Orzechy włoskie – właściwości i wykorzystanie

Orzech włoski jest gatunkiem uprawianym już 2500 lat p.n.e. W Europie i Azji jeszcze dziś można spotkać drzewka dziko rosnące. Zarówno te uprawiane, jak i naturalnie występujące, produkują orzechy, które można spożywać na surowo, ale też wyrabiać z nich np. olej. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jak można je wykorzystać?

Orzechy włoskieGarść orzechów włoskich dziennie pozwala na dostarczenie do organizmu dziennej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OTM-FILM

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie, mimo że są wysokokaloryczne, polecane są osobom na diecie odchudzającej. Nie są to puste kalorie, jak np. te obecne w słodyczach. Orzechy zapewniają uczucie sytości na dłużej i dostarczają do organizmu licznych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, fosfor, potas, mangan, cynk czy jod. Dzięki takim składnikom odżywczym wykazują bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jakie są ich właściwości?

1.      Wspierają układ krążenia. Dzięki zawartości L-argininy, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz steroli roślinnych, orzechy włoskie działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów.

2.      Stymulują pracę mózgu. Orzechy przyśpieszają procesy myślowe dzięki zawartości fosforu.

3.      Wspomagają układ nerwowy. Kwas foliowy, magnez oraz kwas lanolinowy mają korzystny wpływ na organizm w przypadku przemęczenia, stresu, problemów ze snem czy nadpobudliwości.

Orzechy na długo zachowają świeżość

4.      Łagodzą problemy żołądkowe. Orzechy włoskie mają działanie bakteriobójcze, odtruwające oraz grzybobójcze. Pomagają przy biegunkach bakteryjnych oraz zatruciach.

5.      Mają właściwości przeciwzapalne i sprawdzają się w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

6.      Poprawiają odporność. Duże znaczenie dla układu immunologicznego ma obecny w orzechach włoskich kwas elagowy, który zmniejsza aktywność substancji rakotwórczych.

7.      Korzystnie wpływają na skórę. Ze względu na zawartość cynku i substancji działających przeciwbakteryjnie wyciąg z orzechów włoskich znajduje się w kosmetykach – szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Same łupiny z kolei mogą wchodzić w skład peelingów oraz kremów wspierających złuszczanie naskórka.

8.      Korzystnie wpływają na włosy. Wyciąg z orzechów włoskich sprawdza się w pielęgnacji włosów ze skłonnością do przetłuszczania się i wypadania.

Orzechy włoskie mają też niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę lub z insulinoopornością. Z kolei z liści orzecha można sporządzać napar na nadpotliwość, a nawet na żylaki czy hemoroidy.

Zastosowanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie dojrzewają na drzewkach w zielonych skorupkach, które po ich dojrzeniu pękają. W środku w twardej skorupce znajduje się orzech. Przed spożyciem skorupkę tę należy rozłupać. Nasiono orzecha posiada również gorzkawą skórkę, która jednak bogata jest w liczne antyoksydanty, więc warto spożywać je razem z tą właśnie skórką.

Już garść orzechów włoskich dziennie pozwala na dostarczenie do organizmu dziennej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu.

Orzechy włoskie można spożywać same lub łączyć je z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek, owoców, jogurtu, słodkich deserów. Można je podpiekać, prażyć jeść na surowo, dodawać do dań obiadowych. Chętni mogą nawet przygotować z nich zupę.

W lecznictwie można stosować gorzką nalewkę z orzechów włoskich, która wspiera organizm w walce z biegunką.

Wyciąg z orzechów włoskich wchodzi w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych i brązujących.

Niestety, orzechy włoskie są również częstym alergenem, więc należy zachować ostrożność, by uniknąć groźnych objawów alergii.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji