Oliwki mogą chronić jelita

Związek obecny w skórce oliwek może hamować rozwój raka jelita grubego - wynika z najnowszych hiszpańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Letters".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Związek obecny w skórce oliwek może hamować rozwój raka jelita grubego - wynika z najnowszych hiszpańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo „Cancer Letters".

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie oraz Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że obecny w skórce oliwek kwas oleanolowy hamuje podziały komórek raka jelita grubego oraz pobudza ich samobójczą śmierć (apoptozę). Badania były prowadzone na hodowlanej linii ludzkich komórek raka okrężnicy (o skrótowej nazwie HT29).

Kwas oleanolowy należy do triterpenów, związków obecnych w wielu roślinach stosowanych w medycynie ludowej. Najbogatszym źródłem kwasu oleanolowego jest skórka oliwek.

Badania z ostatnich lat wskazują, że związki z tej grupy hamują rozwój nowotworów poprzez wpływ na różne procesy związane z cyklem życiowym komórek, jak naprawa DNA, podziały komórek i ich samobójcza śmierć.

Zdaniem hiszpańskich naukowców, najnowsza praca rodzi nadzieję, że w przyszłości można będzie wykorzystać kwas oleanolowy w prewencji, a także w leczeniu raka jelita grubego.

(PAP)

fot. JupiterImages

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja