WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Puste ogórki kiszone. Być może popełniasz ten błąd

Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Niestety zdarza się, że pomimo naszych największych starań, ogórki psują się lub wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?

Kiszone ogórkiAby ogórki wyszły idealne, warto trzymać się prostych zasad
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Błędy podczas kiszenia ogórków

Do słoika z ogórkami zazwyczaj dodajemy czosnek, koper i chrzan. Część z nas dodaje także ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. To błąd. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy.


Ogórki w słoiku należy układać ciasno i warstwowo. To zapobiega wypływaniu ogórków i zapewnia stałe zanurzenie warzyw w solance. Pamiętajmy jednak, aby nie układać ogórków, aż po samą nakrętkę. Na samej górze należy zostawić ok. 2 cm, aby woda mogła przykryć wszystkie ogórki. W przeciwnym razie ogórki zaczną pleśnieć.

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały.

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Pamiętajmy również, by przed włożeniem ogórków do słoika dokładnie wyszorować warzywa. Wielu ekspertów zaleca także, by wymoczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ma to sprawić, że będą bardziej jędrne.

Gotowe przetwory powinniśmy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepsza temperatura dla fermentacji to ok.10-12 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura co prawda może przyspieszyć ten proces, jednak równocześnie zwiększa ryzyko rozpoczęcia się procesów gnilnych w warzywach.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru