Obieranie owoców jeszcze nigdy nie było tak proste. Sprytne sztuczki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Granat

Obraz
© 123RF.COM

Pozbycie się skórek z niektórych owoców może być naprawdę trudną sztuką, czasem jest jednak niezbędne. Trudno zjeść ananasa, granat czy pomelo ze skórką. Niestety podczas obierania często usuwamy też sporą część miąższu. Poznaj kilka prostych trików, które ułatwia ci pracę w kuchni. Będziesz zachwycony ich skutecznością.

Jak dobrać się do ziarenek granatu, nie brudząc całej kuchni? To proste. Ostrym nożem natnij skórkę w kilku miejscach, zaczynając od punktu, w którym była gałązka. Odetnij górną część owocu, czyli koronę, tak by było widać ziarenka. Pociągnij za wybraną część, aby ją oderwać. Połam granat na mniejsze części. Odciągnij z nasion wszystkie białe części błonki. Wypchnij nasiona do miseczki.

/ 5Kiwi

Obraz
© Fotolia

Do obrania mango lub kiwi nie potrzebujesz noża. Wystarczy szklanka lub kieliszek z cienkim, ale twardym brzegiem. Przekrój owoc na pół, oprzyj o naczynie, podważając jednocześnie skórkę brzegiem. A potem "wciśnij" do środka. Owoc wpadnie do szklanki czy kieliszka, a skórka pozostanie na zewnątrz. Prawda, że proste?

/ 5 Pomelo

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo może poszczycić się nie tylko największym rozmiarem spośród swojej cytrusowej rodziny, ale także największą zawartością witaminy C. Posiada jej znacznie więcej niż cytryna i grejpfrut. Niestety gąbczasta skórka może mieć nawet 5 cm grubości. Jak się jej pozbyć? Natnij skórkę w kilku miejscach wzdłuż całego owocu. Ściągnij ją za pomocą noża, zaczynając od nasady. Po obraniu usuń gorzkie błony i niejadalne pestki.

/ 5Ananas

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy są smaczne i zdrowe, ale jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.

/ 5Kaki

Obraz
© 123RF.COM

Kaki ma bardzo cienką skórkę. Owoc najlepiej obrać przy użyciu obieraczki do warzyw. Możesz również wykorzystać inny sposób. Dojrzałą persymonę przekrój na pół, a miąższ wyjmij łyżeczką.

Zobacz też: Tych owoców nie jedz jesienią

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości