Opatentowane przysmaki
Produkty regionalne to próba zatrzymania czasu, przynajmniej dla smakoszy. Tradycyjne wyroby spożywcze na mocy unijnej ustawy o ochronie produktów tradycyjnych i regionalnych mają być wytwarzane według ściśle określonych przepisów oraz jedynie w miejscu, z którego pochodzą.
Produkty regionalne to próba zatrzymania czasu, przynajmniej dla smakoszy. Tradycyjne wyroby spożywcze na mocy unijnej ustawy o ochronie produktów tradycyjnych i regionalnych mają być wytwarzane według ściśle określonych przepisów oraz jedynie w miejscu, z którego pochodzą. W zamian za te ograniczenia dostają na całkowitą wyłączność nazwę, która stanowi znak firmowy.
Bryndza podhalańska
Stanowiła pierwszy polski wyrób spożywczy, który trafił na listę produktów regionalnych (2007 r.). Ten pikantny, miękki ser podpuszczkowy od dawna stanowi dumę polskich górali. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nigdy nie będą musieli się nim dzielić, ponieważ bryndzę można wyrabiać tylko na Podhalu. Najstarsze informacje o niej pochodzą z XVI w., wykorzystywano ją także jako środek płatniczy i jeden ze składników daniny.
mb/mmch
Polecamy również: Jak górale oszukują turystów?