Pączki Magdy Gessler. Poznaliśmy trik słynnej restauratorki

Pączki z cukierni Magdy Gessler co roku budzą ogromne emocje – nie tyle z powodu smaku, co ceny, uznawanej przez wielu za wygórowaną. Fani restauratorki i jej słodkich wypieków przekonują, że te pączki są warte swej ceny. A my mamy na pączki z przepisu Gessler, po które nie trzeba ustawiać się w kolejce.

Pączki z różą według Magdy GesslerPączki z różą według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 150 g białego cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 15 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 słoik konfitury lub marmolady z płatków róż
  • 1,5 kg smalcu
  • 250 g lukru domowej roboty
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przepis

  • Do mleka dodać pokruszone drożdże i 1/3 cukru. Delikatnie podgrzewać, aż składniki się połączą, a następnie dodać pół szklanki mąki i po wymieszaniu odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
  • Z 8 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe 7 jaj, 100 g cukru, cukier waniliowy oraz sól wymieszać razem za pomoc trzepaczki i podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • Dodać do masy jajecznej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie przelać go do miski z przesianą mąką.
  • Dokładnie wyrobić, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleić, delikatnie podsypać mąką i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  • Nakryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiając ciasto.
  • Po upływie tego czasu ciasto podzielić na porcje, a z tych formować małe placuszki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiać w sakiewkę. Toczyć małe kule i układać na stolnicy podsypanej mąką, łączeniem do dołu.
  • Przykryć ściereczką uformowane pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia – wystarczy pół godziny.
  • Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu smalec – musi mieć 180 stopni Celsjusza.
  • Do rondla wkładać po kilka pączków i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Obracać je np. za pomocą dwóch patyczków.
  • Po wyjęciu z garnka wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu pączki należy polukrować i obsypać skórką pomarańczową.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości