Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone przygotowywały nasze mamy I babcie i właśnie takie są najpyszniejsze. Jak się okazuje miały swoje sekrety i sprawdzone przepisy, dzięki czemu ogórki nigdy nie były gorzkie. Podczas przygotowywania ogórków kiszonych można popełnić błąd. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniajOgórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Sokołowska

Trwa sezon na ogórki. Polacy uwielbiają te kiszone i właśnie teraz jest odpowiednia pora, żeby przygotować ich zapas na zimę. Często korzystamy z przepisów znalezionych w internecie, zamiast podpytać mamę czy babcię o sprawdzoną recepturę. Podczas kiszenia ogórków można popełnić jeden błąd. Wtedy przetwory będą gorzkie w smaku i na pewno nie będą cieszyć się popularnością wśród domowników.

Ogórki kiszone - co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Podstawą przygotowania tej pysznej przekąski są po prostu… dobre ogórki. Świeże, małe, jędrne, intensywnie zielone. Takich szukajmy najlepiej na targowiskach albo kupujmy je prosto od rolników. Przenawożone ogórki po kiszeniu mogą nie być doskonałe w smaku.

Ogórki kiszone - tego błędu nie popełniaj

Zazwyczaj ogórki kiszone przygotowujemy z czosnkiem, chrzanem i koprem. Te powinny być świeże, żeby nie mętniały. Dodajemy też przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mają dawać aromat I podkręcić smak przetworów. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Po prostu długie moczenie suszonych dodatków sprawia, że uwalnia się z nich goryczka.

Ważne jest też, żeby składniki użyte były w odpowiednich proporcjach. Jeśli tak się nie stanie, nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić. Naczynie do kiszenia ogórków powinno być dobrze umyte. Do kiszenia ogórków należy dodać sól peklowaną, nie kuchenną. Najlepszy będzie też ocet o minimum 5 proc. kwasowości.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm