Owoce, które pomagają schudnąć

Niektóre dbające o linię osoby martwią się, że owoce w diecie odchudzającej mogą zaszkodzić. Powód? Obecna w nich fruktoza, czyli cukier prosty. Jest w tym trochę prawdy, ale niektóre owoce mają działanie odchudzające. Trzeba po prostu wiedzieć, po które sięgać

Obraz

/ 9Dobry wybór

Obraz
© Thinkstock

Osoby dbające o linię często martwią się, że owoce w diecie odchudzającej mogą zaszkodzić. Powód? Obecna w nich fruktoza, czyli cukier prosty. Jest w tym trochę prawdy, ale niektóre owoce mają działanie odchudzające. Trzeba po prostu wiedzieć, po które sięgać.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Ananas

Obraz
© Thinkstock

Na rynku mnóstwo jest tabletek odchudzających zawierających wyciąg z ananasa. Nieprzypadkowo. W ananasie znajduje się niepowtarzalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczów. Obecna w nim bromelina ułatwia trawienie, odtruwa i pomaga usunąć z organizmu toksyny, natomiast biotyna wspomaga proces redukcji węglowodanów. Ananas zawiera również sporo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i na długo zasyca. Błonnik pomaga zatem zmniejszyć masę ciała poprzez zwiększanie uczucia sytości przy spożywaniu mniejszych porcji. W 100 gramach ananasa "siedzi" ok. 55 kalorii. W plastrze jest ich ok. 25 i ani grama tłuszczu. W diecie odchudzającej najlepiej wybierać świeże ananasy. Te z puszki nie są złe, ale upewnij się, czy zalewa nie została zbyt hojnie posłodzona.

/ 9Grejpfrut

Obraz
© Thinkstock

Po ten owoc chętnie sięgają celebrytki dbające o linię. I trudno się dziwić. Badania potwierdziły, że grejpfrut jest jednym z głównych sprzymierzeńców szczupłej sylwetki. Zdaniem naukowców wystarczy zjeść połówkę do każdego posiłku, aby zredukować masę ciała. Obecne w nim pektyny regulują przemianę materii i wymiatają toksyny z organizmu. Grejpfrut wpływa także stabilizująco na poziom glukozy, co z kolei chroni przed zamianą jej nadmiaru w tłuszcz. Badacze zauważyli też, że spożywanie grejpfrutów obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Częste jedzenie tych soczystych owoców pobudza metabolizm i wytwarzanie soków trawiennych. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. W 100 gramach ma ok. 40 kalorii.

/ 9Jabłko

Obraz
© Thinkstock

O jego korzystnych właściwościach decydują takie składniki jak: kwasy organiczne, witamina C i pektyny. Jabłko z dodatkiem soku z cytryny ułatwia trawienie węglowodanów. Wystarczy jeść jeden owoc dziennie, aby wyregulować metabolizm. Z kolei jabłko zjedzone przed snem zadziała przeczyszczająco. Liczne badania dowiodły, że owoce spożywane ze skórką zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej, jednocześnie zwiększając masę mięśniową. W skórce znajduje się bowiem kwas ursolowy, który wpływa na zwiększenie masy i siły mięśni, zmniejszając również otłuszczenie ciała. Naukowcy twierdzą, że jabłko zjedzone jako przystawka obniża liczbę kalorii spożytych w czasie głównego posiłku. W ok. 80 proc. składa się z wody - w 100 gramach znajduje się ok. 50 kalorii.

/ 9Arbuz

Obraz
© Thinkstock

Gruby plaster arbuza ma tylko 30-50 kalorii. Owoc ten w ponad 90 proc. składa się z wody. Zasyca na długo, ma działanie moczopędne, usprawnia przemianę materii, korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Zawiera m.in. witaminę C i A oraz z grupy B. Jest silnym przeciwutleniaczem - jego rolą jest np. zwalczanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry. Z arbuzami nie należy jednak przesadzać, ponieważ oprócz wody zawierają cukier. Spożywajmy go zatem, ale z głową; spokojnie możemy zjeść 2-3 porcje arbuza dziennie. Istnieje również dieta arbuzowa - powinna trwać góra dwa dni. W tym czasie jemy wyłącznie arbuza (średniej wielkości, rozłożonego na porcje) i pijemy niegazowaną wodę.

/ 9Cytryna

Obraz
© Thinkstock

Sok i miąższ z jednej stugramowej cytryny zawiera 70 miligramów witaminy C, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. Obecne w cytrynie związki pobudzają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn i hamują łaknienie. Wpływają także na stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy ochoty na żadne kaloryczne zachcianki. Sok z cytryny powinny pić osoby zmagające się z zaparciami. Wiele celebrytek przyznaje się do picia na czczo przegotowanej wody z sokiem cytrynowym. W ten sposób organizm pozbywa się trujących substancji, a tempo metabolizmu wyraźnie wzrasta. Cytryna stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Właściwości odchudzające ma także limonka. Wyciśnij z niej sok do butelki z wodą niegazowaną i popijaj tę miksturę przez cały dzień.

/ 9Kiwi

Obraz
© Thinkstock

Nieprzypadkowo nazywa się go "owocem dla grubasów" i jednym z najzdrowszych owoców świata. To przede wszystkim świetne źródło witaminy C, potasu oraz błonnika, co wpływa na pracę przewodu pokarmowego i reguluje przemianę materii. Obecne w kiwi enzymy oraz kwasy owocowe usprawniają trawienie i pomagają szybciej spalić nagromadzony w organizmie tłuszcz. Kiwi działa moczopędnie i oczyszczająco na organizm. Owoc ten dodaje również energii i zwiększa odporność, co ma duże znaczenie w przypadku osób na diecie odchudzającej. W jednej sztuce jest ok. 40 kalorii, dlatego powinien być on dodatkiem do sałatek i innych dań serwowanych osobom walczącym z nadwagą.

/ 9Śliwki

Obraz
© Thinkstock

Te wakacyjne owoce sprzyjają odchudzaniu. Przede wszystkim zawierają duże ilości pektyn, dlatego dobrze znane są ich właściwości przeciwdziałające zaparciom - przy problemach trawiennych wystarczy każdego dnia zjeść kilka śliwek. Pektyny, które zapewniają uczucie sytości i spowalniają wchłanianie cukru oraz złego cholesterolu. Odchudzające właściwości mają też śliwki suszone, które przyspieszają metabolizm, zasycają, poprawiają trawienie i oczyszczają jelita, regulują rytm wypróżnień, działają przeczyszczająco. Garść śliwek węgierek ma 30-40 kalorii, z kolei garść śliwek suszonych - sporo więcej, bo ok. 140. Kilka suszonych śliwek można dodać np. do jogurtu naturalnego i zjeść na śniadanie czy kolację.

/ 9Truskawki

Obraz
© Thinkstock

Garść tych smacznych i soczystych owoców ma ledwie 20-30 kalorii. Truskawki zawierają również witaminę C, A i z grupy B, a także błonnik, sole mineralne i cenne dla zdrowia pierwiastki. W 90 proc. składają się z wody. Obecne w truskawkach enzymy spalają tłuszcz i przygotowują organizm to trawienia. Owoc ten reguluje procesy spalania i przemiany materii, obniża poziom złego cholesterolu, odbudowuje masę mięśniową i zaspokaja głód. Znajdziemy w nich także cenne przeciwutleniacze. Pamiętajmy jednak, że należy je jeść bez dodatku cukru czy słodkiej śmietanki. Truskawki powinny być także składnikiem diety antycellulitowej. Woda obecna w tkance celullitowej jest bowiem łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania tych owoców.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika