Owoce, które pomagają schudnąć

Niektóre dbające o linię osoby martwią się, że owoce w diecie odchudzającej mogą zaszkodzić. Powód? Obecna w nich fruktoza, czyli cukier prosty. Jest w tym trochę prawdy, ale niektóre owoce mają działanie odchudzające. Trzeba po prostu wiedzieć, po które sięgać

Obraz

/ 9Dobry wybór

Obraz
© Thinkstock

Osoby dbające o linię często martwią się, że owoce w diecie odchudzającej mogą zaszkodzić. Powód? Obecna w nich fruktoza, czyli cukier prosty. Jest w tym trochę prawdy, ale niektóre owoce mają działanie odchudzające. Trzeba po prostu wiedzieć, po które sięgać.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Ananas

Obraz
© Thinkstock

Na rynku mnóstwo jest tabletek odchudzających zawierających wyciąg z ananasa. Nieprzypadkowo. W ananasie znajduje się niepowtarzalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczów. Obecna w nim bromelina ułatwia trawienie, odtruwa i pomaga usunąć z organizmu toksyny, natomiast biotyna wspomaga proces redukcji węglowodanów. Ananas zawiera również sporo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i na długo zasyca. Błonnik pomaga zatem zmniejszyć masę ciała poprzez zwiększanie uczucia sytości przy spożywaniu mniejszych porcji. W 100 gramach ananasa "siedzi" ok. 55 kalorii. W plastrze jest ich ok. 25 i ani grama tłuszczu. W diecie odchudzającej najlepiej wybierać świeże ananasy. Te z puszki nie są złe, ale upewnij się, czy zalewa nie została zbyt hojnie posłodzona.

/ 9Grejpfrut

Obraz
© Thinkstock

Po ten owoc chętnie sięgają celebrytki dbające o linię. I trudno się dziwić. Badania potwierdziły, że grejpfrut jest jednym z głównych sprzymierzeńców szczupłej sylwetki. Zdaniem naukowców wystarczy zjeść połówkę do każdego posiłku, aby zredukować masę ciała. Obecne w nim pektyny regulują przemianę materii i wymiatają toksyny z organizmu. Grejpfrut wpływa także stabilizująco na poziom glukozy, co z kolei chroni przed zamianą jej nadmiaru w tłuszcz. Badacze zauważyli też, że spożywanie grejpfrutów obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Częste jedzenie tych soczystych owoców pobudza metabolizm i wytwarzanie soków trawiennych. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. W 100 gramach ma ok. 40 kalorii.

/ 9Jabłko

Obraz
© Thinkstock

O jego korzystnych właściwościach decydują takie składniki jak: kwasy organiczne, witamina C i pektyny. Jabłko z dodatkiem soku z cytryny ułatwia trawienie węglowodanów. Wystarczy jeść jeden owoc dziennie, aby wyregulować metabolizm. Z kolei jabłko zjedzone przed snem zadziała przeczyszczająco. Liczne badania dowiodły, że owoce spożywane ze skórką zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej, jednocześnie zwiększając masę mięśniową. W skórce znajduje się bowiem kwas ursolowy, który wpływa na zwiększenie masy i siły mięśni, zmniejszając również otłuszczenie ciała. Naukowcy twierdzą, że jabłko zjedzone jako przystawka obniża liczbę kalorii spożytych w czasie głównego posiłku. W ok. 80 proc. składa się z wody - w 100 gramach znajduje się ok. 50 kalorii.

/ 9Arbuz

Obraz
© Thinkstock

Gruby plaster arbuza ma tylko 30-50 kalorii. Owoc ten w ponad 90 proc. składa się z wody. Zasyca na długo, ma działanie moczopędne, usprawnia przemianę materii, korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Zawiera m.in. witaminę C i A oraz z grupy B. Jest silnym przeciwutleniaczem - jego rolą jest np. zwalczanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry. Z arbuzami nie należy jednak przesadzać, ponieważ oprócz wody zawierają cukier. Spożywajmy go zatem, ale z głową; spokojnie możemy zjeść 2-3 porcje arbuza dziennie. Istnieje również dieta arbuzowa - powinna trwać góra dwa dni. W tym czasie jemy wyłącznie arbuza (średniej wielkości, rozłożonego na porcje) i pijemy niegazowaną wodę.

/ 9Cytryna

Obraz
© Thinkstock

Sok i miąższ z jednej stugramowej cytryny zawiera 70 miligramów witaminy C, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. Obecne w cytrynie związki pobudzają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn i hamują łaknienie. Wpływają także na stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy ochoty na żadne kaloryczne zachcianki. Sok z cytryny powinny pić osoby zmagające się z zaparciami. Wiele celebrytek przyznaje się do picia na czczo przegotowanej wody z sokiem cytrynowym. W ten sposób organizm pozbywa się trujących substancji, a tempo metabolizmu wyraźnie wzrasta. Cytryna stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Właściwości odchudzające ma także limonka. Wyciśnij z niej sok do butelki z wodą niegazowaną i popijaj tę miksturę przez cały dzień.

/ 9Kiwi

Obraz
© Thinkstock

Nieprzypadkowo nazywa się go "owocem dla grubasów" i jednym z najzdrowszych owoców świata. To przede wszystkim świetne źródło witaminy C, potasu oraz błonnika, co wpływa na pracę przewodu pokarmowego i reguluje przemianę materii. Obecne w kiwi enzymy oraz kwasy owocowe usprawniają trawienie i pomagają szybciej spalić nagromadzony w organizmie tłuszcz. Kiwi działa moczopędnie i oczyszczająco na organizm. Owoc ten dodaje również energii i zwiększa odporność, co ma duże znaczenie w przypadku osób na diecie odchudzającej. W jednej sztuce jest ok. 40 kalorii, dlatego powinien być on dodatkiem do sałatek i innych dań serwowanych osobom walczącym z nadwagą.

/ 9Śliwki

Obraz
© Thinkstock

Te wakacyjne owoce sprzyjają odchudzaniu. Przede wszystkim zawierają duże ilości pektyn, dlatego dobrze znane są ich właściwości przeciwdziałające zaparciom - przy problemach trawiennych wystarczy każdego dnia zjeść kilka śliwek. Pektyny, które zapewniają uczucie sytości i spowalniają wchłanianie cukru oraz złego cholesterolu. Odchudzające właściwości mają też śliwki suszone, które przyspieszają metabolizm, zasycają, poprawiają trawienie i oczyszczają jelita, regulują rytm wypróżnień, działają przeczyszczająco. Garść śliwek węgierek ma 30-40 kalorii, z kolei garść śliwek suszonych - sporo więcej, bo ok. 140. Kilka suszonych śliwek można dodać np. do jogurtu naturalnego i zjeść na śniadanie czy kolację.

/ 9Truskawki

Obraz
© Thinkstock

Garść tych smacznych i soczystych owoców ma ledwie 20-30 kalorii. Truskawki zawierają również witaminę C, A i z grupy B, a także błonnik, sole mineralne i cenne dla zdrowia pierwiastki. W 90 proc. składają się z wody. Obecne w truskawkach enzymy spalają tłuszcz i przygotowują organizm to trawienia. Owoc ten reguluje procesy spalania i przemiany materii, obniża poziom złego cholesterolu, odbudowuje masę mięśniową i zaspokaja głód. Znajdziemy w nich także cenne przeciwutleniacze. Pamiętajmy jednak, że należy je jeść bez dodatku cukru czy słodkiej śmietanki. Truskawki powinny być także składnikiem diety antycellulitowej. Woda obecna w tkance celullitowej jest bowiem łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania tych owoców.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany