Odrywane drożdżowe bułeczki z wanilią i anyżem

Domowe drożdżowe bułeczki, pachnące wanilią i anyżem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, do kawy, są też idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Oczarowują swoją delikatnością i aromatem. Możecie jeść je solo, z masłem lub ulubionym dżemem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Drozdżowe bułeczkiDrozdżowe bułeczki
Monika Lemko

Na 16 bułeczek:

  • 8 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 800 g mąki tortowej extra typ. 405
  • 170 g cukru białego
  • ½ łyżeczka soli
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 gwiazdki anyżu

Ponadto:

  • jajko do wysmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

  • Ziarna anyżu (bez gwiazdki) rozgniatamy w moździerzu.
  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem 50 g cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Jajka krótko miksujemy z pozostałym cukrem, anyżem, solą i pastą waniliową. Mieszamy z zaczynem.
  • Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (100 g mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta, ilość zależy od wielkości jajek), na początku mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy za pomocą robota. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
  • Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, kroimy na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
  • Blachę od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Z każdego kawałka ciasta formułujemy bułeczki, które układamy na blachę w niewielkich odstępach.
  • Wierzch nacinamy na x i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nastawiamy na 185 st. C, pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia