Trwa ładowanie...
d1bjxpi
26-03-2020 12:49

Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta

Przepis

Przepyszne warstwowe ciacho idealne na rodzinne uroczystości. Choć przygotowanie go wymaga nieco czasu, warto się pokusić o wypróbowanie przepisu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1bjxpi
4.0
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

8

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 160 g mąki ziemniaczanej

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Do nasączenia:

  • 200 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 2 zielone galaretki i 700 ml gorącej wody
  • około 170-200 g okrągłych biszkoptów
  • 200 ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru
  • 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64 proc.)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
Przepis

Ciasto jasne: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką.

Ciasto ciemne: do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką. Do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto.

Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem. Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem: do rondelka wlać 200 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę pszenną. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i przekroić w poziomie na dwie części. Jedną cześć biszkoptu włożyć do blaszki z papierem.

Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą 700 ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretka ma trochę tężeć.

Dokończyć krem: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.

Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa czekoladowa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem.

Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto oczy carycy wstawić do lodówki na całą noc.

Oczy carycy. Efektowne ciasto na Święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj