Trwa ładowanie...
03-12-2014 19:29

Opracowano jadalną osłonę na sery żółte

Zespół naukowy z Politechniki w Walencji (Hiszpania) opracował technologię produkcji jadalnych osłon na sery żółte. Bazuje ona na ziołach, m.in. na oregano i rozmarynie.

Opracowano jadalną osłonę na sery żółteŹródło: 123RF
d4m54ai
d4m54ai

Jak poinformowała Chelo Gonzalez, koordynatorka zespołu badawczego z Wydziału Inżynierii Spożywczej na Politechnice w Walencji, biologiczna, jadalna osłona na sery może skutecznie zastępować natamycynę, a także powszechnie stosowane w serowarstwie powłoki z polioctanu winylu czy parafiny.

Pokrycie nową powłoką serów skutkuje wydłużeniem okresu ich przydatności do spożycia w porównaniu z powszechnie dziś stosowaną w serowarstwie natamycyną. Należy ona do antybiotyków polienowych o silnym działaniu przeciwgrzybicznym.

- Dla przykładu sery miękkie z dodatkiem natamycyny utrzymują swą jakość maksymalnie przez 21 dni podczas przechowywania w chłodnym miejscu. Po tym okresie drastycznie spada wilgotność ich osłony, na której zaczynają się pojawiać mikroorganizmy, takie jak grzyby czy drożdże. Mają one decydujący wpływ na pogorszenie się zapachu i tekstury sera - zwróciła uwagę Gonzalez.

Zdaniem badaczki opracowana w Walencji osłona może być stosowana także do pokrycia serów twardych. Wyjaśniła, że nowy produkt pozwala przeciwdziałać utracie masy sera przejawiającej się powstawaniem ubytków podczas dojrzewania. Osłona bazuje na zużytych olejach spożywczych oraz dodatku oregano i oleju pozyskanego z rozmarynu. Nowy produkt posiada wysoką odporność na grzyby i drożdże.
- Istotnym składnikiem opracowanej przez nas osłony serów jest chitozan. Pozyskujemy go do procesu produkcyjnego ze skorupiaków - dodała Gonzalez.

d4m54ai

Jak powiedziała, podczas testów smakowych z udziałem około 100 konsumentów sery tego samego gatunku z jadalną osłoną uzyskały znacznie wyższe noty niż sery bez pokrycia. W pracach nad stworzeniem jadalnej osłony do serów brały udział trzy wydziały hiszpańskiej uczelni: Instytut Nauki i Technologii Zwierząt, Departament Ekosystemów Rolniczo-Leśnych, a także przewodzący doświadczeniom Wydział Inżynierii Spożywczej.

Pap/zat/agt/mp/kuchnia.wp.pl

d4m54ai
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m54ai
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj