Trwa ładowanie...

Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw

Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw to doskonały sposób na zebranie przy jednym stole przyjaciół w ramach wspólnego grillowania. Można je również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Jak zapewnia Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", będą smakować równie pysznie!

Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzywŹródło: Justmydelicious
dbqj5y1
dbqj5y1

Pałki kurczaka w miodzie z pieczonymi frytkami z warzyw to doskonały sposób na zebranie przy jednym stole rodziny lub przyjaciół w ramach wspólnego grillowania. Można je również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Jak zapewnia Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", będą smakować równie pysznie!

Składniki na pałki kurczaka w miodzie z rozmarynem (ok. 4 porcje):
16 sztuk pałek z kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
3/4 szklanki miodu
4 łyżki oliwy
1 limonka

Mięso dopraw solą i pieprzem, zalej miodem i oliwą i pozostaw w misce w lodówce do zamarynowania na godzinę. Po upływie tego czasu mięso przełóż do formy do zapiekania i piecz w 200 stopniach C przez około 30-40 minut tak, by odpowiadało twoim preferencjom. Od czasu do czasu polej mięso marynatą, aby zbytnio nie wyschło. Przed podaniem skrop całość sokiem z limonki.

Składniki na pieczone frytki warzywne (ok. 4 porcje):

4 ziemniaki
4 korzenie pietruszki
sól do smaku

dbqj5y1

Warzywa obierz ze skórki, pokrój jak na frytki, następnie ułóż je w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Obsyp solą i piecz w 200 stopniach C przez około 20-40 minut do czasu, aż warzywa zmiękną i staną się aromatyczne.

Sugestie: im dłużej marynujesz mięso, tym będzie ono bardziej miękkie i aromatyczne – możesz nawet zostawić je w lodówce na całą noc. Jeśli tylko masz możliwość rozstawienia grilla na świeżym powietrzu wybierz tę opcję. Użyj dowolnych warzyw korzeniowych, np. marchewki, buraków, selera w zależności od upodobań. Frytki możesz też piec z ulubionymi ziołami, jeśli chcesz, aby były bardziej aromatyczne.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

dbqj5y1
dbqj5y1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbqj5y1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj