Pandan – azjatycka wanilia. Podkręci smak deserów i zup

Miłośnicy orientalnych smaków z pewnością znają liście pandanu. Pandany to drzewa i krzewy powszechnie występujące w Azji. Ich podłużne, szpiczasto zakończone liście są wykorzystywane w kuchni. Używa się ich do aromatyzowania i barwienia potraw. W Polsce znajdziemy je w sklepach z orientalną żywnością.

Liście pandanu są używane do aromatyzowania orientalnych dań.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Liście pandanu są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, wietnamskiej, filipińskiej oraz indyjskiej. Używa się ich w całości lub posiekanych na mniejsze kawałki. Nadają potrawom charakterystyczny orzechowy smak. Sporządzona z nich pasta sprawdza się do barwienia napojów i wypieków na zielony kolor. Pandan świetnie komponuje się także z czekoladą. Ze względu na zastosowanie, azjatyccy kucharze, porównują ten produkt do wanilii.

Liście pandanu służą także do zawijania mięs, ryb czy owoców morza. Dzięki temu pieczone lub grillowane potrawy zachowują swoje naturalne soki. Dodawane są też do zup, ryżu jaśminowego czy curry. Z kolei w Indiach do aromatyzowania pilawu, czyli potrawy z ryżu i baraniny używa się kewry. Jest to esencja otrzymana z kwiatów pandanu.

Świeże liście pandanu kupimy w internetowych sklepach z azjatycką żywnością. 100 g kosztuje około 10 złotych. W sprzedaży dostępne są też pasta i sok.

Zobacz wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥