Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta
Przepyszne warstwowe ciacho idealne na rodzinne uroczystości. Choć przygotowanie go wymaga nieco czasu, warto się pokusić o wypróbowanie przepisu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 160 g mąki ziemniaczanej
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 80 ml oleju
- 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
- 200 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 2 zielone galaretki i 700 ml gorącej wody
- około 170-200 g okrągłych biszkoptów
- 200 ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru
- 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64 proc.)
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
Ciasto jasne: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką.
Ciasto ciemne: do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką. Do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto.
Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem. Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: do rondelka wlać 200 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę pszenną. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i przekroić w poziomie na dwie części. Jedną cześć biszkoptu włożyć do blaszki z papierem.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą 700 ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretka ma trochę tężeć.
Dokończyć krem: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.
Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.
Polewa czekoladowa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem.
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto oczy carycy wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze