Traktujesz w ten sposób patelnię? Długo się nią nie nacieszysz!

Każdy już chyba wie, że patelnię teflonową z łatwością można uszkodzić, używając metalowych sztućców podczas smażenia. Co jeszcze szkodzi teflonowym i ceramicznym powierzchniom tego ważnego sprzętu kuchennego?

Patelnia w zlewieDobra patelnia to sprzęt na lata - ważne, by umieć o nią zadbać odpowiednio
Źródło zdjęć: © 123RF

Patelnia – jak o nią dbać

Dobra patelnia to sprzęt na lata – wie o tym każdy miłośnik kuchni. Ale czy każdy z nas na pewno wie, jak zadbać o patelnię?

Myj patelnię ciepłą wodą, unikaj wysokich temperatur i twardych gąbek – mogą zniszczyć powłokę. Patelnię myj ręcznie – zarówno temperatura w zmywarce, jak i detergent mogą uszkodzić patelnie teflonowe. Do mieszania czy obracania produktów na patelni używaj silikonowej szpatułki lub wykonanej z drewna łyżki. Delikatnie wkładaj do szafki – nie układaj na patelni garnków czy naczyń, bo może się odkształcić.

Ten błąd może zniszczyć patelnię

Zarówno mycie w zmywarce, jak i ostre, metalowe sztućce i inne kuchenne narzędzia mogą zaszkodzić patelni. Na uszkodzenia podatne są zwłaszcza patelni teflonowe i ceramiczne – a te szczególnie lubimy mieć na wyposażeniu swojej kuchni. Dla fanów patelni ze stali nierdzewnej i żeliwnych mamy dobre wieści – te są odporne na zarysowania, a także wszystkie inne czynniki mogące szkodzić teflonowi i ceramice.

Dlaczego więc sięgamy po właśnie te materiały chętnie? Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i to jej główny atut, z kolei patelnie ceramiczne są zupełnie neutralne dla zdrowia – wysokie temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji.

Każdy, kto ma w szafce kuchennej patelnię teflonową lub ceramiczną, z pewnością jednak choć raz popełnił pewien błąd. Błąd, który może skrócić żywot patelni. O jaki błąd chodzi? Zazwyczaj zaraz po użyciu patelni wkładamy ją do zlewu i zalewamy lodowatą wodą. To najgorsze co można zrobić – tak gwałtowna zmiana temperatury powoduje napięcia powierzchniowe powłoki patelni, które w konsekwencji mogą prowadzić do odkształcenia powierzchni lub przyspieszą odchodzenie nieprzywierającej powłoki z patelni.

Co zatem należy zrobić, gdy ostatni rumiany mielony wyląduje na półmisku? Najlepiej pozostawić patelnię w spokoju – odstawiona z powrotem na kuchence, powinna poczekać, aż skończymy jeść obiad. W tym czasie ostygnie i będzie można zanurzyć ją w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem.

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany