WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone przygotowywały nasze mamy I babcie i właśnie takie są najpyszniejsze. Jak się okazuje miały swoje sekrety i sprawdzone przepisy, dzięki czemu ogórki nigdy nie były gorzkie. Podczas przygotowywania ogórków kiszonych można popełnić błąd. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Ogórki kiszone. Tego błędu nie popełniajOgórki kiszone. Tego błędu nie popełniaj
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Sokołowska

Trwa sezon na ogórki. Polacy uwielbiają te kiszone i właśnie teraz jest odpowiednia pora, żeby przygotować ich zapas na zimę. Często korzystamy z przepisów znalezionych w internecie, zamiast podpytać mamę czy babcię o sprawdzoną recepturę. Podczas kiszenia ogórków można popełnić jeden błąd. Wtedy przetwory będą gorzkie w smaku i na pewno nie będą cieszyć się popularnością wśród domowników.

Ogórki kiszone - co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Podstawą przygotowania tej pysznej przekąski są po prostu… dobre ogórki. Świeże, małe, jędrne, intensywnie zielone. Takich szukajmy najlepiej na targowiskach albo kupujmy je prosto od rolników. Przenawożone ogórki po kiszeniu mogą nie być doskonałe w smaku.

Ogórki kiszone - tego błędu nie popełniaj

Zazwyczaj ogórki kiszone przygotowujemy z czosnkiem, chrzanem i koprem. Te powinny być świeże, żeby nie mętniały. Dodajemy też przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mają dawać aromat I podkręcić smak przetworów. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Po prostu długie moczenie suszonych dodatków sprawia, że uwalnia się z nich goryczka.

Ważne jest też, żeby składniki użyte były w odpowiednich proporcjach. Jeśli tak się nie stanie, nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić. Naczynie do kiszenia ogórków powinno być dobrze umyte. Do kiszenia ogórków należy dodać sól peklowaną, nie kuchenną. Najlepszy będzie też ocet o minimum 5 proc. kwasowości.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu