Orzechowe ciasteczka. Przepis z 1892 roku

Fantastycznie kruche, maślane, które jednak słodycz przełamują charakterystyczną orzechową nutą. Fenomenalnie sprawdzą się w roli malutkiej, ale satysfakcjonującej przekąski do kawy. Przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".

Eleganckie i pyszne ciasteczka z dodatkiem włoskich orzechów
Źródło zdjęć: © kuchenny kredens
Katarzyna Gileta

"Przepis na te cudeńka wyszperałam w książce jeszcze z końca XIX wieku, w słynnej pozycji 'Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, z uwzględnieniem higieny i dyetetyki, z podaniem dyspozycyj na stósowne obiady każdego dnia całego roku'. Sami przyznajcie, czy już same tytuły ówczesnych wydawnictw nie urzekają?" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Ciasteczka przygotowuje się zupełnie ekspresowo, zwłaszcza w porównaniu z innymi tego typu wypiekami. Tu nie trzeba w ogóle zawracać sobie głowy ani wałkowaniem ciasta, ani wycinaniem fikuśnych kształtów. Wystarczy w dłoniach formować małe kulki wielkości wspomnianych włoskich orzechów i właściwie to ten element uznać można za najbardziej czasochłonny etap ich wykonania. Dzięki wykorzystaniu podstawowych składników, ciasteczka przechowywać można nawet do kilku tygodni w zamkniętym pojemniku czy puszce, choć konia z wozem temu, u kogo ten smakołyk ostoi się nietknięty dłużej niż kilka dni.

Składniki:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 125 g masła
  • 70 cukru pudru + dodatkowo do obtoczenia ciasteczek
  • 200 g mąki
  • kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie: orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się przyrumienią. Zdjąć z blaszki i całkowicie wystudzić. Gdy są już zupełnie zimne, pokruszyć orzechy na mączkę - w blenderze lub przesypując do torebki foliowej i ugniatając wałkiem. Ważne, by podczas rozdrabniania do orzechów dodać łyżkę, dwie z podanej ilości zwykłej mąki - zapobiegnie to wytworzeniu się zbyt dużej ilości oleju i "zbryleniu" masy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i całość zagnieść na jednolitą masę.

W ręku wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), aż spód ciasteczek ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać pięć minut i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i ponownie obtoczyć. Jest to krok opcjonalny, ciasteczka podać można również samodzielnie, bez dodatku cukru pudru. Ciasteczka przechowywać można w szczelnym pojemniku do kilku tygodni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę