Oponki
- 30 dag chudego sera białego
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag margaryny lub masła
- 2 jaja
- 1 kg tłuszczu do smażenia
- 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Twarug zmielić w maszynce do mięsa (2-3 razy).Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać pokrojoną zimną margarynę,składniki posiekać nożem.Wsypać cukier waniliowy,dodać jaja i twaróg,szybko wyrobić ciasto.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy,wykroić placuszki (za pomocą szklanki).W każdym placuszku wyciąć dziurkę za pomocą mniejszej szklanki lub kieliszka).Gotowe krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz,smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjąć z tłuszczu,dobrze osączyć na bibułce.Ciepłe ciastka posypać cukrem pudrem,smżymy tylko krążki a wysięte środki ponownie zagniatamy i formujemy z nich kolejne ciastka.
Przepis dodał użytkownik annwol25
Podziel się opinią
Komentarze