Jaki tłuszcz dla alergika na diecie bezmlecznej

Uczulenie na białka mleka krowiego najczęściej pojawia się u dzieci, ale może również nękać dorosłych. Konieczne staje się wówczas wyeliminowanie z diety wszelkich produktów mlecznych, w tym na przykład powszechnie lubianego masła. Jakie inne tłuszcze są wówczas zalecane?

Tłuszcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Masło klarowane

Alergicy na diecie bezmlecznej muszą zdecydowanie unikać masła, ale – co ciekawe – mogą sięgać po jego formę klarowaną. Podczas długotrwałego podgrzewania na małym ogniu zostaje bowiem usunięta woda i inne substancje nie będące tłuszczami, w tym uczulające białka.

 

Masło klarowane, zwane też ghee, od wieków cenią mieszkańcy Indii, gdzie produkt wykorzystuje się m.in. do celów sakralnych. Może być długo przechowywane poza lodówką i świetnie nadaje się do smażenia, ale także duszenia, pieczenia czy po prostu smarowania pieczywa. Charakteryzuje się bardzo miłym, lekko orzechowym smakiem.

Smalec gęsi


 

Jeśli z powodu alergii musimy zrezygnować ze spożywania masła, możemy sięgnąć po tłuszcz gęsi, który ma nieprzeciętne walory smakowe, a ze względu na bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu oleinowego obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL) wykazuje też silne właściwości prozdrowotne.

Dieta ketogeniczna

Smalec gęsi świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do wielu innych tłuszczów świetnie znosi bardzo wysokie temperatury, nawet przekraczające 200 st.

Olej kokosowy


W diecie bezmlecznej warto stosować tłuszcz pozyskiwany w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy jest łatwo trawiony i przyswajalny przez organizm, dostarcza też solidnej dawki cennych przeciwutleniaczy.


Produkt może być ciekawym zamiennikiem masła. Jeśli lubimy aromat kokosa, stosujmy olej nierafinowany, tłoczony na zimno. Oczyszczony jest bardziej uniwersalny, nie wpływa bowiem na smak potrawy. Ze względu na wysoką temperaturę palenia świetnie nadaje się do smażenia.

Olej rzepakowy


Tłuszcz, który powinien regularnie gościć w jadłospisie osób na diecie bezmlecznej. W oleju z nasion rzepaku znajdziemy szczególnie dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych z deficytowej w naszej diecie rodziny omega-3 i niewielką nasyconych kwasów tłuszczowych (dwukrotnie niższą niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym), które mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.


Olej rzepakowy świetnie nadaje się do smażenia, ale również spożywania na zimno, jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw czy składnik aromatycznych marynat do mięsa.

Olej lniany


Stosując dietę bezmleczną warto sięgać po tłuszcz wytwarzany poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego, nie poddawany rafinacji i wysokooleinowy, czyli zawierający w składzie 50-60 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym świetnie wpływa na nasze zdrowie.


Olej lniany ma intensywny zapach i lekko orzechowy smak. Nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę jego cennych wartości odżywczych. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy kanapek. Znakomicie sprawdzi się w pożywnych koktajlach.

Oliwa z oliwek

Niekwestionowana królowa kuchni śródziemnomorskiej. Oliwa z oliwek, zwłaszcza uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno (określana jako "extra vergine") to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, dzięki czemu wykazuje właściwości antyoksydacyjne, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, a nawet wspomaga odchudzanie.O liwę najlepiej spożywać na zimno. Sałatkom, potrawom z ryżem czy makaronem albo owocom morza nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Olej z nasion czarnuszki

Mieszkańcy Egiptu cenili go już przed wiekami, nazywano go tam "złotem faraonów", a na ślady po naczyniu z olejem czarnuszkowym archeolodzy natknęli się m.in. w grobowcu Tutenchamona. Olej tłoczony z nasion czarnuszki wykazuje imponujące właściwości lecznicze, pomaga uporać się choćby z rozmaitymi alergiami i ich skutkami.

Ten tłuszcz nie nadaje się do smażenia czy gotowania, natomiast znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek albo zimnych przekąsek, nadaje im oryginalnego, lekko korzennego smaku. Można go stosować także do past kanapkowych albo koktajli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane