Orzechy włoskie – właściwości i wykorzystanie

Orzech włoski jest gatunkiem uprawianym już 2500 lat p.n.e. W Europie i Azji jeszcze dziś można spotkać drzewka dziko rosnące. Zarówno te uprawiane, jak i naturalnie występujące, produkują orzechy, które można spożywać na surowo, ale też wyrabiać z nich np. olej. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jak można je wykorzystać?

Orzechy włoskieGarść orzechów włoskich dziennie pozwala na dostarczenie do organizmu dziennej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OTM-FILM

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie, mimo że są wysokokaloryczne, polecane są osobom na diecie odchudzającej. Nie są to puste kalorie, jak np. te obecne w słodyczach. Orzechy zapewniają uczucie sytości na dłużej i dostarczają do organizmu licznych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, fosfor, potas, mangan, cynk czy jod. Dzięki takim składnikom odżywczym wykazują bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jakie są ich właściwości?

1.      Wspierają układ krążenia. Dzięki zawartości L-argininy, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz steroli roślinnych, orzechy włoskie działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów.

2.      Stymulują pracę mózgu. Orzechy przyśpieszają procesy myślowe dzięki zawartości fosforu.

3.      Wspomagają układ nerwowy. Kwas foliowy, magnez oraz kwas lanolinowy mają korzystny wpływ na organizm w przypadku przemęczenia, stresu, problemów ze snem czy nadpobudliwości.

Orzechy na długo zachowają świeżość

4.      Łagodzą problemy żołądkowe. Orzechy włoskie mają działanie bakteriobójcze, odtruwające oraz grzybobójcze. Pomagają przy biegunkach bakteryjnych oraz zatruciach.

5.      Mają właściwości przeciwzapalne i sprawdzają się w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

6.      Poprawiają odporność. Duże znaczenie dla układu immunologicznego ma obecny w orzechach włoskich kwas elagowy, który zmniejsza aktywność substancji rakotwórczych.

7.      Korzystnie wpływają na skórę. Ze względu na zawartość cynku i substancji działających przeciwbakteryjnie wyciąg z orzechów włoskich znajduje się w kosmetykach – szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Same łupiny z kolei mogą wchodzić w skład peelingów oraz kremów wspierających złuszczanie naskórka.

8.      Korzystnie wpływają na włosy. Wyciąg z orzechów włoskich sprawdza się w pielęgnacji włosów ze skłonnością do przetłuszczania się i wypadania.

Orzechy włoskie mają też niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę lub z insulinoopornością. Z kolei z liści orzecha można sporządzać napar na nadpotliwość, a nawet na żylaki czy hemoroidy.

Zastosowanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie dojrzewają na drzewkach w zielonych skorupkach, które po ich dojrzeniu pękają. W środku w twardej skorupce znajduje się orzech. Przed spożyciem skorupkę tę należy rozłupać. Nasiono orzecha posiada również gorzkawą skórkę, która jednak bogata jest w liczne antyoksydanty, więc warto spożywać je razem z tą właśnie skórką.

Już garść orzechów włoskich dziennie pozwala na dostarczenie do organizmu dziennej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu.

Orzechy włoskie można spożywać same lub łączyć je z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek, owoców, jogurtu, słodkich deserów. Można je podpiekać, prażyć jeść na surowo, dodawać do dań obiadowych. Chętni mogą nawet przygotować z nich zupę.

W lecznictwie można stosować gorzką nalewkę z orzechów włoskich, która wspiera organizm w walce z biegunką.

Wyciąg z orzechów włoskich wchodzi w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych i brązujących.

Niestety, orzechy włoskie są również częstym alergenem, więc należy zachować ostrożność, by uniknąć groźnych objawów alergii.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy