One żyją, czyli owoce morza

Jedni je uwielbiają, inni się nimi brzydzą. Faktem jest, że w wielu kuchniach uchodzą za prawdziwy przysmak

Obraz

/ 8Homary

Obraz
© sxc.hu

Żyją w słonych wodach morskich Atlantyku, Morza Śródziemnego i Północnego. Mogą ważyć nawet 11 kilogramów, ale najsmaczniejsze jest mięso małych homarów. Jego ciało jest w sporej części jadalne, a białe mięso słynie z delikatnego smaku. Gotowanego lub duszonego homara podaje się w całości. Może być składnikiem zupy rybnej, która zyskuje dzięki niemu intensywny aromat. Jest zarówno jadalną przystawką jak i daniem głównym.

/ 8Krewetki

Obraz
© sxc.hu

Mają od 2 do 30 cm długości. Do jedzenia nadaje się mięso z części ogonowej. Podawane gotowane, pieczone i smażone. Najczęściej są składnikiem sałatek, szaszłyków, zapiekanek oraz zup. Krewetki można jeść palcami. Wcześniej należy usunąć głowę, ogon i skorupę.

/ 8Kraby

Obraz
© sxc.hu

Smakosze są za nie w stanie zapłacić naprawdę duże pieniądze (kraby mogą kosztować nawet kilka tysięcy dolarów). Większość krabów żyje w ciepłych morzach. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe nawet do 4 metrów. Przedstawicielem tych ostatnich jest japoński krab pacyficzny. Będąc w restauracji należy pamiętać, że kraby je się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.

/ 8Langusty

Obraz
© sxc.hu

Dochodzą do 50 cm długości i mogą ważyć do 8 kg. Nie mają kleszczy. Występują we wszystkich morzach świata, ale najpiękniejsze langusty poławiane są na wybrzeżach mórz tropikalnych. Langusty je się podobnie jak homary, ich mięso jest białe i bardzo delikatne, nieco słodsze od mięsa homara.

/ 8Langusty

Obraz
© sxc.hu

Langustę można gotować, piec, smażyć i dusić. Langusta czerwona, zwana inaczej bretońską lub królewską, to najsmaczniejsza odmiana. Langusta portugalska jest równie smaczna co czerwona, ale zdecydowanie tańsza. Langusta afrykańska ma brunatny kolor i nieco słodszy smak od innych. Langusta mauretańska jest odrobinę mdła.

/ 8Mule

Obraz
© sxc.hu

Omułki jadalne występują na wybrzeżach Atlantyku, kanału La Manche, a nawet części Bałtyku. Większe omułki śródziemnomorskie (Mytilus galloprovincialis) można spotkać w Morzu Śródziemnym, a także na atlantyckim wybrzeżu południowej części Europy, aż po Bretanię. Mule bardzo łatwo tracą świeżość, dlatego najlepiej zjeść je jeszcze w dniu zakupu. Nie należy ich przechowywać w wodzie, gdyż mogą się pootwierać. Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania.

/ 8Ostrygi

Obraz
© sxc.hu

Należą do małżów morskich, które często żyją w pobliżu brzegów wód ciepłych i umiarkowanych. Pospolita ostryga europejska hodowana jest przede wszystkim we Francji. Portugalska pochodzi z rejonu Marennes-Oleron, gdzie nabiera wykwintnego smaku w specjalnych zbiornikach. Ostryga wielka to największy i najbardziej odporny gatunek na Pacyfiku. Przez krótki czas świeże okazy przechowywać można w lodówce.

/ 8Przegrzebek

Obraz
© sxc.hu

Należy do małż, których ciało schowane jest w muszki składającej się z dwóch połówek. Jest ona zaokrąglona, wachlarzowata i osiągająca średnicę ok. 10 cm. Mięso przegrzebka stanowi dodatek do sałatek, można je również smażyć i zapiekać, a także gotować na parze i podawać jako szaszłyki. Przyprawia się je czosnkiem, cebulą, natką pietruszki oraz kolendrą. Niepowtarzalny smak i aromat owych małż wzbogaca potrawy z owoców morza i ryb.

qk

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca