Trwa ładowanie...

Ozdabia ogrody, jest pyszna i chroni zdrowie. Niezwykłe właściwości dzikiej róży

Najczęściej spotykamy ją w parkach i w prywatnych ogrodach i nie powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Dzika róża bowiem nie tylko jest piękna, ale również posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Z zebranych owoców możemy przygotować na przykład syrop, który idealnie sprawdzi się jako lek na przeziębienie.

Ozdabia ogrody, jest pyszna i chroni zdrowie. Niezwykłe właściwości dzikiej różyŹródło: Shutterstock.com
d3f4i6c
d3f4i6c

Róże w kuchni

– Niezależnie od rodzaju, owoce dzikiej róży mają delikatny smak – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia". – Najczęściej z róży robi się syrop oraz przecier, który możemy wykorzystać do napełniania babeczek, tart i do smarowania naleśników – dodaje.
Owoce dzikiej róży zbiera się od końca sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Krzewy sadzone są w parkach jako roślina ozdobna, ale znajdziemy je również na skrajach lasów. Zbierać należy dojrzałe owoce, które przed spożyciem trzeba oczyścić z nasion i przylegających do nich włosków, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Wystarczy przetrzeć ugotowane owoce przez gęste sito. Tak przygotowaną masę można wykorzystać do przygotowania konfitury i syropu.

Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

Witaminowy bonus

Właściwości zdrowotne dzikiej róży znali już mieszkańcy starożytnego Rzymu, a dziś wykorzystywane są w medycynie ludowej i zielarstwie. Dzika róża zawiera od 30 do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, więc spożywanie jej przetworów świetnie wzmacnia odporność. Dzika róża jest też bogata w antyoksydanty, które chronią komórki ciała przed przedwczesnym starzeniem się.

Brioszka z konfiturą z owoców dzikiej róży

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 15 g świeżych drożdży (lub ½ torebki suszonych),
  • szczypta soli,
  • 200 g masła;
  • konfitura z owoców dzikiej róży, na którą przepis znajdziesz we wrześniowym wydaniu magazynu "Kuchnia".

Przygotowanie:
Zagniatamy wszystkie składniki – bez żółtka i masła. W ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła, zagniatamy, dodajemy żółtko, znów zagniatamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy jeszcze raz, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki, aby dojrzało. Następnego dnia z ciasta formujemy wałek, wkładamy do natłuszczonej keksówki, przykrywamy ciepłą, wilgotną ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by podwoił objętość. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 45 minut. Upieczoną brioszkę podajemy z dżemem z dzikiej róży.

d3f4i6c

Magazyn "Kuchnia" to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. "Magazyn Kuchnia" to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

Zobacz także wideo: Przepis na konfiturę z cytryn

d3f4i6c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
Więcej tematów