Ogórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo proste
Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt w zapasach na zimę. Oprócz klasycznych małosolnych czy kiszonych, warto zrobić ogórki w miodowe zalewie. Są chrupiące, o delikatnym posmaku miodu. Sprawdzony przepis od "Obiad gotowy".
Julianna Bednarczuk
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- ok. 2 kg małych ogórków
 - 2 młode marchewki
 - 8 ziarenek ziela angielskiego
 - 4 liście laurowe
 - 2 pokrojone w plastry młode cebule
 - 2 łyżki ziaren gorczycy
 - kawałek korzenia chrzanu
 - kilka gałązek estragonu
 - kilka baldachów kopru
 - 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
 - 4 małe papryczki chili (opcjonalnie)
 
Zalewa:
- 4 szklanki wody
 - 1 szklanka octu
 - 2 płaskie łyżki soli
 - 2 łyżki cukru
 - 2 łyżki miodu
 
Przepis
Ogórki dokładnie umyć. Na dnie słoików ułożyć koper, liście laurowe, po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, estragon, plasterki cebuli, marchwi oraz ogórki, opcjonalnie - czosnek i papryczkę chili. Wodę połączyć z octem, dodać sól, cukier i miód. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut. 
Zobacz także: pyszny sos słodko-kwaśny do słoików. Wystarczy kilka składników
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl