Rzodkiewka. Chrupiąca nowalijka, która nie każdemu się przysłuży

Czerwona, chrupiąca, ostra w smaku i wyjątkowo kusząca zwłaszcza wiosną. Rzodkiewka należy do grupy nowalijek, a jej smak trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jemy ją na zdrowie, ale mało kto wie, że dla niektórych jest to przysmak zakazany.

RzodkiewkaTo niepozorne warzywo może szkodzić
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Rzodkiewka – właściwości

Żelazo, potas, siarka i cynk to składniki, które w dużej ilości znajdziemy w tym chrupiącym, niepozornym warzywie. Co jeszcze? Witamina C i witaminy z grupy B.

Rzodkiewka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także przeciwdziała anemii. Występuje w wielu odmianach, kształtach i rozmiarach, ale wszystkie łączy jedno – charakterystyczny, ostry smak, za który odpowiada siarka. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi, a witamina C działa przeciwzapalnie – 250 g rzodkiewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Ponadto rzodkiewka stymuluje pracę wątroby, bo ma działanie żółciopędne, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że każdy, kto boryka się z zaparciami, powinien na stałe włączyć to warzywo do diety.

W dodatku rzodkiewki – składające się w 95 procentach z wody – mają niewiele kalorii przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka, więc są nie tylko świetnym dodatkiem do twarożku czy sałatki obiadowej, ale mogą być smakowitą, dietetyczną przekąską w ciągu dnia.

Wydawałoby się więc, że rzodkiewka to wiosenne superfood, które przysłuży się każdemu. Niestety nie do końca jest to prawdą.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Siarka, zwłaszcza w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy osób, borykających się z chorobami trzustki, wątroby, a także jelit. Spożywać rzodkiewki nie powinni ci, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zespół jelita nadwrażliwego.

Ten chrupiący przysmak, z uwagi na zawartość glikozydów i kwasów organicznych, może niestety podrażniać śluzówkę żołądka, więc wrzodowcy również powinni na dobre pożegnać się z rzodkiewką.

Co ważne, wiosennych rzodkiewek nie powinny jeść także dzieci – nie tylko może to być zanadto obciążające dla ich układu pokarmowego, ale również uprawiane w szklarniach warzywa nierzadko zawierają duże stężenie azotanów.

Twarożek z rzodkiewką
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja