Trwa ładowanie...

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone przygotowywały nasze mamy I babcie i właśnie takie są najpyszniejsze. Jak się okazuje miały swoje sekrety i sprawdzone przepisy, dzięki czemu ogórki nigdy nie były gorzkie. Podczas przygotowywania ogórków kiszonych można popełnić błąd. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniajOgórki kiszone. Tego błędu nie popełniajŹródło: Getty Images
d3zrlz5
d3zrlz5

Trwa sezon na ogórki. Polacy uwielbiają te kiszone i właśnie teraz jest odpowiednia pora, żeby przygotować ich zapas na zimę. Często korzystamy z przepisów znalezionych w internecie, zamiast podpytać mamę czy babcię o sprawdzoną recepturę. Podczas kiszenia ogórków można popełnić jeden błąd. Wtedy przetwory będą gorzkie w smaku i na pewno nie będą cieszyć się popularnością wśród domowników.

Ogórki kiszone - co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Podstawą przygotowania tej pysznej przekąski są po prostu… dobre ogórki. Świeże, małe, jędrne, intensywnie zielone. Takich szukajmy najlepiej na targowiskach albo kupujmy je prosto od rolników. Przenawożone ogórki po kiszeniu mogą nie być doskonałe w smaku.

Ogórki kiszone - tego błędu nie popełniaj

Zazwyczaj ogórki kiszone przygotowujemy z czosnkiem, chrzanem i koprem. Te powinny być świeże, żeby nie mętniały. Dodajemy też przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mają dawać aromat I podkręcić smak przetworów. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Po prostu długie moczenie suszonych dodatków sprawia, że uwalnia się z nich goryczka.

Ważne jest też, żeby składniki użyte były w odpowiednich proporcjach. Jeśli tak się nie stanie, nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić. Naczynie do kiszenia ogórków powinno być dobrze umyte. Do kiszenia ogórków należy dodać sól peklowaną, nie kuchenną. Najlepszy będzie też ocet o minimum 5 proc. kwasowości.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj