Lukier – jak go zrobić i do czego można wykorzystać domowy lukier?
Lukier to prosta glazura, bez której nie wyobrażamy sobie pysznych pączków, wielkanocnej babki cytrynowej czy pierniczków. Przygotowanie lukru nie zajmuje dużo czasu i jest dość proste, ale warto znać kilka trików, żeby mieć pewność, iż pyszna polewa zawsze wyjdzie idealna. Jakich składników potrzeba do przygotowania lukru? Jak go zrobić krok po kroku?
Lukier – jakie składniki są potrzebne?
Lukier to prostu polewa z cukru pudru, a żeby ją przygotować potrzebne jest naprawdę niewiele składników. Co jest niezbędne do przygotowania lukru?
- Cukier puder – 200 g,
- Woda - około 5 łyżek,
- Sok z cytryny albo pomarańczy - łyżka.
Ilość wody i soku, jaką trzeba dodać do lukru należy kontrolować podczas ucierania polewy i w razie potrzeby dodać mniej albo więcej płynów. Jeśli zależy nam na tym, żeby lukier miał bardziej odświeżający, cytrusowy aromat, całą wodę można zastąpić sokiem z cytryny albo limonki. W wersji dla dorosłych, do lukru można dodać likieru smakowego, na przykład amaretto albo odrobinę rumu, który nieco zaostrzy smak.
Lukier – do czego wykorzystać?
Lukier to prosta, słodka polewa, którą wykorzystuje się do ozdabiania wielu wypieków, takich jak:
- Drożdżowe bułki,
- Pączki,
- Babki,
- Ciasteczka,
- Pierniczki.
Lukrowanie zazwyczaj ma na celu udekorowanie powierzchni ciasta czy innego wypieku. Powierzchnia polana lukrem staje się błyszcząca i wygląda bardziej elegancko. Poza tym, ciasto polane lukrem można posypać płatkami migdałów, skórką pomarańczową albo wiórkami kokosowymi, które przykleją się do polewy.
Lukier – jak go zrobić krok po kroku?
Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki możesz przejść do robienia polewy:
1. Przesiej cukier puder przez sitko do miski,
2. Do cukru dolewaj stopniowo wodę, ciągle ucierając masę i rozcierając grudki,
3. Dodaj tyle wody, żeby otrzymać jednolitą, dość gęstą konsystencję,
4. Jeżeli dodasz za dużo wody i lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
5. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy polewa spływa jednolitym strumieniem z łyżki.
6. Jeśli chcesz ozdobić lukrem ciasteczka, warto dodać do niego mniej wody, żeby był bardziej gęsty i nie spływał z ciastek.
Lukier – jak przechowywać?
Lukier najlepiej jest zużyć do dekorowania wypieków od razu po przygotowaniu. Po pewnym czasie z lukru odparowuje woda, w związku z czym polewa staje się bardziej gęsta, aż w końcu zastyga. Jeśli zostało Ci trochę lukru z dekorowania wypieków możesz go przechować w lodówce albo zamrażarce. W lodówce można go przechowywać nawet 2 tygodnie, a w zamrażarce jeszcze dłużej. Przed dekorowaniem lukier należy wyciągnąć z lodówki, żeby się ogrzał i dodać do niego odrobinę gorącej wody.
Lukier kolorowy – jak go zrobić?
Kolorowy lukier to doskonała ozdoba wszelkich łakoci. Szczególną radość sprawi dzieciom, które pewnie chętnie pomogą w dekorowaniu. Lukier można zabarwić naturalnymi składnikami, na przykład sokiem z czerwonych pomarańczy. Polewa, do której zamiast wody dodamy takiego soku nabierze delikatnie różowego odcienia. Żeby uzyskać różowy lukier, zamiast soku z czerwonych pomarańczy można użyć soku z porzeczki, malin albo z buraka. Kolor fioletowy można otrzymać dodając sok z jagód, a pomarańczowy dodając sok marchewkowy. Żółty lukier uzyskamy dodając do niego szczyptę kurkumy, natomiast kolor zielony możemy uzyskać dodając sok ze szpinaku albo spirulinę. Brązowy lukier zrobimy dodając do niego odrobinę kakao.
Alternatywą jest użycie specjalnych spożywczych barwników, jednak zdecydowanie lepiej jest postawić na naturalne produkty. Należy pamiętać, że dodając do lukru barwiącą substancję w postaci płynnej albo sypkiej, należy odpowiednio zwiększyć albo zmniejszyć ilość dodanej wody oraz cukru pudru.
Dlaczego domowy lukier jest lepszy?
Zrobienie domowego lukru jest naprawdę proste i nie potrzeba do tego żadnych trudno dostępnych składników, dlatego warto samodzielnie zrobić tą polewę. Gotowego lukru nie warto kupować, ponieważ oprócz cukru i wody zawiera on substancje konserwujące, a czasami zamiast cukru używane są jego tańsze, niezdrowe zamienniki, takie jak syrop glukozowy. Poza tym, lukier przygotowany w domu jest znacznie tańszy od tego gotowego.