Obieranie owoców jeszcze nigdy nie było tak proste. Sprytne sztuczki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Granat

Obraz
© 123RF.COM

Pozbycie się skórek z niektórych owoców może być naprawdę trudną sztuką, czasem jest jednak niezbędne. Trudno zjeść ananasa, granat czy pomelo ze skórką. Niestety podczas obierania często usuwamy też sporą część miąższu. Poznaj kilka prostych trików, które ułatwia ci pracę w kuchni. Będziesz zachwycony ich skutecznością.

Jak dobrać się do ziarenek granatu, nie brudząc całej kuchni? To proste. Ostrym nożem natnij skórkę w kilku miejscach, zaczynając od punktu, w którym była gałązka. Odetnij górną część owocu, czyli koronę, tak by było widać ziarenka. Pociągnij za wybraną część, aby ją oderwać. Połam granat na mniejsze części. Odciągnij z nasion wszystkie białe części błonki. Wypchnij nasiona do miseczki.

/ 5Kiwi

Obraz
© Fotolia

Do obrania mango lub kiwi nie potrzebujesz noża. Wystarczy szklanka lub kieliszek z cienkim, ale twardym brzegiem. Przekrój owoc na pół, oprzyj o naczynie, podważając jednocześnie skórkę brzegiem. A potem "wciśnij" do środka. Owoc wpadnie do szklanki czy kieliszka, a skórka pozostanie na zewnątrz. Prawda, że proste?

/ 5 Pomelo

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo może poszczycić się nie tylko największym rozmiarem spośród swojej cytrusowej rodziny, ale także największą zawartością witaminy C. Posiada jej znacznie więcej niż cytryna i grejpfrut. Niestety gąbczasta skórka może mieć nawet 5 cm grubości. Jak się jej pozbyć? Natnij skórkę w kilku miejscach wzdłuż całego owocu. Ściągnij ją za pomocą noża, zaczynając od nasady. Po obraniu usuń gorzkie błony i niejadalne pestki.

/ 5Ananas

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy są smaczne i zdrowe, ale jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.

/ 5Kaki

Obraz
© 123RF.COM

Kaki ma bardzo cienką skórkę. Owoc najlepiej obrać przy użyciu obieraczki do warzyw. Możesz również wykorzystać inny sposób. Dojrzałą persymonę przekrój na pół, a miąższ wyjmij łyżeczką.

Zobacz też: Tych owoców nie jedz jesienią

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika