Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem
Domowe drożdżowe bułeczki, pachnące wanilią i anyżem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, do kawy, są też idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Oczarowują swoją delikatnością i aromatem. Możecie jeść je solo, z masłem lub ulubionym dżemem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Na 16 bułeczek:
Ponadto:
- jajko do wysmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia
Przepis
- Ziarna anyżu (bez gwiazdki) rozgniatamy w moździerzu.
- W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem 50 g cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
- Jajka krótko miksujemy z pozostałym cukrem, anyżem, solą i pastą waniliową. Mieszamy z zaczynem.
- Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (100 g mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta, ilość zależy od wielkości jajek), na początku mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy za pomocą robota. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne.
- Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
- Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, kroimy na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
- Blachę od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Z każdego kawałka ciasta formułujemy bułeczki, które układamy na blachę w niewielkich odstępach.
- Wierzch nacinamy na x i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Piekarnik nastawiamy na 185 st. C, pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl