Odchudza i pobudza. Kawa po meksykańsku nie tylko na diecie
W chłodniejsze miesiące myślimy raczej o rozgrzaniu się niż odchudzaniu z zimnymi smoothie. Jest jednak napój, który nie wychładza, ale jednocześnie pobudza i pomaga schudnąć. To dobry sposób na szybsze zrzucenie nadmiaru kilogramów. Wystarczy dodać szczyptę wyjątkowej przyprawy.
Przyprawą tą jest chili. Papryczki, z których pozyskiwany jest czerwony proszek, zawierają spore dawki kapsaicyny. Substancja ta stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii o ok 25 proc. Tym samym przyczynia się do szybszego spalania kalorii i nadprogramowego tłuszczu. Ponadto chili wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiając krążenie. Przyprawa ta ma działanie bakteriobójcze, oczyszcza drogi oddechowe przy przeziębieniach, pomaga zregenerować tkanki przewodu pokarmowego. Znawcy medycyny niekonwencjonalnej podkreślają, że pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia.
Jak zrobić kawę z chili? Aby najlepiej smakowała warto urozmaicić ją o dodatek kakao. Kawę i kakao zagotowujemy po turecku w tygielku lub w zaparzarce ciśnieniowej.
Co ważne, w zaparzarce na sitku należy umieścić samą kawę, postawić na ogniu, jak zacznie wypływać kawa, podnieść pokrywkę i do górnego zbiornika nasypać kakao. Po chwili dodajemy szczyptę chili. Przelewamy do naczynia i zalewamy gorącym, spienionym mlekiem.
Najlepszy efekt uzyskamy pijąc kawę regularnie i używając jakościowych składników. Podstawą jest dobra kawa ziarnista, a także przyprawa chili ze sprawdzonego źródła i prawdziwe gorzkie kakao.
Zobacz także wideo: Co się dzieje w organizmie, gdy pijesz kawę?