Owoce jagodowe zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Nadchodzi sezon na owoce jagodowe: truskawki, porzeczki, borówki, maliny i poziomki. 1 szklanka dziennie owoców jagodowych może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Owoce jagodowe zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Przed nami sezon na owoce jagodowe: truskawki, porzeczki, borówki, maliny i poziomki Na uwagę zasługują głównie z względów zdrowotnych. Według naukowców z University of Michigan Cardiovascular Center, którzy analizowali wpływ spożycia owoców jagodowych na stan zdrowia szczurów, owoce jagodowe odgrywają znaczącą rolę w prewencji chorób przewlekłych. Badania wykazały również, że jedzenie owoców jagodowych może znacznie obniżyć ciśnienie krwi, wspomóc pamięć oraz zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej.
Owoce jagodowe - źródło witamin
W owocach jagodowych znajdziesz dużą ilość witaminy C. Owoce jagodowe zawierają jej więc niż w cytrusy i sama cytryna. Każde 100g truskawek to 77 mg witaminy C, a czarnych porzeczek to aż 180 mg witaminy C. Natomiast z tą samą ilością pomarańczy dostarczysz jej sobie 54 mg, a cytryny 50 mg. Owoce jagodowe to także źródło beta-karotenu i witamin z grupy B, niacyny oraz kwasu foliowego. Maliny i borówki dodatkowo zawierają witaminę E i A, a same borówki również D.
Owoce jagodowe zmniejszają ryzyko rozwoju chorób
Według badań opublikowanych w "The American Journal of Clinical Nutrition" przez Harvard School of Public Health, flawonoidy znajdujące się w borówkach znacznie zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Dzieję się to poprzez zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę. Dzięki temu efektywniej przenosi on cukier z krwioobiegu do komórek. Owoce borówki, żurawiny, maliny, jeżyny, czarne porzeczki, morwy a także czereśnie są doskonałym źródłem antocyjanów.
.Badania wykazały, że czarne maliny są pomocne w hamowaniu raka przełyku u szczurów nawet o 60 procent, a raka okrężnicy nawet o 80 procent.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl