Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczki
Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełnia. Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Ciasto:
- 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
 - 100 g mąki jaglanej
 - 80 g mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki kakao
 - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 szklanka musu jabłkowego (str. 28)
 - 3 marchewki (starte drobno)
 - 175 g ksylitolu
 - 2/3 szklanki oleju
 - szczypta soli
 - 1 garść posiekanych orzechów
 - 1 garść napęczniałych rodzynek
 
Twarożek:
- 100 g naturalnego tofu
 - 1 porcja bitej śmietany
 - sok wyciśnięty z 1 cytryny
 - 75 g ksylitolu
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
 
Dodatkowo:
- orzechy włoskie lub pekan
 
Przepis
Mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj. W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź. Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.