Lukier – jak go zrobić i do czego można wykorzystać domowy lukier?

Lukier to prosta glazura, bez której nie wyobrażamy sobie pysznych pączków, wielkanocnej babki cytrynowej czy pierniczków. Przygotowanie lukru nie zajmuje dużo czasu i jest dość proste, ale warto znać kilka trików, żeby mieć pewność, iż pyszna polewa zawsze wyjdzie idealna. Jakich składników potrzeba do przygotowania lukru? Jak go zrobić krok po kroku?

Ciasto z lukremPrzygotowanie idealnego lukru nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lukier – jakie składniki są potrzebne?


Lukier to prostu polewa z cukru pudru, a żeby ją przygotować potrzebne jest naprawdę niewiele składników. Co jest niezbędne do przygotowania lukru?

  • Cukier puder – 200 g,
  • Woda - około 5 łyżek,
  • Sok z cytryny albo pomarańczy - łyżka.


Ilość wody i soku, jaką trzeba dodać do lukru należy kontrolować podczas ucierania polewy i w razie potrzeby dodać mniej albo więcej płynów. Jeśli zależy nam na tym, żeby lukier miał bardziej odświeżający, cytrusowy aromat, całą wodę można zastąpić sokiem z cytryny albo limonki. W wersji dla dorosłych, do lukru można dodać likieru smakowego, na przykład amaretto albo odrobinę rumu, który nieco zaostrzy smak.

Lukier – do czego wykorzystać?


Lukier to prosta, słodka polewa, którą wykorzystuje się do ozdabiania wielu wypieków, takich jak:

Lukrowanie zazwyczaj ma na celu udekorowanie powierzchni ciasta czy innego wypieku. Powierzchnia polana lukrem staje się błyszcząca i wygląda bardziej elegancko. Poza tym, ciasto polane lukrem można posypać płatkami migdałów, skórką pomarańczową albo wiórkami kokosowymi, które przykleją się do polewy.

Lukrowanie babeczek
© Getty Images

Lukier – jak go zrobić krok po kroku?


Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki możesz przejść do robienia polewy:

1.      Przesiej cukier puder przez sitko do miski,

2.      Do cukru dolewaj stopniowo wodę, ciągle ucierając masę i rozcierając grudki,

3.      Dodaj tyle wody, żeby otrzymać jednolitą, dość gęstą konsystencję,

4.      Jeżeli dodasz za dużo wody i lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.

5.      Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy polewa spływa jednolitym strumieniem z łyżki.

6.      Jeśli chcesz ozdobić lukrem ciasteczka, warto dodać do niego mniej wody, żeby był bardziej gęsty i nie spływał z ciastek.

Lukier – jak przechowywać?


Lukier najlepiej jest zużyć do dekorowania wypieków od razu po przygotowaniu. Po pewnym czasie z lukru odparowuje woda, w związku z czym polewa staje się bardziej gęsta, aż w końcu zastyga. Jeśli zostało Ci trochę lukru z dekorowania wypieków możesz go przechować w lodówce albo zamrażarce. W lodówce można go przechowywać nawet 2 tygodnie, a w zamrażarce jeszcze dłużej. Przed dekorowaniem lukier należy wyciągnąć z lodówki, żeby się ogrzał i dodać do niego odrobinę gorącej wody.

Lukier kolorowy – jak go zrobić?


Kolorowy lukier to doskonała ozdoba wszelkich łakoci. Szczególną radość sprawi dzieciom, które pewnie chętnie pomogą w dekorowaniu. Lukier można zabarwić naturalnymi składnikami, na przykład sokiem z czerwonych pomarańczy. Polewa, do której zamiast wody dodamy takiego soku nabierze delikatnie różowego odcienia. Żeby uzyskać różowy lukier, zamiast soku z czerwonych pomarańczy można użyć soku z porzeczki, malin albo z buraka. Kolor fioletowy można otrzymać dodając sok z jagód, a pomarańczowy dodając sok marchewkowy. Żółty lukier uzyskamy dodając do niego szczyptę kurkumy, natomiast kolor zielony możemy uzyskać dodając sok ze szpinaku albo spirulinę. Brązowy lukier zrobimy dodając do niego odrobinę kakao.


Alternatywą jest użycie specjalnych spożywczych barwników, jednak zdecydowanie lepiej jest postawić na naturalne produkty. Należy pamiętać, że dodając do lukru barwiącą substancję w postaci płynnej albo sypkiej, należy odpowiednio zwiększyć albo zmniejszyć ilość dodanej wody oraz cukru pudru.

Dlaczego domowy lukier jest lepszy?


Zrobienie domowego lukru jest naprawdę proste i nie potrzeba do tego żadnych trudno dostępnych składników, dlatego warto samodzielnie zrobić tą polewę. Gotowego lukru nie warto kupować, ponieważ oprócz cukru i wody zawiera on substancje konserwujące, a czasami zamiast cukru używane są jego tańsze, niezdrowe zamienniki, takie jak syrop glukozowy. Poza tym, lukier przygotowany w domu jest znacznie tańszy od tego gotowego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę