WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

Ogórki małosolne na sucho. Zdrowe i chrupiące

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Prosty przepis

Obraz
© 123RF

Mamy dla was sprawdzony przepis na ogórki małosolne, które przygotujecie bez zalewy. Tak zrobione nie będą się różniły od tych ze słoika. Poza tym zachowają swój kolor i pozostaną jędrne.

/ 5Zdrowa przekąska

Obraz
© 123RF

Dlaczego tak lubimy ogórki małosolne? Z uwagi na to, że spędzają w słoiku mniej czasu niż kiszone, są znacznie delikatniejsze w smaku. Poza tym nie musimy na nie długo czekać. Będą gotowe już na trzeci dzień. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w ogórki od sprawdzonego dostawcy. Nie polecamy kupować warzyw w supermarkecie. Wybieramy jędrne okazy bez przebarwień o długości ok. 10 cm.

/ 5Domowe najlepsze

Obraz
© 123RF

Nie radzimy zakupu ogórków małosolnych w sklepie. Nie mają nic wspólnego z tymi przyrządzonymi samodzielnie. Małosolne przygotowujemy tak, jak kiszone, jedynie czas oczekiwania na nie jest zdecydowanie krótszy. Najczęściej robi się je w słoiku, ale tę metodę zna prawie każda gospodyni domowa. Proponujemy więc metodę na sucho. Jest ona od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc.

/ 5Jędrne i chrupiące

Obraz
© 123RF

Chcesz zrobić ogórki małosolne na sucho? Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.

/ 5Bez zalewy

Obraz
© 123RF

Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny