Traktujesz w ten sposób patelnię? Długo się nią nie nacieszysz!

Każdy już chyba wie, że patelnię teflonową z łatwością można uszkodzić, używając metalowych sztućców podczas smażenia. Co jeszcze szkodzi teflonowym i ceramicznym powierzchniom tego ważnego sprzętu kuchennego?

Patelnia w zlewieDobra patelnia to sprzęt na lata - ważne, by umieć o nią zadbać odpowiednio
Źródło zdjęć: © 123RF

Patelnia – jak o nią dbać

Dobra patelnia to sprzęt na lata – wie o tym każdy miłośnik kuchni. Ale czy każdy z nas na pewno wie, jak zadbać o patelnię?

Myj patelnię ciepłą wodą, unikaj wysokich temperatur i twardych gąbek – mogą zniszczyć powłokę. Patelnię myj ręcznie – zarówno temperatura w zmywarce, jak i detergent mogą uszkodzić patelnie teflonowe. Do mieszania czy obracania produktów na patelni używaj silikonowej szpatułki lub wykonanej z drewna łyżki. Delikatnie wkładaj do szafki – nie układaj na patelni garnków czy naczyń, bo może się odkształcić.

Ten błąd może zniszczyć patelnię

Zarówno mycie w zmywarce, jak i ostre, metalowe sztućce i inne kuchenne narzędzia mogą zaszkodzić patelni. Na uszkodzenia podatne są zwłaszcza patelni teflonowe i ceramiczne – a te szczególnie lubimy mieć na wyposażeniu swojej kuchni. Dla fanów patelni ze stali nierdzewnej i żeliwnych mamy dobre wieści – te są odporne na zarysowania, a także wszystkie inne czynniki mogące szkodzić teflonowi i ceramice.

Dlaczego więc sięgamy po właśnie te materiały chętnie? Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i to jej główny atut, z kolei patelnie ceramiczne są zupełnie neutralne dla zdrowia – wysokie temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji.

Każdy, kto ma w szafce kuchennej patelnię teflonową lub ceramiczną, z pewnością jednak choć raz popełnił pewien błąd. Błąd, który może skrócić żywot patelni. O jaki błąd chodzi? Zazwyczaj zaraz po użyciu patelni wkładamy ją do zlewu i zalewamy lodowatą wodą. To najgorsze co można zrobić – tak gwałtowna zmiana temperatury powoduje napięcia powierzchniowe powłoki patelni, które w konsekwencji mogą prowadzić do odkształcenia powierzchni lub przyspieszą odchodzenie nieprzywierającej powłoki z patelni.

Co zatem należy zrobić, gdy ostatni rumiany mielony wyląduje na półmisku? Najlepiej pozostawić patelnię w spokoju – odstawiona z powrotem na kuchence, powinna poczekać, aż skończymy jeść obiad. W tym czasie ostygnie i będzie można zanurzyć ją w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem.

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯