Pandan – azjatycka wanilia. Podkręci smak deserów i zup

Miłośnicy orientalnych smaków z pewnością znają liście pandanu. Pandany to drzewa i krzewy powszechnie występujące w Azji. Ich podłużne, szpiczasto zakończone liście są wykorzystywane w kuchni. Używa się ich do aromatyzowania i barwienia potraw. W Polsce znajdziemy je w sklepach z orientalną żywnością.

Liście pandanu są używane do aromatyzowania orientalnych dań.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Liście pandanu są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, wietnamskiej, filipińskiej oraz indyjskiej. Używa się ich w całości lub posiekanych na mniejsze kawałki. Nadają potrawom charakterystyczny orzechowy smak. Sporządzona z nich pasta sprawdza się do barwienia napojów i wypieków na zielony kolor. Pandan świetnie komponuje się także z czekoladą. Ze względu na zastosowanie, azjatyccy kucharze, porównują ten produkt do wanilii.

Liście pandanu służą także do zawijania mięs, ryb czy owoców morza. Dzięki temu pieczone lub grillowane potrawy zachowują swoje naturalne soki. Dodawane są też do zup, ryżu jaśminowego czy curry. Z kolei w Indiach do aromatyzowania pilawu, czyli potrawy z ryżu i baraniny używa się kewry. Jest to esencja otrzymana z kwiatów pandanu.

Świeże liście pandanu kupimy w internetowych sklepach z azjatycką żywnością. 100 g kosztuje około 10 złotych. W sprzedaży dostępne są też pasta i sok.

Zobacz wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy