Rolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczki

Deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Tak, to możliwe. Biszkoptowa rolada z kremowym serkiem i sezonowymi owocami z pewnością nie pójdzie w boczki, jeśli tradycyjne składniki zastąpisz zdrowszymi i niskokalorycznymi.

Rolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczkiRolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczki
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub mąki kasztanowej, jaglanej, pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, ryżowej, owsianej
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • kilka kropli olejku waniliowego lub olejku śmietankowego

Krem:

  • 180 g jogurtu naturalnego lub stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
  • 2 łyżki mascarpone lub ricotty, serka grani, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
  • 1 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego, miodu
  • 30 g odżywki białkowej lub mleka w proszku, mąki kokosowej, migdałowej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
  • maliny lub truskawki, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki, wiśnie bez pestek

Polewa:

  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 1 łyżeczki oleju kokosowego

Przepis

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i całość miksujemy kilka sekund. Dodajemy mąkę, ksylitol i olejek i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Pieczemy je około 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy z papierem do pieczenia w rulon (wzdłuż krótszego boku). Studzimy. Jogurt łączymy z ksylitolem, dodajemy mascarpone, składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dosypujemy odżywkę białkową i znowu całość energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy, a gdy wystygnie, dolewamy ją powoli do masy, cały czas pracując trzepaczką. Rozwijamy roladę, rozsmarowujemy na niej krem, układamy owoce i ponownie zwijamy całość w rulon (wzdłuż krótszego boku). Czekoladę i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu. Dekorujemy ciasto polewą. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości