Ontbijtkoek - pełne korzennych przypraw ciasto śniadaniowe

Ciasto na śniadanie? Czemu nie! Holendrzy jedzą to aromatyczne ciasto jako pierwszy posiłek dnia. Ontbijtkoek oznacza właśnie "ciasto śniadaniowe". Zawdzięcza swój wyjątkowy smak połączeniu pikantnych przypraw z imponującą ilością cukru.

Holenderskie ciasto śniadaniowe OntbijtkoekHolenderskie ciasto śniadaniowe Ontbijtkoek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ontbijtkoek, znane też pod nazwą peperkoek (ciasto pieprzowe) można uznać za holenderską wersję piernika. To wyjątkowe ciasto przyrządzane jest z mąki żytniej, mleka, miodu, melasy, cukru brązowego i korzennych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż i pieprz. Czasem do ciasta dodaje się też rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy i jabłka.

Holendrzy i Belgowie często jedzą ontbijtkoek na śniadanie. Ciasto traktowane jest niemalże jak pieczywo tostowe – zazwyczaj smaruje się je grubą warstwą masła, a czasem podpieka nawet w tosterze. To aromatyczne ciasto jest też popularną popołudniową przekąską do kawy czy herbaty. W Holandii można dostać je w większości supermarketów.

Historia ontbijtkoek

Ciasto ma swoje początki już w średniowieczu. Na początku przygotowywano go z czerstwego chleba i okruchów z innych wypieków, które mieszano z pieprzem i miodem, a następnie upychano w foremkach. Pozostałe przyprawy zaczęto dodawać dopiero około XVI wieku, kiedy Holendrzy zaczęli importować je z krajów Bliskiego Wschodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Różnice regionalne

Podróżując po Holandii czy Belgii, możemy spotkać wiele regionalnych wersji ontbijtkoek. Niektóre zawierają kandyzowane owoce, imbir, a nawet orzechy. Inne zaś posypywane są cukrem perlistym.

Północnoholenderska wersja tego wypieku zwana jest oudewijvenkoek, co przetłumaczyć można jako "ciasto starych kobiet". Od wersji standardowej różni się ona dodatkiem anyżu. Z kolei do innej wersji, kroninger koek, dodaje się kawałki kandyzowanej cytryny. W mieście Deventer możemy dostać Deventer koek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi gorzkiej pomarańczy.

Przepis na Ontbijtkoek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 125 ml miodu
  • ¼ łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki melasy trzcinowej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki łączymy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  3. Pieczemy około 70-80 minut, w zależności od mocy piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja