Trwa ładowanie...
d410jz5
d410jz5

Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta

Przepis

Przepyszne warstwowe ciacho idealne na rodzinne uroczystości. Choć przygotowanie go wymaga nieco czasu, warto się pokusić o wypróbowanie przepisu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

2.4
(22 głosy)
Oceń:
d410jz5
Czas przygotowania:
Na ile osób:

8

Okazja:
Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta
Mała Cukierenka
Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta
Składniki

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 160 g mąki ziemniaczanej

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Do nasączenia:

  • 200 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 2 zielone galaretki i 700 ml gorącej wody
  • około 170-200 g okrągłych biszkoptów
  • 200 ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru
  • 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64 proc.)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
Przepis

Ciasto jasne: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką.

Ciasto ciemne: do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką. Do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto.

Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem. Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem: do rondelka wlać 200 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę pszenną. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i przekroić w poziomie na dwie części. Jedną cześć biszkoptu włożyć do blaszki z papierem.

Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą 700 ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretka ma trochę tężeć.

Dokończyć krem: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.

Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa czekoladowa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem.

Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto oczy carycy wstawić do lodówki na całą noc.

Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
12
Share
d410jz5
d410jz5

d410jz5
d410jz5
d410jz5