Trwa ładowanie...
d1805bo

Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki

Przepis

Pączki z cukierni Magdy Gessler co roku budzą ogromne emocje – nie tyle z powodu smaku, co ceny, uznawanej przez wielu za wygórowaną. Fani restauratorki i jej słodkich wypieków przekonują, że te pączki są warte swej ceny. A my mamy na pączki z przepisu Gessler, po które nie trzeba ustawiać się w kolejce.

4.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Pączki z różą według Magdy Gessler
123RF
Składniki
  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 150 g białego cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 15 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 słoik konfitury lub marmolady z płatków róż
  • 1,5 kg smalcu
  • 250 g lukru domowej roboty
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przepis
  • Do mleka dodać pokruszone drożdże i 1/3 cukru. Delikatnie podgrzewać, aż składniki się połączą, a następnie dodać pół szklanki mąki i po wymieszaniu odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
  • Z 8 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe 7 jaj, 100 g cukru, cukier waniliowy oraz sól wymieszać razem za pomoc trzepaczki i podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • Dodać do masy jajecznej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie przelać go do miski z przesianą mąką.
  • Dokładnie wyrobić, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleić, delikatnie podsypać mąką i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  • Nakryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiając ciasto.
  • Po upływie tego czasu ciasto podzielić na porcje, a z tych formować małe placuszki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiać w sakiewkę. Toczyć małe kule i układać na stolnicy podsypanej mąką, łączeniem do dołu.
  • Przykryć ściereczką uformowane pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia – wystarczy pół godziny.
  • Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu smalec – musi mieć 180 stopni Celsjusza.
  • Do rondla wkładać po kilka pączków i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Obracać je np. za pomocą dwóch patyczków.
  • Po wyjęciu z garnka wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu pączki należy polukrować i obsypać skórką pomarańczową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1805bo

Podziel się opinią

1
Share
d1805bo
d1805bo
d1805bo
d1805bo
Więcej tematów
d1805bo