Owoce, które zawierają najwięcej wody

Upalne dni sprzyjają pragnieniu. Oczywiście nic tak dobrze nie ugasi go, jak woda. Wówczas chętnie objadamy się owocami, a ponieważ zawierają dużo wody - średnio ok. 80 proc. - także świetnie się do tego nadają.

Obraz

/ 11Tak też ugasisz pragnienie

Obraz
© archiwum

Upalne dni sprzyjają pragnieniu. Oczywiście nic tak dobrze nie ugasi go, jak woda. Wówczas chętnie objadamy się owocami, a ponieważ zawierają dużo wody - średnio ok. 80 proc. - także świetnie się do tego nadają. Dodatkowo są źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów.

- Latem, w czasie upałów, kiedy więcej się pocimy, nasz organizm traci dużo wody. W tym okresie szczególnie należy pamiętać o stałym dostarczaniu płynów - radzi Alicja Wałdoch, dietetyk. - Najważniejszym i głównym spożywanym płynem powinna być woda mineralna. Owoce czy soki owocowe nie mogą jej zastąpić. Jednakże możemy w niewielkim stopniu uzupełnić zasoby wody w organizmie, dodatkowo sięgając po owoce, które zawierają jej najwięcej. Nie zapominajmy jednak, że mają też sporo cukru, dlatego najlepiej jeść nie więcej niż trzy porcje dziennie.

Sprawdźmy więc, które owoce zawierają najwięcej wody i najlepsze są na upały.

MD/mmch

/ 11Pomarańcze

Obraz
© archiwum

Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Nie tylko witaminy C, ale również wapnia. Dwie pomarańcze mogą dostarczyć nam go tyle, co szklanka mleka. Zamiast sięgać po gotowy sok, wyciśnij go ze świeżej pomarańczy. Jest pyszny i dużo bardziej wartościowy, a przede wszystkim nie jest sztucznie dosładzany. Warto również zjadać te owoce w całości, bo najwięcej substancji odżywczych znajdziemy w białej skórce, pokrywającej owoc. Jest ona bogatym źródłem pektyn i witaminy P, pomaga obniżyć "zły" cholesterol i poprawia trawienie.

/ 11Melon

Obraz
© archiwum

Ten owoc w 91 proc. składa się z wody. Sok z melona to świetny napój na cieplejsze dni. Sam owoc jest niezastąpionym składnikiem sałatek owocowych, ale może być również serwowany jako wytrawna przystawka. Włosi podają go zawiniętego w szynkę parmeńską. Warto jeść melona nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale również dlatego, że jest bogatym źródłem potasu, witamin A i C oraz beta-karotenu, który ma nieoceniony wpływ na kondycję naszej skóry.

/ 11Arbuz

Obraz
© archiwum

Nie bez przyczyny w języku angielskim nazywa się watermelon. Arbuz składa się w 92 proc. z wody. Reszta to cukier, ale nie należy się go bardzo obawiać, jeśli nie przekraczamy dziennej porcji owoców - twierdzi Alicja Wałdoch. - Co prawda ma wyskoki indeks glikemiczny, ale jego ładunek glikemiczny jest niski - podkreśla dietetyk. Niektórzy twierdzą, że nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż porcja świeżego, zimnego arbuza w lecie. Ze względu na swój słodki smak, na długi czas zaspokaja też ochotę na słodycze. Pamiętajmy o jego silnym działaniu moczopędnym!

/ 11Truskawki

Obraz
© archiwum

Polskie - wiadomo, najlepsze. Dlatego korzystajmy z naszych zasobów, dopóki można. Truskawki są bogatym źródłem witamin, między innymi C, A, B1, B2 oraz PP. Poleca się je również osobom, które chcą stracić na wadzę. Zawarte w nich sole mineralne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita. Co więcej mają właściwości oczyszczające i odtruwające organizm. Wspaniale orzeźwiają jako świeża przekąska i składnik koktajli. Nadają lekkości deserom i ... obiadom. Kto reflektuje na makaron z truskawkami?

/ 11Jabłka

Obraz
© archiwum

Jabłka - 85 proc. wody. Na dodatek słodkie, soczyste i chrupiące. Jakie substancje odżywcze w nich znajdziemy? Przede wszystkim pektyny, które mają dobroczynny wpływ na trawienie, ale również witaminę C, A, magnez, potas, krzem, wapń. Samo zdrowie, a na dodatek - w kryzysowych sytuacjach - jabłko może zastąpić szczoteczkę do zębów. Choć najbardziej wartościowe są na surowo - wtedy są najbogatszym źródłem zarówno substancji odżywczych jak i wody, jabłka doskonale komponują się zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Szarlotka czy wykwintny mus jabłkowy mają zapewne tyle samo zwolenników, co pieczona kaczka z jabłkami.

/ 11Gruszki

Obraz
© archiwum

Dojrzałe owoce są słodkie, rozpływające się w ustach, aż w 85 proc. składają się z wody. Świeży owoc składa się w 85 proc. z wody, trzeba jednak pamiętać, że wraz z dojrzewaniem zmniejsza się ilość pektyn i kwasów owocowych, a wzrasta zawartość cukru. Poza tym mają dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza, jodu i boru. Są źródłem wielu witamin - A, B1, B2, B5, C, PP oraz błonnika. Wbrew pozorom nie są ciężkostrawne i co ważne - bardzo rzadko uczulają.

/ 11Śliwki

Obraz
© archiwum

Są pełne antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo. Są również bogatym źródłem błonnika, przez co pobudzają perystaltykę jelit, co z kolei zapobiega zaparciom. Wskazane są dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i wysokim ciśnieniem. Trzeba jednak pamiętać, że to kaloryczna przekąska - 100 g to ok. 80 - 120 kcal. Zawierają ok. 83 proc. wody - podobnie jak wiśnie i winogrona.

/ 11Porzeczki

Obraz
© archiwum

Porzeczki - szczególnie czarne i czerwone to są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, pektyn oraz witaminy PP. Neutralizują działanie wolnych rodników, wykazuje lekkie działanie przeczyszczające. W skórce czarnej porzeczki zawarte są substancje antybakteryjne - garbniki, które zwalczają bakterie E.coli, przyczyniające się do dolegliwości jelitowych. Te same substancje mają również właściwości przeciwzapalne. Mają korzystny wpływ na serce, łagodnie obniżają ciśnienie krwi.

10 / 11Czereśnie

Obraz
© archiwum

W 80 proc. składają się z wody. Ich systematyczne jedzenie korzystnie wpływa na skórę - napina ją i wygładza. Choć powszechnie uważa się ich kuzynki wiśnie za zdrowsze, to czereśnie mają znacznie więcej jodu, a także wapnia i żelaza niż one. Najlepsze - na surowo, choć dodaje się je również do letnich przetworów: kompotów, dżemów czy galaretek.

11 / 11Mango

Obraz
© archiwum

Zaliczane do najzdrowszych owoców na świecie, w lecie powinno znaleźć się w naszym menu, nie tylko ze względu na dużą zawartość wody, ale również dlatego, że jest bogatym źródłem beta-karotenu, który ochroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Nie masz pomysłu na mango? Poza tym, że świetnie urozmaica sałatki, jest jednym z podstawowych składników tradycyjnych indyjskich napojów - lassi. Zmiksuj mango z jogurtem naturalnym, chudym mlekiem, odrobiną cukru i szafranu. Lassi to wyjątkowo orzeźwiający napój o niepowtarzalnym smaku.

MD/mmch

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja