Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem

Domowe drożdżowe bułeczki, pachnące wanilią i anyżem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, do kawy, są też idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Oczarowują swoją delikatnością i aromatem. Możecie jeść je solo, z masłem lub ulubionym dżemem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Drozdżowe bułeczkiDrozdżowe bułeczki
Monika Lemko

Na 16 bułeczek:

  • 8 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 800 g mąki tortowej extra typ. 405
  • 170 g cukru białego
  • ½ łyżeczka soli
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 gwiazdki anyżu

Ponadto:

  • jajko do wysmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

  • Ziarna anyżu (bez gwiazdki) rozgniatamy w moździerzu.
  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem 50 g cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Jajka krótko miksujemy z pozostałym cukrem, anyżem, solą i pastą waniliową. Mieszamy z zaczynem.
  • Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (100 g mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta, ilość zależy od wielkości jajek), na początku mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy za pomocą robota. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
  • Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, kroimy na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
  • Blachę od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Z każdego kawałka ciasta formułujemy bułeczki, które układamy na blachę w niewielkich odstępach.
  • Wierzch nacinamy na x i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nastawiamy na 185 st. C, pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie