Ogórki kiszone. Ile soli dodać? Ile sypać?
Na lipiec przypada szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego warto skorzystać z obfitości letniego miesiąca i pomyśleć o przygotowaniu domowych. Przysmaki, które sprawdzają się o każdej porze roku, to oczywiście kiszonki. A skoro sezon ogórkowy trwa w najlepsze, to grzech nie wykorzystać takiej okazji. Przygotowanie idealnych kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka. Jak należy je odpowiednio przyrządzić?
Kiszone ogórki – ile soli dodać do kiszenia
Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały. Ile soli powinniśmy dodać do zalewy? Najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa soli na litr wody. Tej zasady powinniśmy się trzymać, by ogórki wyszły pyszne.
Ogórki kiszone – dlaczego są zdrowe?
Kiszone ogórki dostarczają bardzo dużej dawki witaminy C, która nie tylko wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, ale również wykazuje właściwości przeciwutleniające, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Dostarczają też sporo witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi.
Ogórki kiszone są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego m.in. w kwas mlekowy. Ich systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
Najlepszy sposób na kiszone ogórki
Ogórki kiszone – biały nalot
Ogórki kiszone są pokryte białym meszkiem? To jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.
Woda po kiszonych ogórkach
Woda po ogórkach kiszonych to przede wszystkim świetna baza do zupy ogórkowej. Dobrze ukiszone ogórki zapewnią jej smak i właściwości prozdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że płyn ten polecany jest na wzmocnienie odporności, uregulowanie trawienia, a także.. kaca. Fermentacja sprawia, że to mikstura pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając sok, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów.
Kiszone ogórki – przepis
Składniki:
- ogórki gruntowe - 15 kg
- woda mineralna niegazowana - 15 l
- koper - 3 wiązki
- czosnek - 4 duże główki
- chrzan świeży korzeń - 400 g
- sól - około 300 g
Przygotowanie:
- Umyć ogórki dokładnie. Włożyć do wyparzonych szczelnych słoików lub beczułki.
- Na dno uprzednio dodać połowę z przewidzianej ilości dodatków do kiszenia, obrany rozdrobniony czosnek i chrzan, umyty pocięty w mniejsze kawałki koper.
- Do szczelnie ułożonych ogórków wlać gorącą zalewę z wody i soli tak, by przykryła wszystko.
- Zakręcić, odstawić do zakiszenia. Po około 3-4 dniach, w zależności od temperatury, będą ogórki małosolne. Kiszone będą po ok. 7-14. Przechowujemy w chłodnej piwnicy lub spiżarce.