Ontbijtkoek - pełne korzennych przypraw ciasto śniadaniowe
Ciasto na śniadanie? Czemu nie! Holendrzy jedzą to aromatyczne ciasto jako pierwszy posiłek dnia. Ontbijtkoek oznacza właśnie "ciasto śniadaniowe". Zawdzięcza swój wyjątkowy smak połączeniu pikantnych przypraw z imponującą ilością cukru.
Ontbijtkoek, znane też pod nazwą peperkoek (ciasto pieprzowe) można uznać za holenderską wersję piernika. To wyjątkowe ciasto przyrządzane jest z mąki żytniej, mleka, miodu, melasy, cukru brązowego i korzennych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż i pieprz. Czasem do ciasta dodaje się też rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy i jabłka.
Holendrzy i Belgowie często jedzą ontbijtkoek na śniadanie. Ciasto traktowane jest niemalże jak pieczywo tostowe – zazwyczaj smaruje się je grubą warstwą masła, a czasem podpieka nawet w tosterze. To aromatyczne ciasto jest też popularną popołudniową przekąską do kawy czy herbaty. W Holandii można dostać je w większości supermarketów.
Historia ontbijtkoek
Ciasto ma swoje początki już w średniowieczu. Na początku przygotowywano go z czerstwego chleba i okruchów z innych wypieków, które mieszano z pieprzem i miodem, a następnie upychano w foremkach. Pozostałe przyprawy zaczęto dodawać dopiero około XVI wieku, kiedy Holendrzy zaczęli importować je z krajów Bliskiego Wschodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Różnice regionalne
Podróżując po Holandii czy Belgii, możemy spotkać wiele regionalnych wersji ontbijtkoek. Niektóre zawierają kandyzowane owoce, imbir, a nawet orzechy. Inne zaś posypywane są cukrem perlistym.
Północnoholenderska wersja tego wypieku zwana jest oudewijvenkoek, co przetłumaczyć można jako "ciasto starych kobiet". Od wersji standardowej różni się ona dodatkiem anyżu. Z kolei do innej wersji, kroninger koek, dodaje się kawałki kandyzowanej cytryny. W mieście Deventer możemy dostać Deventer koek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi gorzkiej pomarańczy.
Przepis na Ontbijtkoek
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 125 ml miodu
- ¼ łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki melasy trzcinowej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy około 70-80 minut, w zależności od mocy piekarnika.