Trwa ładowanie...
d4gxd2m

Ogórki kiszone. Ile soli dodać? Ile sypać?

Na lipiec przypada szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego warto skorzystać z obfitości letniego miesiąca i pomyśleć o przygotowaniu domowych. Przysmaki, które sprawdzają się o każdej porze roku, to oczywiście kiszonki. A skoro sezon ogórkowy trwa w najlepsze, to grzech nie wykorzystać takiej okazji. Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Jak należy je odpowiednio przyrządzić?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ile soli należy dodać do kiszonych ogórków?
Ile soli należy dodać do kiszonych ogórków? (123RF)
d4gxd2m

Kiszone ogórki – ile soli dodać do kiszenia

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały. Ile soli powinniśmy dodać do zalewy? Najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa soli na litr wody. Tej zasady powinniśmy się trzymać, by ogórki wyszły pyszne.

Ogórki kiszone – dlaczego są zdrowe?

d4gxd2m

Kiszone ogórki dostarczają bardzo dużej dawki witaminy C, która nie tylko wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, ale również wykazuje właściwości przeciwutleniające, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Dostarczają też sporo witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi.

Ogórki kiszone są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego m.in. w kwas mlekowy. Ich systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Ogórki kiszone – biały nalot

Ogórki kiszone są pokryte białym meszkiem? To jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.

d4gxd2m

Woda po kiszonych ogórkach

Woda po ogórkach kiszonych to przede wszystkim świetna baza do zupy ogórkowej. Dobrze ukiszone ogórki zapewnią jej smak i właściwości prozdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że płyn ten polecany jest na wzmocnienie odporności, uregulowanie trawienia, a także.. kaca. Fermentacja sprawia, że to mikstura pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając sok, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów.

 123RF

Kiszone ogórki – przepis

Składniki:

1. ogórki gruntowe - 15 kg
2. woda mineralna niegazowana - 15 l
3. koper - 3 wiązki
4. czosnek - 4 duże główki
5. chrzan świeży korzeń - 400 g
6. sól - około 300 g

Przygotowanie:

1. Umyć ogórki dokładnie. Włożyć do wyparzonych szczelnych słoików lub beczułki.
2. Na dno uprzednio dodać połowę z przewidzianej ilości dodatków do kiszenia, obrany rozdrobniony czosnek i chrzan, umyty pocięty w mniejsze kawałki koper.
3. Do szczelnie ułożonych ogórków wlać gorącą zalewę z wody i soli tak, by przykryła wszystko.
4. Zakręcić, odstawić do zakiszenia. Po około 3-4 dniach, w zależności od temperatury, będą ogórki małosolne. Kiszone będą po ok. 7-14. Przechowujemy w chłodnej piwnicy lub spiżarce.

d4gxd2m

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4gxd2m

Podziel się opinią

Share

d4gxd2m

d4gxd2m