Rzodkiewka. Chrupiąca nowalijka, która nie każdemu się przysłuży

Czerwona, chrupiąca, ostra w smaku i wyjątkowo kusząca zwłaszcza wiosną. Rzodkiewka należy do grupy nowalijek, a jej smak trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jemy ją na zdrowie, ale mało kto wie, że dla niektórych jest to przysmak zakazany.

RzodkiewkaTo niepozorne warzywo może szkodzić
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Rzodkiewka – właściwości

Żelazo, potas, siarka i cynk to składniki, które w dużej ilości znajdziemy w tym chrupiącym, niepozornym warzywie. Co jeszcze? Witamina C i witaminy z grupy B.

Rzodkiewka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także przeciwdziała anemii. Występuje w wielu odmianach, kształtach i rozmiarach, ale wszystkie łączy jedno – charakterystyczny, ostry smak, za który odpowiada siarka. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi, a witamina C działa przeciwzapalnie – 250 g rzodkiewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Ponadto rzodkiewka stymuluje pracę wątroby, bo ma działanie żółciopędne, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że każdy, kto boryka się z zaparciami, powinien na stałe włączyć to warzywo do diety.

W dodatku rzodkiewki – składające się w 95 procentach z wody – mają niewiele kalorii przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka, więc są nie tylko świetnym dodatkiem do twarożku czy sałatki obiadowej, ale mogą być smakowitą, dietetyczną przekąską w ciągu dnia.

Wydawałoby się więc, że rzodkiewka to wiosenne superfood, które przysłuży się każdemu. Niestety nie do końca jest to prawdą.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Siarka, zwłaszcza w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy osób, borykających się z chorobami trzustki, wątroby, a także jelit. Spożywać rzodkiewki nie powinni ci, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zespół jelita nadwrażliwego.

Ten chrupiący przysmak, z uwagi na zawartość glikozydów i kwasów organicznych, może niestety podrażniać śluzówkę żołądka, więc wrzodowcy również powinni na dobre pożegnać się z rzodkiewką.

Co ważne, wiosennych rzodkiewek nie powinny jeść także dzieci – nie tylko może to być zanadto obciążające dla ich układu pokarmowego, ale również uprawiane w szklarniach warzywa nierzadko zawierają duże stężenie azotanów.

Twarożek z rzodkiewką
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby