Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone przygotowywały nasze mamy I babcie i właśnie takie są najpyszniejsze. Jak się okazuje miały swoje sekrety i sprawdzone przepisy, dzięki czemu ogórki nigdy nie były gorzkie. Podczas przygotowywania ogórków kiszonych można popełnić błąd. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniajOgórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Sokołowska

Trwa sezon na ogórki. Polacy uwielbiają te kiszone i właśnie teraz jest odpowiednia pora, żeby przygotować ich zapas na zimę. Często korzystamy z przepisów znalezionych w internecie, zamiast podpytać mamę czy babcię o sprawdzoną recepturę. Podczas kiszenia ogórków można popełnić jeden błąd. Wtedy przetwory będą gorzkie w smaku i na pewno nie będą cieszyć się popularnością wśród domowników.

Ogórki kiszone - co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Podstawą przygotowania tej pysznej przekąski są po prostu… dobre ogórki. Świeże, małe, jędrne, intensywnie zielone. Takich szukajmy najlepiej na targowiskach albo kupujmy je prosto od rolników. Przenawożone ogórki po kiszeniu mogą nie być doskonałe w smaku.

Ogórki kiszone - tego błędu nie popełniaj

Zazwyczaj ogórki kiszone przygotowujemy z czosnkiem, chrzanem i koprem. Te powinny być świeże, żeby nie mętniały. Dodajemy też przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mają dawać aromat I podkręcić smak przetworów. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Po prostu długie moczenie suszonych dodatków sprawia, że uwalnia się z nich goryczka.

Ważne jest też, żeby składniki użyte były w odpowiednich proporcjach. Jeśli tak się nie stanie, nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić. Naczynie do kiszenia ogórków powinno być dobrze umyte. Do kiszenia ogórków należy dodać sól peklowaną, nie kuchenną. Najlepszy będzie też ocet o minimum 5 proc. kwasowości.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane