Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki

Pączki z cukierni Magdy Gessler co roku budzą ogromne emocje – nie tyle z powodu smaku, co ceny, uznawanej przez wielu za wygórowaną. Fani restauratorki i jej słodkich wypieków przekonują, że te pączki są warte swej ceny. A my mamy na pączki z przepisu Gessler, po które nie trzeba ustawiać się w kolejce.

Pączki z różą według Magdy GesslerPączki z różą według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 150 g białego cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 15 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 słoik konfitury lub marmolady z płatków róż
  • 1,5 kg smalcu
  • 250 g lukru domowej roboty
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przepis

  • Do mleka dodać pokruszone drożdże i 1/3 cukru. Delikatnie podgrzewać, aż składniki się połączą, a następnie dodać pół szklanki mąki i po wymieszaniu odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
  • Z 8 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe 7 jaj, 100 g cukru, cukier waniliowy oraz sól wymieszać razem za pomoc trzepaczki i podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • Dodać do masy jajecznej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie przelać go do miski z przesianą mąką.
  • Dokładnie wyrobić, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleić, delikatnie podsypać mąką i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  • Nakryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiając ciasto.
  • Po upływie tego czasu ciasto podzielić na porcje, a z tych formować małe placuszki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiać w sakiewkę. Toczyć małe kule i układać na stolnicy podsypanej mąką, łączeniem do dołu.
  • Przykryć ściereczką uformowane pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia – wystarczy pół godziny.
  • Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu smalec – musi mieć 180 stopni Celsjusza.
  • Do rondla wkładać po kilka pączków i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Obracać je np. za pomocą dwóch patyczków.
  • Po wyjęciu z garnka wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu pączki należy polukrować i obsypać skórką pomarańczową.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita