Ostatnio się wycwaniłam i robię karpatkę z 5 składników. Nie trzeba piec, a jest przepyszna

Jestem wielką fanką klasycznej karpatki. Delikatne ciasto, budyniowy krem... ten deser sprawdza się zawsze. Dlatego nieufnie podeszłam do karpatki bez pieczenia. Zupełnie niesłusznie, bo ma mnóstwo zalet.

Karpatka bez pieczenia? To może być hitKarpatka bez pieczenia? To może być hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Karpatka to ciasto, do którego wielu z nas ma sentyment. Po prostu kojarzy się z dzieciństwem. W czasach PRL-u królowało na wielu imprezach, często było pieczone na weekend. Jego smak broni się do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Karpatka - co to za deser?

Klasyczna karpatka składa się z blatów z ciasta parzonego, które przekładane są budyniowym kremem. Ten lekki deser wymaga trochę czasu na przygotowanie. Wiele osób obawia się także tego, czy uda się ciasto parzone. Po prostu nie robimy go często, nie jest stosowane do wielu deserów. Czasami też chcemy zrobić deser w ekspresowym tempie. Wtedy sprawdzi się karpatka bez pieczenia.

Karpatka w wersji ekspresowej

Trudno powiedzieć, że klasyczna karpatka i ta bez pieczenia to ten sam deser. Brak blatów z ciasta parzonego, który zastępuje się herbatnikami, robi różnicę. Natomiast krem pozostaje bez zmian. Jest gęsty, aromatyczny i z nutą wanilii. Po prostu krem budyniowy w swoim najlepszym wydaniu. Dlatego miłośnicy kremowych deserów na pewno będą zadowoleni. Sekretem tego smakołyku jest także odpowiednie schłodzenie przed podaniem. Wtedy herbatniki odpowiednio nasiąkną, a karpatka będzie mięciutka i przepyszna.

Karpatka bez pieczenia

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników.

Na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 50 g cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kremu. Zagotuj 650 ml mleka, a w pozostałych 100 ml rozmieszaj budyń z opakowań i cukier. Do wrzącego mleka wlej rozmieszany budyń. Energicznie mieszaj do powstania gładkiej konsystencji. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mikserem utrzyj miękkie masło na krem. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń.
  3. W formie do ciasta lub w naczyniu do zapiekania ułóż warstwę herbatników. Nałóż na nie porcję kremu o grubości około pół centymetra.
  4. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i krem. Powtarzaj warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
  5. Deser schładzaj przez kilka godzin. Podawaj go po oprószeniu cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu