WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem

Domowe drożdżowe bułeczki, pachnące wanilią i anyżem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, do kawy, są też idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Oczarowują swoją delikatnością i aromatem. Możecie jeść je solo, z masłem lub ulubionym dżemem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Drozdżowe bułeczkiDrozdżowe bułeczki
Monika Lemko

Na 16 bułeczek:

  • 8 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 800 g mąki tortowej extra typ. 405
  • 170 g cukru białego
  • ½ łyżeczka soli
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 gwiazdki anyżu

Ponadto:

  • jajko do wysmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

  • Ziarna anyżu (bez gwiazdki) rozgniatamy w moździerzu.
  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem 50 g cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Jajka krótko miksujemy z pozostałym cukrem, anyżem, solą i pastą waniliową. Mieszamy z zaczynem.
  • Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (100 g mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta, ilość zależy od wielkości jajek), na początku mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy za pomocą robota. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
  • Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, kroimy na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
  • Blachę od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Z każdego kawałka ciasta formułujemy bułeczki, które układamy na blachę w niewielkich odstępach.
  • Wierzch nacinamy na x i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nastawiamy na 185 st. C, pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯