wodą. To najgorsze co można zrobić – tak gwałtowna zmiana temperatury powoduje napięcia powierzchniowe powłoki patelni, które w konsekwencji mogą prowadzić do odkształcenia powierzchni lub przyspieszą odchodzenie nieprzywierającej powłoki z patelni.

Co zatem należy zrobić, gdy ostatni rumiany mielony wyląduje na półmisku? Najlepiej pozostawić patelnię w spokoju – odstawiona z powrotem na kuchence, powinna poczekać, aż skończymy jeść obiad. W tym czasie ostygnie i będzie można zanurzyć ją w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem.

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód