Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz
Pączki z piekarnika to propozycja dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. W smaku przypominają puszyste bułeczki, ładnie pachną podczas pieczenia. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- różowy barwnik spożywczy
- kolorowa posypka
- Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).
- Masło roztopić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość.
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8 cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Pączki piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180 st. C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Lukier: białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.
- Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze