Obieranie ziemniaków łatwe jak nigdy dotąd. Prosty trik

Ziemniaki to podstawa naszej diety. Te bogate w skrobię i witaminę C bulwy cenimy jak chyba żaden inny naród na świecie. Wciąż jednak naszą bolączką jest ich obieranie – niewarte zachodu, gdy gotujemy dla jednej osoby i nadmiernie czasochłonne, gdy rodzina jest liczna. Jest na to prosty trik.

Ziemniaki surowe i pieczone w łupinachObieranie ziemniaków nie musi być żmudnym zajęciem
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Ziemniaki – wartość odżywcza

Ziemniaki są częścią składową naszych narodowych potraw, znanych i cenionych na całym świecie. Często jadamy je w towarzystwie mięsa i surówki, a niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie obiadu bez nich.

Ziemniaki bywają też serwowane jako samodzielne danie – zapiekanki, placki, frytki – lub główny składnik dania – kopytka, kluski śląskie, knedle – przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Poza walorami smakowymi nie sposób nie wspomnieć o wartości odżywczej smakowitych bulw. Potas i magnez oraz witaminy z grupy B to składniki istotne dla zachowania równowagi elektrolitowej organizmu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co ciekawe poza błonnikiem w ziemniakach można odnaleźć źródło niewielkiej ilości, ale za to świetnie przyswajalnego białka.

I co najważniejsze: ziemniaki nie tuczą wbrew pokutującej przez lata opinii. Być może wynika ona z faktu, iż nasza ulubiona postać ziemniaków, czyli ugotowane i polane tłuszczem ze skwarkami (bądź masłem czy nawet tłustą śmietaną) faktycznie do dietetycznych nie należy. Ale ziemniaki młode w 100 g mają zaledwie 69 kCal, podczas gdy biały ryż – aż 344. Wybór jest prosty, pod warunkiem że wiemy, jak jeść ziemniaki, by były zdrowe i oczywiście niskokaloryczne.

Zapomnij o obieraczce. Banalny sposób na obieranie ziemniaków

Ziemniaki – prosty trik na obieranie ziemniaków

Ponieważ, jak wiadomo, najwięcej cennych wartości i witamin znajduje się pod skórką, to najrozsądniejszym byłoby cienkie obieranie ziemniaków lub gotowanie ich w mundurkach. Ten drugi sposób związany jest z ciekawym patentem, zdecydowanie skracającym czas obróbki ziemniaków i poprawiającym jego walory zdrowotne (i oczywiście smakowe!).

Jak szybko obrać ziemniaki? To banalne. Wystarczy porządnie opłukać lub wyszorować i każdą bulwę i u jej szczytu dokonać głębokiego na kilka milimetrów nacięcia. Poprowadzić je dookoła osi ziemniaka, a następnie wrzucić ziemniaki na wrzątek i gotować do miękkości. Po odcedzeniu ich i odstawieniu, by przestygły, skórka sama zacznie odchodzić od ziemniaka, a my z przyjemnością będziemy mogli wgryźć się w smakowitą bulwę o bogatym smaku i aromacie.

Co ciekawe, ziemniaki gotowane w mundurkach mają niższy indeks glikemiczny (65) niż klasycznie gotowane ziemniaki obrane ze skórki (70).

A czy wiecie, że ziemniaki w mundurkach można także piec? Potem wystarczy widelcem wybrać smakowity miąższ, pozostawiając łupinę, a w przypadku dostępnych w sklepach ziemniaków mytych, można bez obaw zjadać je nawet ze skórką.

Czy kogokolwiek trzeba przekonywać do takiego sposobu obróbki polskiej pyry?

Ziemniak w mundurku na desce
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru