Trwa ładowanie...

Traktujesz w ten sposób patelnię? Długo się nią nie nacieszysz!

Każdy już chyba wie, że patelnię teflonową z łatwością można uszkodzić, używając metalowych sztućców podczas smażenia. Co jeszcze szkodzi teflonowym i ceramicznym powierzchniom tego ważnego sprzętu kuchennego?

Dobra patelnia to sprzęt na lata - ważne, by umieć o nią zadbać odpowiednioDobra patelnia to sprzęt na lata - ważne, by umieć o nią zadbać odpowiednioŹródło: 123RF
d322i7d
d322i7d

Patelnia – jak o nią dbać

Dobra patelnia to sprzęt na lata – wie o tym każdy miłośnik kuchni. Ale czy każdy z nas na pewno wie, jak zadbać o patelnię?

Myj patelnię ciepłą wodą, unikaj wysokich temperatur i twardych gąbek – mogą zniszczyć powłokę. Patelnię myj ręcznie – zarówno temperatura w zmywarce, jak i detergent mogą uszkodzić patelnie teflonowe. Do mieszania czy obracania produktów na patelni używaj silikonowej szpatułki lub wykonanej z drewna łyżki. Delikatnie wkładaj do szafki – nie układaj na patelni garnków czy naczyń, bo może się odkształcić.

Ten błąd może zniszczyć patelnię

Zarówno mycie w zmywarce, jak i ostre, metalowe sztućce i inne kuchenne narzędzia mogą zaszkodzić patelni. Na uszkodzenia podatne są zwłaszcza patelni teflonowe i ceramiczne – a te szczególnie lubimy mieć na wyposażeniu swojej kuchni. Dla fanów patelni ze stali nierdzewnej i żeliwnych mamy dobre wieści – te są odporne na zarysowania, a także wszystkie inne czynniki mogące szkodzić teflonowi i ceramice.

Dlaczego więc sięgamy po właśnie te materiały chętnie? Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i to jej główny atut, z kolei patelnie ceramiczne są zupełnie neutralne dla zdrowia – wysokie temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji.

d322i7d

Każdy, kto ma w szafce kuchennej patelnię teflonową lub ceramiczną, z pewnością jednak choć raz popełnił pewien błąd. Błąd, który może skrócić żywot patelni. O jaki błąd chodzi? Zazwyczaj zaraz po użyciu patelni wkładamy ją do zlewu i zalewamy lodowatą wodą. To najgorsze co można zrobić – tak gwałtowna zmiana temperatury powoduje napięcia powierzchniowe powłoki patelni, które w konsekwencji mogą prowadzić do odkształcenia powierzchni lub przyspieszą odchodzenie nieprzywierającej powłoki z patelni.

Co zatem należy zrobić, gdy ostatni rumiany mielony wyląduje na półmisku? Najlepiej pozostawić patelnię w spokoju – odstawiona z powrotem na kuchence, powinna poczekać, aż skończymy jeść obiad. W tym czasie ostygnie i będzie można zanurzyć ją w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem.

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Zobacz także:

d322i7d
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj