Obieranie owoców jeszcze nigdy nie było tak proste. Sprytne sztuczki
Granat
Pozbycie się skórek z niektórych owoców może być naprawdę trudną sztuką, czasem jest jednak niezbędne. Trudno zjeść ananasa, granat czy pomelo ze skórką. Niestety podczas obierania często usuwamy też sporą część miąższu. Poznaj kilka prostych trików, które ułatwia ci pracę w kuchni. Będziesz zachwycony ich skutecznością.
Jak dobrać się do ziarenek granatu, nie brudząc całej kuchni? To proste. Ostrym nożem natnij skórkę w kilku miejscach, zaczynając od punktu, w którym była gałązka. Odetnij górną część owocu, czyli koronę, tak by było widać ziarenka. Pociągnij za wybraną część, aby ją oderwać. Połam granat na mniejsze części. Odciągnij z nasion wszystkie białe części błonki. Wypchnij nasiona do miseczki.
Kiwi
Do obrania mango lub kiwi nie potrzebujesz noża. Wystarczy szklanka lub kieliszek z cienkim, ale twardym brzegiem. Przekrój owoc na pół, oprzyj o naczynie, podważając jednocześnie skórkę brzegiem. A potem "wciśnij" do środka. Owoc wpadnie do szklanki czy kieliszka, a skórka pozostanie na zewnątrz. Prawda, że proste?
Pomelo
Pomelo może poszczycić się nie tylko największym rozmiarem spośród swojej cytrusowej rodziny, ale także największą zawartością witaminy C. Posiada jej znacznie więcej niż cytryna i grejpfrut. Niestety gąbczasta skórka może mieć nawet 5 cm grubości. Jak się jej pozbyć? Natnij skórkę w kilku miejscach wzdłuż całego owocu. Ściągnij ją za pomocą noża, zaczynając od nasady. Po obraniu usuń gorzkie błony i niejadalne pestki.
Ananas
Ananasy są smaczne i zdrowe, ale jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.
Kaki
Kaki ma bardzo cienką skórkę. Owoc najlepiej obrać przy użyciu obieraczki do warzyw. Możesz również wykorzystać inny sposób. Dojrzałą persymonę przekrój na pół, a miąższ wyjmij łyżeczką.
Zobacz też: Tych owoców nie jedz jesienią