Trwa ładowanie...
d1biu7c
18-01-2022 08:51

Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz

Przepis

Pączki z piekarnika to propozycja dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. W smaku przypominają puszyste bułeczki, ładnie pachną podczas pieczenia. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1biu7c
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy
  • kolorowa posypka
Przepis
  • Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).
  • Masło roztopić.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8 cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Pączki piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180 st. C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  • Lukier: białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.
  • Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.
Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1biu7c
d1biu7c
d1biu7c
d1biu7c
Więcej tematów
d1biu7c