Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw
Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw to doskonały sposób na zebranie przy jednym stole przyjaciół w ramach wspólnego grillowania. Można je również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Jak zapewnia Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", będą smakować równie pysznie!
Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw to doskonały sposób na zebranie przy jednym stole rodziny lub przyjaciół w ramach wspólnego grillowania. Można je również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Jak zapewnia Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", będą smakować równie pysznie!
Składniki na pałki kurczaka w miodzie z rozmarynem (ok. 4 porcje):
16 sztuk pałek z kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
3/4 szklanki miodu
4 łyżki oliwy
1 limonka
Mięso dopraw solą i pieprzem, zalej miodem i oliwą i pozostaw w misce w lodówce do zamarynowania na godzinę. Po upływie tego czasu mięso przełóż do formy do zapiekania i piecz w 200 stopniach C przez około 30-40 minut tak, by odpowiadało twoim preferencjom. Od czasu do czasu polej mięso marynatą, aby zbytnio nie wyschło. Przed podaniem skrop całość sokiem z limonki.
Składniki na pieczone frytki warzywne (ok. 4 porcje):
4 ziemniaki
4 korzenie pietruszki
sól do smaku
Warzywa obierz ze skórki, pokrój jak na frytki, następnie ułóż je w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Obsyp solą i piecz w 200 stopniach C przez około 20-40 minut do czasu, aż warzywa zmiękną i staną się aromatyczne.
Sugestie: im dłużej marynujesz mięso, tym będzie ono bardziej miękkie i aromatyczne – możesz nawet zostawić je w lodówce na całą noc. Jeśli tylko masz możliwość rozstawienia grilla na świeżym powietrzu wybierz tę opcję. Użyj dowolnych warzyw korzeniowych, np. marchewki, buraków, selera w zależności od upodobań. Frytki możesz też piec z ulubionymi ziołami, jeśli chcesz, aby były bardziej aromatyczne.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com