Puste ogórki kiszone. Być może popełniasz ten błąd

Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Niestety zdarza się, że pomimo naszych największych starań, ogórki psują się lub wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?

Kiszone ogórkiAby ogórki wyszły idealne, warto trzymać się prostych zasad
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta
36

Błędy podczas kiszenia ogórków

Do słoika z ogórkami zazwyczaj dodajemy czosnek, koper i chrzan. Część z nas dodaje także ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. To błąd. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy.


Ogórki w słoiku należy układać ciasno i warstwowo. To zapobiega wypływaniu ogórków i zapewnia stałe zanurzenie warzyw w solance. Pamiętajmy jednak, aby nie układać ogórków, aż po samą nakrętkę. Na samej górze należy zostawić ok. 2 cm, aby woda mogła przykryć wszystkie ogórki. W przeciwnym razie ogórki zaczną pleśnieć.

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały.

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Pamiętajmy również, by przed włożeniem ogórków do słoika dokładnie wyszorować warzywa. Wielu ekspertów zaleca także, by wymoczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ma to sprawić, że będą bardziej jędrne.

Gotowe przetwory powinniśmy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepsza temperatura dla fermentacji to ok.10-12 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura co prawda może przyspieszyć ten proces, jednak równocześnie zwiększa ryzyko rozpoczęcia się procesów gnilnych w warzywach.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne