Rzodkiewka. Chrupiąca nowalijka, która nie każdemu się przysłuży

Czerwona, chrupiąca, ostra w smaku i wyjątkowo kusząca zwłaszcza wiosną. Rzodkiewka należy do grupy nowalijek, a jej smak trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jemy ją na zdrowie, ale mało kto wie, że dla niektórych jest to przysmak zakazany.

RzodkiewkaTo niepozorne warzywo może szkodzić
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Rzodkiewka – właściwości

Żelazo, potas, siarka i cynk to składniki, które w dużej ilości znajdziemy w tym chrupiącym, niepozornym warzywie. Co jeszcze? Witamina C i witaminy z grupy B.

Rzodkiewka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także przeciwdziała anemii. Występuje w wielu odmianach, kształtach i rozmiarach, ale wszystkie łączy jedno – charakterystyczny, ostry smak, za który odpowiada siarka. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi, a witamina C działa przeciwzapalnie – 250 g rzodkiewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Ponadto rzodkiewka stymuluje pracę wątroby, bo ma działanie żółciopędne, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że każdy, kto boryka się z zaparciami, powinien na stałe włączyć to warzywo do diety.

W dodatku rzodkiewki – składające się w 95 procentach z wody – mają niewiele kalorii przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka, więc są nie tylko świetnym dodatkiem do twarożku czy sałatki obiadowej, ale mogą być smakowitą, dietetyczną przekąską w ciągu dnia.

Wydawałoby się więc, że rzodkiewka to wiosenne superfood, które przysłuży się każdemu. Niestety nie do końca jest to prawdą.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Siarka, zwłaszcza w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy osób, borykających się z chorobami trzustki, wątroby, a także jelit. Spożywać rzodkiewki nie powinni ci, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zespół jelita nadwrażliwego.

Ten chrupiący przysmak, z uwagi na zawartość glikozydów i kwasów organicznych, może niestety podrażniać śluzówkę żołądka, więc wrzodowcy również powinni na dobre pożegnać się z rzodkiewką.

Co ważne, wiosennych rzodkiewek nie powinny jeść także dzieci – nie tylko może to być zanadto obciążające dla ich układu pokarmowego, ale również uprawiane w szklarniach warzywa nierzadko zawierają duże stężenie azotanów.

Twarożek z rzodkiewką
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce