Obiad do pracy z indykiem w roli głównej. Zdrowo i smacznie

Ryż z cukinią i kukurydzą to jeden z moich ulubionych sposobów na spożytkowanie ryżu z poprzedniego dnia. Delikatnie cytrusowy i orzeźwiający ryż przyjemnie współgra ze słodyczą kukurydzy. Do tak przygotowanego ryżu proponuję równie prosty dodatek w postaci indyka smażonego z ciecierzycą i papryką. Tu kropką nad "i' jest ocet balsamiczny i oregano.

Obiad do pracy z indykiem w roli głównej. Zdrowo i smacznieObiad do pracy z indykiem w roli głównej. Zdrowo i smacznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na indyka:
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g piersi z indyka
• Pół czerwonej papryki
• Pół żółtej papryki
• 150 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Sól
• Pieprz
• Olej
• 2 łyżki białego octu balsamicznego
• Posiekana natka pietruszki do posypania

Składniki

Składniki na ryż z cukinią:
• 1 i ¼ szklanki ryżu długoziarnistego ugotowanego na sypko (np. basmati, jaśminowego)
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cukinia (około 250–300 g)
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 80 g kukurydzy konserwowej lub ugotowanej (waga po odcieku)
• Pół cytryny
• Sól
• Pieprz
• Olej
• Listki bazylii do dekoracji

Przepis

Cebulę siekamy w piórka. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Paprykę kroimy w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy indyka, krótko obsmażamy. Dodajemy czosnek i paprykę. Smażymy dalej przez około 7 minut, aż mięso przestanie być surowe w środku, a papryka lekko zmięknie (powinna w dalszym ciągu być sprężysta). Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Doprawiamy oregano i niewielką ilością soli. Wlewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy przez 2 minuty i przekładamy do miseczki. Po ostygnięciu wkładamy do pojemnika i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Przepis

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, od czas do czasu mieszając. Cukinia powinna się smażyć, a nie dusić we własnym soku. Dokładamy ryż, koperek i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy przez 2–3 minuty. W razie potrzeby ryż polewamy niewielką ilością dobrej jakościowo oliwy. Po ostygnięciu ryż przekładamy do pudełka i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości