Trwa ładowanie...
d1bjxpi
17-02-2022 10:48

Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem

Przepis

Domowe drożdżowe bułeczki, pachnące wanilią i anyżem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, do kawy, są też idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Oczarowują swoją delikatnością i aromatem. Możecie jeść je solo, z masłem lub ulubionym dżemem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d1bjxpi
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Na 16 bułeczek:

  • 8 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 800 g mąki tortowej extra typ. 405
  • 170 g cukru białego
  • ½ łyżeczka soli
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 gwiazdki anyżu

Ponadto:

  • jajko do wysmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia
Przepis
  • Ziarna anyżu (bez gwiazdki) rozgniatamy w moździerzu.
  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem 50 g cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Jajka krótko miksujemy z pozostałym cukrem, anyżem, solą i pastą waniliową. Mieszamy z zaczynem.
  • Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (100 g mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta, ilość zależy od wielkości jajek), na początku mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy za pomocą robota. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
  • Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, kroimy na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
  • Blachę od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Z każdego kawałka ciasta formułujemy bułeczki, które układamy na blachę w niewielkich odstępach.
  • Wierzch nacinamy na x i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nastawiamy na 185 st. C, pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj