Trwa ładowanie...
d322i7d
28-01-2021 11:12

Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki

Przepis

Pączki z cukierni Magdy Gessler co roku budzą ogromne emocje – nie tyle z powodu smaku, co ceny, uznawanej przez wielu za wygórowaną. Fani restauratorki i jej słodkich wypieków przekonują, że te pączki są warte swej ceny. A my mamy na pączki z przepisu Gessler, po które nie trzeba ustawiać się w kolejce.

d322i7d
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 150 g białego cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 15 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 słoik konfitury lub marmolady z płatków róż
  • 1,5 kg smalcu
  • 250 g lukru domowej roboty
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przepis
  • Do mleka dodać pokruszone drożdże i 1/3 cukru. Delikatnie podgrzewać, aż składniki się połączą, a następnie dodać pół szklanki mąki i po wymieszaniu odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
  • Z 8 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe 7 jaj, 100 g cukru, cukier waniliowy oraz sól wymieszać razem za pomoc trzepaczki i podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • Dodać do masy jajecznej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie przelać go do miski z przesianą mąką.
  • Dokładnie wyrobić, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleić, delikatnie podsypać mąką i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  • Nakryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiając ciasto.
  • Po upływie tego czasu ciasto podzielić na porcje, a z tych formować małe placuszki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiać w sakiewkę. Toczyć małe kule i układać na stolnicy podsypanej mąką, łączeniem do dołu.
  • Przykryć ściereczką uformowane pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia – wystarczy pół godziny.
  • Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu smalec – musi mieć 180 stopni Celsjusza.
  • Do rondla wkładać po kilka pączków i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Obracać je np. za pomocą dwóch patyczków.
  • Po wyjęciu z garnka wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu pączki należy polukrować i obsypać skórką pomarańczową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj