One żyją, czyli owoce morza
Jedni je uwielbiają, inni się nimi brzydzą. Faktem jest, że w wielu kuchniach uchodzą za prawdziwy przysmak
Homary
Żyją w słonych wodach morskich Atlantyku, Morza Śródziemnego i Północnego. Mogą ważyć nawet 11 kilogramów, ale najsmaczniejsze jest mięso małych homarów. Jego ciało jest w sporej części jadalne, a białe mięso słynie z delikatnego smaku. Gotowanego lub duszonego homara podaje się w całości. Może być składnikiem zupy rybnej, która zyskuje dzięki niemu intensywny aromat. Jest zarówno jadalną przystawką jak i daniem głównym.
Krewetki
Mają od 2 do 30 cm długości. Do jedzenia nadaje się mięso z części ogonowej. Podawane gotowane, pieczone i smażone. Najczęściej są składnikiem sałatek, szaszłyków, zapiekanek oraz zup. Krewetki można jeść palcami. Wcześniej należy usunąć głowę, ogon i skorupę.
Kraby
Smakosze są za nie w stanie zapłacić naprawdę duże pieniądze (kraby mogą kosztować nawet kilka tysięcy dolarów). Większość krabów żyje w ciepłych morzach. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe nawet do 4 metrów. Przedstawicielem tych ostatnich jest japoński krab pacyficzny. Będąc w restauracji należy pamiętać, że kraby je się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.
Langusty
Dochodzą do 50 cm długości i mogą ważyć do 8 kg. Nie mają kleszczy. Występują we wszystkich morzach świata, ale najpiękniejsze langusty poławiane są na wybrzeżach mórz tropikalnych. Langusty je się podobnie jak homary, ich mięso jest białe i bardzo delikatne, nieco słodsze od mięsa homara.
Langusty
Langustę można gotować, piec, smażyć i dusić. Langusta czerwona, zwana inaczej bretońską lub królewską, to najsmaczniejsza odmiana. Langusta portugalska jest równie smaczna co czerwona, ale zdecydowanie tańsza. Langusta afrykańska ma brunatny kolor i nieco słodszy smak od innych. Langusta mauretańska jest odrobinę mdła.
Mule
Omułki jadalne występują na wybrzeżach Atlantyku, kanału La Manche, a nawet części Bałtyku. Większe omułki śródziemnomorskie (Mytilus galloprovincialis) można spotkać w Morzu Śródziemnym, a także na atlantyckim wybrzeżu południowej części Europy, aż po Bretanię. Mule bardzo łatwo tracą świeżość, dlatego najlepiej zjeść je jeszcze w dniu zakupu. Nie należy ich przechowywać w wodzie, gdyż mogą się pootwierać. Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania.
Ostrygi
Należą do małżów morskich, które często żyją w pobliżu brzegów wód ciepłych i umiarkowanych. Pospolita ostryga europejska hodowana jest przede wszystkim we Francji. Portugalska pochodzi z rejonu Marennes-Oleron, gdzie nabiera wykwintnego smaku w specjalnych zbiornikach. Ostryga wielka to największy i najbardziej odporny gatunek na Pacyfiku. Przez krótki czas świeże okazy przechowywać można w lodówce.
Przegrzebek
Należy do małż, których ciało schowane jest w muszki składającej się z dwóch połówek. Jest ona zaokrąglona, wachlarzowata i osiągająca średnicę ok. 10 cm. Mięso przegrzebka stanowi dodatek do sałatek, można je również smażyć i zapiekać, a także gotować na parze i podawać jako szaszłyki. Przyprawia się je czosnkiem, cebulą, natką pietruszki oraz kolendrą. Niepowtarzalny smak i aromat owych małż wzbogaca potrawy z owoców morza i ryb.
qk