Puste ogórki kiszone. Być może popełniasz ten błąd

Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Niestety zdarza się, że pomimo naszych największych starań, ogórki psują się lub wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?

Kiszone ogórkiAby ogórki wyszły idealne, warto trzymać się prostych zasad
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Błędy podczas kiszenia ogórków

Do słoika z ogórkami zazwyczaj dodajemy czosnek, koper i chrzan. Część z nas dodaje także ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. To błąd. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy.


Ogórki w słoiku należy układać ciasno i warstwowo. To zapobiega wypływaniu ogórków i zapewnia stałe zanurzenie warzyw w solance. Pamiętajmy jednak, aby nie układać ogórków, aż po samą nakrętkę. Na samej górze należy zostawić ok. 2 cm, aby woda mogła przykryć wszystkie ogórki. W przeciwnym razie ogórki zaczną pleśnieć.

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały.

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Pamiętajmy również, by przed włożeniem ogórków do słoika dokładnie wyszorować warzywa. Wielu ekspertów zaleca także, by wymoczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ma to sprawić, że będą bardziej jędrne.

Gotowe przetwory powinniśmy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepsza temperatura dla fermentacji to ok.10-12 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura co prawda może przyspieszyć ten proces, jednak równocześnie zwiększa ryzyko rozpoczęcia się procesów gnilnych w warzywach.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato