Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki

Pączki z cukierni Magdy Gessler co roku budzą ogromne emocje – nie tyle z powodu smaku, co ceny, uznawanej przez wielu za wygórowaną. Fani restauratorki i jej słodkich wypieków przekonują, że te pączki są warte swej ceny. A my mamy na pączki z przepisu Gessler, po które nie trzeba ustawiać się w kolejce.

Pączki z różą według Magdy GesslerPączki z różą według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 150 g białego cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 15 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 słoik konfitury lub marmolady z płatków róż
  • 1,5 kg smalcu
  • 250 g lukru domowej roboty
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przepis

  • Do mleka dodać pokruszone drożdże i 1/3 cukru. Delikatnie podgrzewać, aż składniki się połączą, a następnie dodać pół szklanki mąki i po wymieszaniu odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
  • Z 8 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe 7 jaj, 100 g cukru, cukier waniliowy oraz sól wymieszać razem za pomoc trzepaczki i podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • Dodać do masy jajecznej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie przelać go do miski z przesianą mąką.
  • Dokładnie wyrobić, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleić, delikatnie podsypać mąką i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  • Nakryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiając ciasto.
  • Po upływie tego czasu ciasto podzielić na porcje, a z tych formować małe placuszki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiać w sakiewkę. Toczyć małe kule i układać na stolnicy podsypanej mąką, łączeniem do dołu.
  • Przykryć ściereczką uformowane pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia – wystarczy pół godziny.
  • Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu smalec – musi mieć 180 stopni Celsjusza.
  • Do rondla wkładać po kilka pączków i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Obracać je np. za pomocą dwóch patyczków.
  • Po wyjęciu z garnka wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu pączki należy polukrować i obsypać skórką pomarańczową.
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji