Prosty przepis
Mamy dla was sprawdzony przepis na ogórki małosolne, które przygotujecie bez zalewy. Tak zrobione nie będą się różniły od tych ze słoika. Poza tym zachowają swój kolor i pozostaną jędrne.
Zdrowa przekąska
Dlaczego tak lubimy ogórki małosolne? Z uwagi na to, że spędzają w słoiku mniej czasu niż kiszone, są znacznie delikatniejsze w smaku. Poza tym nie musimy na nie długo czekać. Będą gotowe już na trzeci dzień. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w ogórki od sprawdzonego dostawcy. Nie polecamy kupować warzyw w supermarkecie. Wybieramy jędrne okazy bez przebarwień o długości ok. 10 cm.
Domowe najlepsze
Nie radzimy zakupu ogórków małosolnych w sklepie. Nie mają nic wspólnego z tymi przyrządzonymi samodzielnie. Małosolne przygotowujemy tak, jak kiszone, jedynie czas oczekiwania na nie jest zdecydowanie krótszy. Najczęściej robi się je w słoiku, ale tę metodę zna prawie każda gospodyni domowa. Proponujemy więc metodę na sucho. Jest ona od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc.
Jędrne i chrupiące
Chcesz zrobić ogórki małosolne na sucho? Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.
Bez zalewy
Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.