Ogórki kiszone. Ile soli dodać? Ile sypać?

Na lipiec przypada szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego warto skorzystać z obfitości letniego miesiąca i pomyśleć o przygotowaniu domowych. Przysmaki, które sprawdzają się o każdej porze roku, to oczywiście kiszonki. A skoro sezon ogórkowy trwa w najlepsze, to grzech nie wykorzystać takiej okazji. Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Jak należy je odpowiednio przyrządzić?

Kiszone ogórkiIle soli należy dodać do kiszonych ogórków?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kiszone ogórki – ile soli dodać do kiszenia

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały. Ile soli powinniśmy dodać do zalewy? Najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa soli na litr wody. Tej zasady powinniśmy się trzymać, by ogórki wyszły pyszne.

Ogórki kiszone – dlaczego są zdrowe?

Kiszone ogórki dostarczają bardzo dużej dawki witaminy C, która nie tylko wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, ale również wykazuje właściwości przeciwutleniające, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Dostarczają też sporo witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi.

Ogórki kiszone są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego m.in. w kwas mlekowy. Ich systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Ogórki kiszone – biały nalot

Ogórki kiszone są pokryte białym meszkiem? To jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.

Woda po kiszonych ogórkach

Woda po ogórkach kiszonych to przede wszystkim świetna baza do zupy ogórkowej. Dobrze ukiszone ogórki zapewnią jej smak i właściwości prozdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że płyn ten polecany jest na wzmocnienie odporności, uregulowanie trawienia, a także.. kaca. Fermentacja sprawia, że to mikstura pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając sok, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów.

Kizone ogórki
© 123RF

Kiszone ogórki – przepis

Składniki:

  1. ogórki gruntowe - 15 kg
  2. woda mineralna niegazowana - 15 l
  3. koper - 3 wiązki
  4. czosnek - 4 duże główki
  5. chrzan świeży korzeń - 400 g
  6. sól - około 300 g

Przygotowanie:

  1. Umyć ogórki dokładnie. Włożyć do wyparzonych szczelnych słoików lub beczułki.
  2. Na dno uprzednio dodać połowę z przewidzianej ilości dodatków do kiszenia, obrany rozdrobniony czosnek i chrzan, umyty pocięty w mniejsze kawałki koper.
  3. Do szczelnie ułożonych ogórków wlać gorącą zalewę z wody i soli tak, by przykryła wszystko.
  4. Zakręcić, odstawić do zakiszenia. Po około 3-4 dniach, w zależności od temperatury, będą ogórki małosolne. Kiszone będą po ok. 7-14. Przechowujemy w chłodnej piwnicy lub spiżarce.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów