Pandan – azjatycka wanilia. Podkręci smak deserów i zup
Miłośnicy orientalnych smaków z pewnością znają liście pandanu. Pandany to drzewa i krzewy powszechnie występujące w Azji. Ich podłużne, szpiczasto zakończone liście są wykorzystywane w kuchni. Używa się ich do aromatyzowania i barwienia potraw. W Polsce znajdziemy je w sklepach z orientalną żywnością.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Liście pandanu są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, wietnamskiej, filipińskiej oraz indyjskiej. Używa się ich w całości lub posiekanych na mniejsze kawałki. Nadają potrawom charakterystyczny orzechowy smak. Sporządzona z nich pasta sprawdza się do barwienia napojów i wypieków na zielony kolor. Pandan świetnie komponuje się także z czekoladą. Ze względu na zastosowanie, azjatyccy kucharze, porównują ten produkt do wanilii.
Liście pandanu służą także do zawijania mięs, ryb czy owoców morza. Dzięki temu pieczone lub grillowane potrawy zachowują swoje naturalne soki. Dodawane są też do zup, ryżu jaśminowego czy curry. Z kolei w Indiach do aromatyzowania pilawu, czyli potrawy z ryżu i baraniny używa się kewry. Jest to esencja otrzymana z kwiatów pandanu.
Świeże liście pandanu kupimy w internetowych sklepach z azjatycką żywnością. 100 g kosztuje około 10 złotych. W sprzedaży dostępne są też pasta i sok.
Zobacz wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.