Kurczak w miodzie
- 1 cały kurczak (2 1/2-3 kg)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2/3 szklanki miodu
- 1-2 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
- sól
- 1/2 szklanki ciemnych lub jasnych rodzynków, suszonych wiśni, suszonej żurawiny itp.
- 1 łyżka masła
Przepis na 3-4 porcje
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj go roztopionym masłem i posyp solą. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna. Piecz przez godzinę albo do chwili, kiedy z nakłutego ostrym nożem udka wypłynie przezroczysty sok. Pierś powinna zmienić kolor z różowego na biały.
Podczas gdy kurczak się piecze, wymieszaj w rondlu wszystkie pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż suszone owoce napęcznieją, a sos zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Gdy tylko kurczak będzie gotowy, polej go od razu połową sosu, a resztę podaj osobno.
Danie o zdecydowanie północnym charakterze. Jabłka, ocet, miód i suszone owoce przywołują wspomnienia mroźnych wieczorów spędzonych w cieple wielkich sal Winterfell. Gęsty sos rozpływa się kusząco na gorącym kurczaku. Nasiąkają nim też suszone owoce, które tryskają smakiem, gdy już zaszczycą talerz swoją obecnością.
Można podawać z chrupiącym białym chlebem, współczesną rzepą w maśle i miodem pitnym.
fot. Kristin Teig
Przepis poleca Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
Podziel się opinią
Komentarze