Traktujesz w ten sposób patelnię? Długo się nią nie nacieszysz!
Każdy już chyba wie, że patelnię teflonową z łatwością można uszkodzić, używając metalowych sztućców podczas smażenia. Co jeszcze szkodzi teflonowym i ceramicznym powierzchniom tego ważnego sprzętu kuchennego?
Patelnia – jak o nią dbać
Dobra patelnia to sprzęt na lata – wie o tym każdy miłośnik kuchni. Ale czy każdy z nas na pewno wie, jak zadbać o patelnię?
Myj patelnię ciepłą wodą, unikaj wysokich temperatur i twardych gąbek – mogą zniszczyć powłokę. Patelnię myj ręcznie – zarówno temperatura w zmywarce, jak i detergent mogą uszkodzić patelnie teflonowe. Do mieszania czy obracania produktów na patelni używaj silikonowej szpatułki lub wykonanej z drewna łyżki. Delikatnie wkładaj do szafki – nie układaj na patelni garnków czy naczyń, bo może się odkształcić.
Ten błąd może zniszczyć patelnię
Zarówno mycie w zmywarce, jak i ostre, metalowe sztućce i inne kuchenne narzędzia mogą zaszkodzić patelni. Na uszkodzenia podatne są zwłaszcza patelni teflonowe i ceramiczne – a te szczególnie lubimy mieć na wyposażeniu swojej kuchni. Dla fanów patelni ze stali nierdzewnej i żeliwnych mamy dobre wieści – te są odporne na zarysowania, a także wszystkie inne czynniki mogące szkodzić teflonowi i ceramice.
Dlaczego więc sięgamy po właśnie te materiały chętnie? Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i to jej główny atut, z kolei patelnie ceramiczne są zupełnie neutralne dla zdrowia – wysokie temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji.
Każdy, kto ma w szafce kuchennej patelnię teflonową lub ceramiczną, z pewnością jednak choć raz popełnił pewien błąd. Błąd, który może skrócić żywot patelni. O jaki błąd chodzi? Zazwyczaj zaraz po użyciu patelni wkładamy ją do zlewu i zalewamy lodowatą wodą. To najgorsze co można zrobić – tak gwałtowna zmiana temperatury powoduje napięcia powierzchniowe powłoki patelni, które w konsekwencji mogą prowadzić do odkształcenia powierzchni lub przyspieszą odchodzenie nieprzywierającej powłoki z patelni.
Co zatem należy zrobić, gdy ostatni rumiany mielony wyląduje na półmisku? Najlepiej pozostawić patelnię w spokoju – odstawiona z powrotem na kuchence, powinna poczekać, aż skończymy jeść obiad. W tym czasie ostygnie i będzie można zanurzyć ją w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem.
Najważniejsze zasady dobrego smażenia
Zobacz także: